Gouwe ouwe: hier moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands lamp

De sfeer in de woonkamer staat of valt met een goede verlichting. Zelfs de mooist ingerichte huizen ogen minder knus wanneer het er te donker of juist té licht is. Wil je graag een originele lamp op de kop tikken? Met déze tips scoor je een tweedehands lamp waar je jaren plezier van hebt.

vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto woonkamer met grote eettafel op kleed

Groot aanbod lampen

Lampen zijn er in alle soorten en maten. Van een grote staande lamp met industrieel uiterlijk tot een rotan hanglamp voor een bohemian gevoel, en van een minimalistische tafellamp tot een gouden exemplaar met gedraaide voet. Dergelijke verlichting is gewoon met één druk op de knop op vele woonwebsites te vinden, maar het vinden van de perfecte tweedehands lamp is een iets grotere uitdaging.

Tweedehands versus vintage

Nu kun je allereerst bepalen of je voor tweedehands of echt vintage wilt gaan. Een tweedehands lamp kun je gewoon in een winkel kopen, maar ook bijvoorbeeld via 2dehands op kop tikken. In dat geval kun je soms zelfs merklampen voor een zachtere prijs scoren, die nog in zeer goede staat zijn. Om een lamp echt vintage te noemen moet deze minstens dertig jaar oud zijn en uit de vijftiger, zestiger, zeventiger of begin jaren tachtig komen. 

Bedrading checken

Emmanuelle Fromont van Treasure Depot Amsterdam vertelt dat het als beginner soms best lastig kan zijn om een goed en mooi item te scoren, maar dat juist dát ook de sport is. ‘Koop je de lamp in een winkel? Dan kun je er vanuit gaan dat alle bedrading gecheckt is en werkt. Bij een online aankoop of een lamp gekocht op een markt is het soms een ander verhaal. In dat geval is het belangrijk om de bedrading te checken. Als deze heel dun en broos is geworden, weet je dat deze vervangen moet worden.’

Stekker checken

‘Hetzelfde geldt voor de stekker van de lamp. Tegenwoordig zijn de meeste woningen voorzien van geaarde stopcontacten waar dus ook een geaarde stekker in moet. Vintage lampen hebben deze meestal niet, dus ook dit moet dan aangepast worden naar een nieuwere versie’, legt Emmanuelle uit.

eetkamer met houten tafel

Retro lampen zorgen direct voor een karakteristieke uitstraling

van je woning.

Klus uitbesteden

Ze vertelt dat je dit gemakkelijk zelf kunt doen, maar dat je er wel enige kennis voor nodig hebt. ‘Veel kan er niet misgaan, maar als je twijfelt of het te spannend vindt om met elektriciteit bezig te zijn, kun je het laten uitbesteden. Het vervangen van bedradingen en stekkers kun je bij de meeste lampenzaken wel laten doen en hoeft helemaal niet duur te zijn.’

Afwegingen maken

Soms kom je echter een tweedehands lamp tegen die echt een opknapper is, maar direct je hart steelt. ‘In dat geval moet je zelf de afweging maken of je het ’t waard vindt. De opknapkosten kunnen in dat geval best oplopen, maar als het voor jou waard is om erin te investeren zeg ik: altijd doen. Al helemaal als het een designerlamp betreft. Mocht je de lamp willen verkopen stijgt het item namelijk alleen maar in waarde’, aldus Emmannuelle.

Authenticiteit controleren

En hoe weet je nou of je een écht authentiek item in handen hebt of een namaakversie? Net zoals bij de aanschaf van een designertas kun je dit laten checken door een expert. Met een getraind oog kunnen zij je vaak zó vertellen hoe de vork in de steel zit. ‘Door een aantal specifieke onderdelen van de tweedehands lamp te controleren kan je zo zien of het een echte vintage lamp is of een retro lamp geïnspireerd op de echte.’

nog meer: lampen en verlichting