Shine bright! Zo hang je een hanglamp boven de eettafel

Eikenhouten tafel Brut van Aad Bos, 240x110x75 cm (lxbxh) € 4300,- (mokkoamsterdam.com). Rieten lamp van Ay IIluminate, 95 cm (h) € 1750,-, stoelen Result van Hay € 269,-, vaas Vulca van Ferm Living € 199,- (vtwonen.be). Stoelen van staal en leer € 490,- (wdstck.eu). Handgemaakte schalen in verschillende vormen vanaf € 75,- (marjokedeheer.com). Houten schaal op voet € 49,95 (urbannatureculture.com). Schilderij van Marlies Hoevers, prijs op aanvraag (hoeversid.com). Bank met linnen hoes, zijkant 120x120x60 cm (lxbxh), tussen-stuk 120x90x60 cm (lxbxh), verkrijgbaar december ’21, per element vanaf € 850,- (10dayslifestyle.nl). Beeld

De eettafel is een multifunctionele, veelgebruikte plek in huis: van diner met vrienden tot video-overleg voor werk. Al die verschillende momenten vragen om praktische én prettige verlichting. Meestal is een hanglamp boven de eettafel daar de perfecte kandidaat voor. Alleen hoe hoog hang je een eettafellamp en wat zijn de onderlinge verhoudingen van meerdere lampen boven een lange eettafel? Wij zetten alle afmetingen en tips voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Functie van een hanglamp

Een hanglamp dient niet alleen een functionele rol, je creëert er ook een knusse en intieme sfeer mee. Hij voegt een bepaalde speelsheid toe omdat je het plafond benut en de ruimte ‘breekt’. Bovendien zijn sommige hanglampen ook ware eyecatchers voor het interieur, zoals deze screen hanglamp of dit rieten exemplaar.

Afmetingen lamp boven de eettafel

Om de hanglamp te vinden die bij jou en de eettafel past, is het goed om de juiste hoogte ten opzichte van de tafel te bepalen. Ga je voor meerdere lampen boven de eettafel? Dan zijn ook de afmetingen van de lampen onderling belangrijk. Wij zetten alle afmetingen en verhoudingen hieronder voor je op een rij.

Twijfel je nog aan de soort lamp in de eetkamer? Laat je dan inspireren door onze shopgids.

Lees verder onder de advertentie

1. Bepaal de functie

Voordat we overgaan op de afmetingen, is het handig om de functie van de eettafellamp te bepalen. Die is voor iedereen anders én heeft impact op de afmetingen en de soort lamp. De ene hanglamp is een stuk functioneler dan de andere. Vraag jezelf daarom het volgende af:

 • Gebruik je de tafel alleen om ‘s avonds aan te eten? Dan voldoet een sfeervolle LED-hanglamp met een warme tint. Vooral ronde lampen en de vertigo hanglamp zijn echte sfeermakers.
 • Is de eettafel een centrale plek in huis en wordt er aan gewerkt, gegeten, geknutseld, gebeld, gelezen, enzovoort? Dan is een dimbare hanglamp een aanrader. Ook verschillende lampen boven de eettafel zorgen voor meer praktisch licht.

2. Hoe hoog hang je de eettafellamp?

Wanneer je aan tafel zit wil je niet rechtstreeks in de lamp kijken. De juiste hoogte van de hanglamp boven de eettafel is dus belangrijk. Hangen de lampen te hoog, dan mis je een heleboel sfeer. Hangen ze te laag, dan bots je er tegenaan als je van tafel gaat. Je kunt deze afmetingen als richtlijn gebruiken (gemeten vanaf de onderkant van de lamp):

Lees verder onder de advertentie
 • Hang kleinere lampen zo’n 60 centimeter boven het tafelblad.
 • Hang grotere lampen zo’n 60 tot 75 centimeter boven het tafelblad.
 • Ben je gezegend met hoge plafonds? Hang de lamp dan gerust wat hoger om het licht mooi te verspreiden.
 • Twijfel je aan de afmeting of heb je een laag plafond? Dan biedt een verstelbare eettafellamp uitkomst.

3. De grootte van de lamp

Het liefst stem je de afmeting van de lamp af op de breedte en lengte van de tafel. Dat zorgt voor een harmonieus geheel. Houd deze afmetingen aan:

 • Meestal is het mooi (en praktisch) als de lamp in doorsnede maximaal vijftig procent van de breedte van de eettafel is. Zeg dat je een tafel hebt van 100 x 200 centimeter, dan is de diameter van de lamp uiterlijk 50 centimeter.
 • Bij een ronde eettafel geldt bovenstaande regel ook, maar dan ten opzichte van de diameter van de tafel. Kies je voor meerdere lampen boven een ronde tafel? Cluster ze precies in het midden.
Lees verder onder de advertentie

4. De ruimte tussen meerdere hanglampen

Boven een eettafel van 1,5 meter of langer zullen meerdere lampen niet misstaan. Hiermee benadruk je de lengte van de tafel en verdeelt het licht zich goed over het tafelblad. Kies je voor twee lampen boven de eettafel, houd dan rekening met voldoende ruimte ertussen. Een paar richtlijnen:

 • Houd de afstand tussen de lampen hetzelfde. Zo creëer je rust.
 • De diameter van de lamp is ook de aan te raden afstand. Dus bij een lamp van 20 centimeter doorsnede laat je 20 centimeter afstand tussen de lampen.

Dine bright!

Al met al zijn al deze bovengenoemde afmetingen en verhoudingen slechts richtlijnen. Uiteindelijk bepaal je zelf wat mooi is. In dit artikel nemen we je helemaal mee in het proces van eettafelverlichting. Materialen, vormen, stijlen, lumen: alles komt aan bod.

Lees verder onder de advertentie

Statement hanglampen shoppen…

Novilon vloer Gruis, per m² € 35,65.M.m.v. vtwonen.nl (gemêleerde kruk van Normann Copenhagen, houten eetkamerstoel van Menu, gestreepte vaas van Oyoy, bord van Serax), zuiver.com (blauwe eetkamerstoel), interiorcowboys.com (eettafel, aardewerken etagère, houten snijplank), zarahome.com (glazen karaf, glas, bestek, linnen servet), studioperspective.nl (kruk van gerecycled afval Wybelt). Overig privébezit. Beeld
Eettafel Loupe van olijfessenhout, 280x80x75 cm (lxbxh), prototype, ontwerp van Sarah Trenite (arpdesign.com). Rol oud linnen (burbri.nl). Eiken eetkamerstoel J80 van FDB Møbler, eiken eetkamerbank J83B van FDB Møbler, 104x45x40 cm (lxhxd), eiken eetkamerstoel met armleuningen J81 FDB Møbler (thefinestore.com). Kast met webbing, 125x55x200 cm (bxdxh) (hkliving.nl). Grote vintage Berber kruik, grote schaal naturel met zwart van gevlochten raffia, gevlochten bamboe hanglamp Klok, 90×43 cm (hxØ), roodbruine mand op kast van Yaré-liaan (couleurlocale.eu). Kruk met webbing zitting van Raw Materials, eetkamerstoel Wicky van Nordal, opbergmand op kast Sophisticraft van Urban Nature Culture, houten onderbord van vtwonen, 31,5 cm (Ø), kom Merci nº1 van Serax, ovaal bord Inku van Serax, bord Inku van Serax, tafelmessen Merci Mix van Serax (vtwonen.nl). Papier-maché dienblad, papier-maché schaal op kast (weldaad.com). Kan (zarahome.com). Linnen kussen Flax (bymolle.com). Beeld

Bron: beeld 1: vtwonen 10-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen | beeld 2: vtwonen 13-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 3: vtwonen 05-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | assistentie Krystel-Jane Robinson, Laura Zuidema