Thuis in Franse sferen: lavendelkleur in huis maakt een opmars

Als er één kleur is die je direct doet denken aan de Provence, dan is het wel lichtpaars. Dé kleur van de eindeloze, geurende lavendelvelden van ’t Zuiden. Deze zomer hoef je niet meer naar la douce France af te reizen voor dit mooie uitzicht, want lavendelkleur in huis is een grote trend.

vtwonen 10-2019 | paarse eetkamer bloemen | regenboog kleur

Geliefde geur

Zowel de aanblik als de geur van lavendel maakt vrijwel ieder mens blij. Geen wonder dat er in veel tuinen een of meerdere lavendelplanten te vinden zijn. En dat het een geliefde geur voor douchegel, bodylotions en ander geurend goed is. Maar de kleur van de plant? Die is een stuk minder gangbaar.

Zuidelijke trendkleur

Daar mag met het oog op de laatste trends verandering in komen. Want lavendelkleur wint terrein, en is een trend die naar verwachting ook in 2023 nog populair zal zijn. Is jouw woning toe aan een nieuw likje verf? Dan zit je met de toegankelijke en toch unieke lavendelkleur zeker goed. Je haalt er in een handomdraai een vleugje Frankrijk mee in huis, zonder te hoeven emigreren. Wel zo gemakkelijk, niet?

Lila versus paars

Lavendelkleur omschrijft zich het best als een heldere blauw-paars. Wanneer je van lavendelkleur spreekt, wordt er toch meer het lichte lila bedoeld. Spreek je van lavendelbloemen? Dan is het warmere, meer verzadigde paars passender. Deze kleur is van origine echter juist weer wél wat men onder lavendelkleur verstaat.

LEES OOK
Binnenkijken in een paars keuken met professionele allure

roze vloerkleed paars fauteuil
vtwonen 04-2021 | collectie dekbedovertrek 2021 roze van dichtbij

Lavendelkleur in huis halen

De trendkleur kun je op allerlei verschillende manieren in huis halen. Kies je voor licht lila? Dan is het vrij laagdrempelig en toegankelijk te omarmen. Kies je voor de typische, warme lavendelkleur, neigend naar donkerpaars? Dan is het een wat gewaagdere zet, maar ook deze kun kleur je tóch goed combineren in huis.

Combineren

Kleuren die mooi passen bij lavendel zijn natuurtinten zoals grijs, lichtgrijs, wit, ecru, beige en denimblauw. Ook natuurlijke materialen als hout, gebeitst witter hout en rotan passen goed bij deze zuidelijke trendkleur. Mag het gewaagder? Dan passen kleuren als opvallend oranje, groen, kobaltblauw en geel ook erg goed. Houd de regel van drie in je achterhoofd bij het combineren van kleuren, want dan zit je áltijd goed.

Inrichten maar

Een mooie optie is het verven van een gehele muur in lilakleur, voor een subtiel statement met uniek tintje. Combineer het met een beige zetel, enkele lila en paarse kussens en rotan details, voor een zuidelijk, huiselijk gevoel. Of laat de kleur juist terugkomen in een aantal accessoires. Paarse eettafelstoelen rond een houten tafel, een lamp op de schouw in lavendelkleur of een paar opvallende kaarsen op een rotan kast zijn hier een goed voorbeeld van.

nog meer: Kleur