De meest en minst geschikte kleuren voor de babykamer

De babykamer inrichten begint bij het kiezen van kleuren. Blauw voor jongens en roze voor meisjes is nog altijd geliefd, maar er zijn zo veel meer geschikte kleuren voor de babykamer. Voor welke kun je beter wel en niet gaan? Smaken verschillen natuurlijk, maar als we experts mogen geloven is de ene kleur wel degelijk meer babyproof dan de ander.

donkerblauwe babykamer ledikant
1 Mandje van Liewood, 18×14,5 cm (hxb) € 16,95. 2 Muurdecoratie van Camcam Copenhagen, set van 3 € 47,95. 3 Manden van Childhome, set van 3 € 34,95. 4 Vlaggenlijn van Camcam Copenhagen, 220 cm € 32,95. 5 Bedhemel van Sebra, 240×52 cm (hxØ) € 119,95. 6 Wolken mobiel van Sebra, 57×22 cm (hxØ) € 54,95. 7 Muurornament vogelhuisje Mus van Kidsdepot, 20x15x22 cm (bxdxh) € 19,95. 8 Jongleerbal van Oyoy, Ø 13 cm € 27,50. 9 Kussensloop Odette Biscuit van La Cerise sur le Gâteau, 50×70 cm € 25,-. 10 Ledikantdeken Antwerp van Koeka Kids, 100×150 cm € 69,95. 11 Aankleedmat Matty van Leander, 70×50 cm € 99,-. 12 Unicorn kussen van Kidsdepot, 45×45 cm € 24,95. 13 Hydrofiele deken van Camcam Copenhagen, 100×100 cm € 44,95. 14 Deken Diamond Knit van Jollein, 100×150 cm € 50,95. 15 Muziekmobiel van Camcam Copenhagen € 44,95. 16 Ledikant/meegroeibed van Sebra, 115×75,8×88 cm (lxbxh) € 849,95. 17 Commode van Leander, 91x94x55 cm (hxbxd) € 699,-. 18 Kussen konijn van Kidsdepot, 40×40 cm € 24,95. 19 Katoenen mand van Bloomingville, 40×30 cm (hxØ) € 45,-. 20 Poef Unicorn op pootjes van Kidsdepot, 31x45x59 cm (bxdxh) € 99,95. 21 Moeder konijn Bunny van Kidsdepot, 40 cm € 24,95. 22 Konijn Lucy van Kidsdepot, 25 cm € 19,95. 23 Kussen Bird van Roommate, 45×38 cm € 36,95. 24 Houten huis Funkis van Ferm Living, 55,5×66,8×20 cm (hxbxd) € 199,-. 25 Houten speelgoed konijn van Oyoy, 13×7 cm (hxØ) € 33,99. 26 Jute kleed van Kidsdepot, Ø 110 cm € 49,95. 27 Fauteuil Bobly van Kave Home, 80x50x75 cm (hxbxd) € 329,-.

Kleuren die baby’s kunnen zien

Voor je de kleuren kiest, een handig weetje: de eerste maand ziet je baby alleen contrasten en nog geen kleuren. Pas tussen 4 en 6 weken begint je kindje basiskleuren te onderscheiden. Rood is de eerste kleur die baby’s zien en daarna volgen geel, groen en later ook blauw. Rond de 4 maanden onderscheidt je kindje alle primaire kleuren en kan hij of zij pas echt zien hoe papa en mama hun best hebben gedaan op de babykamer. Meer over wat je baby ziet, lees je op de website van Wij.

De kracht van kleur

Ook is het goed om je bewust te zijn van de kracht van kleur. Psychologen weten dat kleuren het vermogen hebben de stemming en het gedrag van mensen te beïnvloeden. Sommige kleuren stimuleren de geest, andere kleuren kalmeren juist en bevorderen de slaap. Dus voordat je een verfblik opent, neem een moment om stil te staan bij het effect van de kleurkeuze op je baby. Lees verder voor een overzicht van geschikte kleuren voor de babykamer en tips om ‘minder geschikte’ kleuren met een kleine aanpassing toch toe te passen.

Blauwe babykamer

Blauw is een kleur die mensen (en dus ook kinderen) kalmeert. Baby’s die moeilijk in slaap vallen (of driftige dreumesen) kunnen daarom baat hebben bij een overwegend blauwe babykamer. Gedempte blauwtinten (bijvoorbeeld ‘Mist’ uit de vtwonen verfcollectie) ogen neutraal, zacht en rustgevend en zijn goed te combineren met vrijwel alle andere kleuren. Heldere blauwtinten (zoals ‘Vol Zee’ van Flexa) hebben een meer verfrissende en energieke uitwerking.

Groen en blauw in de babykamer werken rustgevend

groene commode blauw
Muurverf Geest van Histor. Marmoleum-vloer Forbo. Commode gemaakt door de opa van Roos’ moeder, geschilderd in okergoud van Flexa. Hanglamp Studio Snowpuppe, kapstok Iris Hantverk, commodekussen Garbo & Friends, poppenwagen antiek, vloerkleed Loods 5.

Groene babykamer

Groen symboliseert de natuur en wordt ook geassocieerd met gezondheid en welzijn. Een groene babykamer bevordert – net als een groene slaapkamer – een serene en rustgevende omgeving. Perfect voor de kamer van je baby. Voor het grootste rustgevende effect kies je een lichte tint groen (appelgroen of eucalyptus bijvoorbeeld), maar ook donkergroen zoal mos- en olijfgroen kunnen sereen zijn, zeker in een kleurpalet met neutrale kleuren.

LEES OOK
Met deze praktische tips maak je de baby- en kinderkamer helemaal babyproof.

Paarse babykamer

Paars wordt gelinkt aan spiritualiteit en wijsheid. Omdat het een mengkleur is van rood en blauw, heeft paars kenmerken van beide kleuren: het kalme van blauw en het energieke van rood. De uitwerking op je kindje valt of staat met de tint. Kies liever voor een bleke tint, zoals lavendel of licht lila en combineer dat met kleuren als wit, grijs, crème of mintgroen. Ga je voor een paars geverfde muur, houd er dan rekening mee dat paars eenmaal op de muur vaak donkerder uitvalt. Neem daarom een tint lichter dan je oorspronkelijke keuze.

Rode babykamer

Ook al is rood is een van de eerste kleuren die je kleintje waarneemt, pas ‘m gedoseerd toe. Rood prikkelt en emotioneert (het staat voor passie en vurigheid), wat kan uitmonden in een snellere hartslag, hogere bloeddruk en een snelle ademhaling. Je hoeft geen kleurenpsycholoog of slaapexpert te zijn om in te zien dat rood dus niet een van de meest geschikte kleuren voor de babykamer is. Had je juist je zinnen gezet op rood? Overweeg het alleen als accentkleur te gebruiken, of kies een bleke tint rood (meer richting roze of oranje).

Roze babykamer

Roze doet het al decennialang geweldig als dé kleur voor babykamers, met name voor meisjes. Een tijdloze trend, want de kleur roze is en blijft immers stijlvol, warm en zacht en je creëert er een rustgevende sfeer mee. Mooie en originele combinaties met roze zijn bijvoorbeeld oudroze met olijfgroen, lichtroze met navy of Barbie-roze met perzik.

LEES OOK
Roze voegt warmte, klasse en romantiek toe aan de slaapkamer – ook voor volwassenen.

Gele babykamer

Haal het zonnetje in huis. De kleur geel wordt geassocieerd met geluk. Een gele babykamer is helder, levendig en vrolijk en werkt stimulerend. Te veel of te fel geel kan een baby onbewust wellicht wel onrustig maken. Felle geeltinten hebben namelijk een stimulerende uitwerking en dat is hoogstwaarschijnlijk niet bepaald wat je voor ogen hebt voor de babykamer. Met meer subtiele geeltinten (denk aan vanille) help je je kind tot rust te komen. Op die manier kan geel alsnog een van de meer geschikte kleuren voor de babykamer zijn.

Kindveilige verf

Verf kan stoffen bevatten die schadelijk zijn wanneer je ze binnenkrijgt (zoals door inademing). Kies in ieder geval voor verf op waterbasis en niet voor verf op basis van terpentine en gebruik verf uit categorie 1 (af te lezen op de verpakking). Dat is de codering die aangeeft dat de verf weinig of helemaal geen oplosmiddelen bevat. Een veilige verf voor kinderen vind je onder andere bij het merk Little Green.

Zolang verf droogt, kun je de oplosmiddelen inademen, dus wacht echt tot het helemaal droog is. Laat verf minstens een week drogen voordat je je baby in de kamer laat slapen. Wat dat betreft is het ook beter om meerdere dunne lagen verf aan te brengen dan één dikke laag die er heel lang over doet om op te drogen.

Combineer met deze items…

nog meer: kinderkamer