Zo geef je een klassieke keuken een eigen twist
De uitstraling van vroeger met de luxe apparatuur van nu, dat is een klassieke keuken. Met rijke materialen, dikke stoffen en sierlijke details creëer je een warme, huiselijke sfeer. Wat zijn de kenmerken van een klassieke keuken en hoe geef je ‘m een eigen twist?
De klassieke keuken: materialen en stijlelementen
Strak komt niet voor in het klassieke woordenboek. In een klassieke keuken hebben alle elementen veel detail. Denk aan frontjes met randen en groeven en klassieke handgrepen met ronde vormen. Deze keuken leeft met sierlijke details, oude schilderijen en sierlijsten. Bij materialen moet je denken aan een marmeren of granieten blad, klassieke houten keukenkasten, een gietijzeren fornuis en gouden handgrepen.
De klassieke Engelse keukens hebben een oude Victoriaanse stijl met een eikenhouten basis, tegeltjes achter het fornuis en een klassieke schouw in de keuken. Die lijkt op de schouw van een open haard, alleen dan boven het fornuis met afzuigsysteem erin.
Deze kleuren passen bij een klassieke keuken
Qua kleuren kun je bij een klassieke keuken alle kanten op. In een klassiek interieur zijn de kleuren meestal donker en intens, denk aan grijs, bordeauxrood, zwart en bruin. Zeker klassieke Engelse keukens zijn altijd donkerder van kleur. Houd je niet van donker, ga bij een klassieke keuken in ieder geval altijd voor warme kleuren. Dit betekent geen helderwit, maar juist kleuren als geel, koper en taupe. Combineren kan natuurlijk ook. Ga bijvoorbeeld voor donkerblauwe keukenkasten tegen een taupe muur met vloertegels in antraciet.
In een klassiek interieur zijn de kleuren meestal donker en intens
Van een klassieke keukenkast tot schilderijen van oude meesters
Geef de keuken een eigen twist met klassieke meubels en decoratie. Ga bijvoorbeeld voor een massief houten klassieke keukenkast met sierlijke grepen, een granieten of marmeren blad en een koof voor de afzuigkap om moderne apparatuur weg te werken. Die laatste is een slimme truc om de keuken klassieker te maken. Houd je van klassieke Engelse keukens? Kies dan voor een klassieke schouw boven het fornuis en donkere eikenhouten keukenkasten. Verder mag je bij een klassieke keuken best wat keukengerei zien. Hang pannenlappen, koperen pannen, spatels en lepels boven het fornuis. Ook kleine tegels achter het fornuis geven de keuken een klassieke look. Ga voor glanzende Oud-Hollandse tegels of Marokkaanse tegels. Decoreer de wanden in de keuken met schilderijen van oude meesters en gouden sierlijsten. Staat de eettafel in de keuken? Leg er dan een klassiek vloerkleed onder, oftewel, één met warme kleur of sierlijke print.
De klassieke keukenopstelling
Klassieke keukens hebben geen vaste keukenopstelling. Je kunt dus een vorm kiezen die bij de ruimte past. Een klassieke hoekkeuken heeft, zoals de naam al zegt, een hoek. Aan de ene kant heb je vaak het fornuis en aan de andere kant de wasbak. In de hoek kun je een mooie hoekkast kwijt met bijvoorbeeld een handige carrousel voor de pannen of voorraad. Ook een kookeiland kan prima in de klassieke keuken. Hierbij beweeg je vrij om een eiland met een werkblad en de wasbak. Zet wat barkrukken aan het kookeiland om aan te zitten. Zo kun je gezellig met de gasten praten terwijl je kookt.
Ook een kookeiland kan prima in de klassieke keuken
Klassiek en modern in één keuken
Terwijl klassiek staat voor warme kleuren, veel details en allesbehalve strak, staat modern juist voor basic kleuren, greeploos en strak. Dit betekent niet dat je de twee stijlen niet kunt combineren. Kies bijvoorbeeld bij een klassieke keuken voor zwarte tegels achter het fornuis of maak de koof van de afzuigkap zwart voor die moderne twist. Een moderne keuken maak je juist weer klassieker door het toevoegen van tierelantijnen zoals koperen keukengerei en sierlijke grepen op strakke keukenkasten. In bestaande materialen kun je ook werkjes toevoegen, zoals randen en krullen die de kasten of het werkblad net wat gezelliger maken. Styling zit in de details. Ontdek wat klassieke accessoires doen met een modern interieur.
Een andere stijl toevoegen aan de klassieke keuken
Een klassieke keuken combineer je ook makkelijk met andere woonstijlen, zoals landelijk, vintage en romantisch.
- Bij een landelijke keuken moet je denken aan een keuken met veel hout, beton, linnen en riet. Deze stijl is puur, stoer en ingetogen. Je geeft een landelijke twist aan een klassieke keuken door natuurlijke accessoires toe te voegen, zoals een rieten lamp of rotan eetstoelen. Of ga voor muren in aardetinten en een vloer met betonlook. Klassieke Engelse keukens zijn al een mooie combinatie van landelijk en klassiek. Ze doen je denken aan de keukens van vroeger in een boerderij of huis op het platteland. Je voelt het authentieke buitenleven.
- Ook vintage is goed te combineren met klassiek. Met tweedehands decoratie en een paar keukenkasten uit de jaren ‘50 en ‘60 geef je een eigenzinnige vintage twist aan de klassieke keuken.
- Tot slot is romantisch een stijl die perfect past bij de klassieke keuken. Bij die stijl gaat het namelijk ook om de details. Door een sierlijke theepot op het aanrecht, een romantische kandelaar op de eettafel en een glimmende greep op de keukenkasten geef je de klassieke keuken een romantische twist. Creëer een extra dromerige keuken met accessoires met lichte kleuren en aaibare materialen, zoals wollige kussentjes op de klassieke barkrukken of plisségordijnen in een pasteltint voor het keukenraam.
Geïnspireerd geraakt door de klassieke keuken en klaar om aan de slag te gaan? Zo geef je de keuken een upgrade met een budget van € 500.
Moois voor in een landelijke keuken…
Bron: Beeld 1: vtwonen 01-2022 | styling danielle verheul | fotografie sjoerd eickmans | locatie Landhuis Oud Amelisweerd (landhuisoudamelisweerd.nl) | assistentie sanne ketelaar, meike linthorst, willem tjalma. Beeld 2: vtwonen 10-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge . Beeld 3: vtwonen 07-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans