Maak koken gezellig met een barkruk aan het kookeiland
Of je nou een echte caféganger bent of niet: een barkruk in huis zorgt voor een typisch sfeervol bargevoel. Met een paar barkrukken aan het kookeiland schuif je elk moment gezellig aan. Tijdens het ontbijt met een bak koffie, na een lange werkdag of als je gezelschap wilt tijdens het koken. Of tover de keuken om tot een cocktailbar en nodig je vrienden uit voor een avondje cocktails shaken én drinken. Wat is de ideale barkruk voor het kookeiland?
Een barkruk voor het kookeiland
Ben je op zoek naar inspiratie voor in de keuken? Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten bakrukken voor aan het kookeiland. Met of zonder rugleuning, barkrukken die in hoogte verstelbaar zijn, draaibare barkrukken en krukken in de mooiste designs en materialen. Voor elke keuken is er een juiste barkruk te vinden.
Hier moet je op letten bij het kiezen
Natuurlijk wil je dat de barkruk perfect matcht bij de keuken. Maar misschien net zo belangrijk: de barkruk moet ook lekker zitten, met genoeg ruimte voor je benen. Houd daarom met het volgende rekening:
- De hoogte van een barkruk is afhankelijk van de hoogte van je keukenblad of keukeneiland. Tussen de zitting van de barkruk en het blad mag niet meer dan 28 centimeter zitten. Zo blijft er namelijk genoeg beenruimte over. Voor een kookeiland is een zithoogte van 65 centimeter een veilige keuze.
- Denk je aan een verstelbare barkruk voor het kookeiland? Dan mag de afstand tussen de grond en de bovenkant van je blad niet meer dan 100 centimeter zijn. Als deze hoger is, slijt de barkruk sneller omdat hij strakker op spanning staat.
- Let goed op het vloertype waar de kruk op staat. Staat deze op een mooie authentieke houten vloer? Om beschadigingen te voorkomen kun je stoffen vloerbeschermers onder de poten aanbrengen.
- Er zijn barkrukken met vier poten, met twee poten of één poot. Krukken met vier poten zitten over het algemeen stabieler dan die met minder poten.
- Daarnaast kun je kiezen voor een rugleuning en zitkussen voor extra comfort. Daarbij moet je letten op de schadegevoeligheid van de barkruk en hoe makkelijk deze is schoon te maken.
De industriële barkruk
Stoer, eigenzinnig en een tikkeltje rauw: dat zijn de eigenschappen van een industriële keuken. Je vindt hier aan materialen als beton, (ruw) hout, metaal, roestvrijstaal en baksteen. Bij kleuren moet je denken aan ‘fabriekskleuren’ zoals grijs, zwart, bruin of donkergroen. Een perfecte barkruk voor het kookeiland is er één die al deze elementen bevat. Bijvoorbeeld een barkruk met een robuust houten zitting en een zwart metalen onderstel. Liever wat luxer maar toch industrieel? Ga dan voor een barkruk met een metalen onderstel (in hoogte verstelbaar) en een zitting van bruin leer.
De landelijke barkruk met hout
Als je een landelijke keuken hebt, word je vast warm van een karakteristieke barkruk van hout met schapenvacht bekleding. Of wat dacht je van een sierlijke eikenhouten barkruk met webbing zitting aan het kookeiland? Een grote pan met grootmoeders soep op het aanrecht, terwijl de familie langzaam komt binnendruppelen: landelijker kan het bijna niet.
De retro barkruk aan het kookeiland
Wil je het liefst dat alles in huis vintage is? Dan is een retro of vintage barkruk aan het kookeiland dé finishing touch. Denk binnen deze stijl vooral aan kleuren als groen, bruin, geel en oranje. Daarbinnen kun je voor warme of juist felle tinten gaan. En welke materialen passen bij de retro keuken? Glanzend afgewerkt notenhout bijvoorbeeld. Extra handig: notenhout kan tegen een stootje. Perfect voor een barkruk die veel heen en weer geschoven wordt dus. Ook een typische ouderwetse ‘stamkroeg’ barkruk met leren zitting past goed in de retro keuken. Het enige wat dan nog mist is André Hazes op de achtergrond en een bakje nootjes.
Is de keuken of chic retro? Dan is een retro of vintage barkruk aan het kookeiland dé .
De design barkruk in een strakke keuken
Ook voor strakke designkeukens is er voor elk kookeiland wel een barkruk te vinden. Voeg luxe en glamour toe met een barkruk met details van hoogwaardige materialen zoals koper, roestvrijstaal, natuursteen, graniet of glas. In een designkeuken wordt dit vaak gecombineerd met materialen als hout, acryl of fenix. Kies een neutrale kleur die bij de keuken en het kookeiland past, zoals wit, grijs, taupe en donkergrijs, en maakt het extra sfeervol met kleuraccenten als mosgroen, turquoise en okergeel. Heb je een Deense designkeuken? Er bestaan allerlei Scandinavische barkrukken die mooi aan het kookeiland staan. Zoals een naturel houten barkruk met zwart metalen voetensteun en witte kuipstoel zitting.
De zachte, romantische barkruk
Velvet, velours of fluweel: hoe je het ook noemt, de zijdezachte stof is een geliefde keuze in veel interieurs, zeker bij een romantisch woonstijl. Met fluweel zorg je voor een warme sfeer in huis, maar je kunt velours ook goed gebruiken voor de barkrukken aan het kookeiland. Welke stijl de keuken ook heeft, een velvet barkruk past haast overal. Zet een fluwelen barkruk aan het kookeiland in een industriële keuken voor een speelse combi. Ook in een landelijke keuken zorgt een velvet barkruk voor een gezellig en warm gevoel. En het beste is: het zit zacht. Perfect om na een dag vol inspanningen op te ontspannen, met je favoriete drankje.
Wil je de juiste barkruk voor het kookeiland uitzoeken? Bekijk dan dit overzicht van de mooiste krukken en stoelen voor je thuisbar.
Barkrukken shoppen…
Bron: Beeld 1: vtwonen 02-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen. Beeld 2:vtwonen 10-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans . beeld 3:vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans . Be