Visgraattegels in de keuken als stijlvolle blikvanger op de muur
Het visgraatmotief is niet meer weg te denken uit het interieur. Waar dit legpatroon vroeger alleen werd toegepast in chique herenhuizen is het inmiddels een klassieker in ‘gewone’ huizen. Visgraat staat niet alleen mooi als parket op de vloer, maar doet het als tegel in de keuken ook mooi.
Visgraattegels in de keuken en andere ruimtes
Een visgraatpatroon is al jaren niet meer weg te denken uit het interieur. In menig Nederlandse woonkamer vind je bijvoorbeeld een houten visgraatvloer. En dat is niet gek. Een visgraatvloer van parket, laminaat of pvc is modern en tijdloos tegelijk, en geeft de woonkamer een chique look. Ook met tegels leg je een mooi visgraatpatroon. Denk bijvoorbeeld aan een visgraatpatroon in de badkamer, het toilet of op de keukenwand.
Wat is een visgraatmotief?
De naam ‘visgraat’ omschrijft het legpatroon. Bij dit patroon worden langwerpige planken of tegels tegen elkaar in een hoek van 90 graden gelegd. Naast een enkele visgraat kun je ook kiezen voor een dubbele variant. Hierbij worden de tegels in tweetallen naast elkaar gelegd, waardoor er een bredere visgraat ontstaat. Ook is er de visgraat met een twist, ideaal voor de keuken of badkamer: vierkante wandtegels met visgraatmotief. Fijn voordeel: het leggen gaat een stuk makkelijker.
Een stijlvolle blikvanger in elke keuken
Houd je van een opvallende touch in het interieur? Dan zijn wandtegels in een visgraatpatroon in de keuken een mooie optie voor een (spat)wand. In een kleine of smalle keuken kan het patroon wel snel overweldigend of druk worden, dus kies daar liever voor één gedeelte. De muur achter het fornuis bijvoorbeeld. Tijdens het koken spetteren vet, olie en sauzen erop los en wordt deze keukenmuur al snel vies. De tegels houden dit tegen. Tegels hebben maar weinig onderhoud nodig en zijn gemakkelijk schoon te maken. Zo wordt het onderhouden van de keuken een eitje. Dankzij hun chique look zijn wandtegels gelegd in visgraatmotief een goede keuze voor de keukenmuur. Heb je een open keuken? Dan is een visgraat keukenwand een unieke blikvanger!
Heb je een open keuken? Dan is een visgraat keukenwand een unieke blikvanger!
Mix en match met verschillende kleuren visgraattegels in de keuken
Keukens komen in verschillende soorten, kleuren en materialen. In een huis met een moderne of industriële inrichting vind je vaak een zwarte keuken. Matzwart is stoer, hoogglans juist chique. In een designkeuken is grijs vaak een mooi alternatief voor zwart of wit. Ben je juist op zoek naar een rustige keuken met een natuurlijke sfeer? Kies dan voor aardetinten en groen. Onthoud dat je niet hoeft te kiezen voor een keuken in een en dezelfde kleur. Met een paar tegels maak je al een heel verschil. Witte visgraattegels in een verder zwarte keuken springen er bijvoorbeeld uit. Ook donker- of blauwgroene visgraattegels in de keuken steken mooi af tegen zwart.
Voor de finishing touch kun je ook met de voegen spelen? Een lichtere voeg steekt bijvoorbeeld mooi af naast een zwarte tegel. Terwijl een zwarte voeg bij een zwarte tegel juist chique is en de wand een subtielere structuur geeft. Visgraattegels komen in verschillende kleuren, in mat en in hoogglans. Wat je stijl of smaak ook is: de mogelijkheden zijn eindeloos.
LEES OOK
Aan de slag met plaktegels? Dit wil je weten
Zelf visgraattegels in de keuken plaatsen
Het betegelen van de keuken lijkt misschien een moeilijke klus. Zeker wanneer je kiest voor een visgraatpatroon. Toch kun je dit goed zelf. Het is een klus, maar met onderstaand stappenplan word jij een echte pro:
- Maak de ondergrond waarop getegeld wordt goed vlak en schoon. Verwijder eventuele behangresten of loszittende verf en vul scheuren en gaten op met een vulmiddel.
- Bestrijk de ondergrond met een voorstrijkmiddel en laat dit 24 uur drogen.
- Bevestig een lat aan de muur op ongeveer één tegelhoogte vanaf de vloer of het aanrecht. Sla de lat met spijkers in de muur, maar sla deze niet helemaal in de lat. Zo verwijder je ze later gemakkelijk. Let goed op dat de lat waterpas loopt.
- Zet de eerste tegel links op de lat in een hoek van 45°. Teken de contourlijnen van de tegel. Zet de volgende tegel haaks op de eerst en teken ook deze op de muur. Herhaal deze stappen met een aantal tegels zodat je goed kunt zien hoe het resultaat zal worden. Ben je tevreden? Breng dan met de lijmkam tegellijmpasta aan en smeer dit mooi egaal uit.
- Plaats de tegels en verwijder overtollige lijm op en rondom de tegels. Controleer iedere keer goed of de tegels precies haaks op elkaar staan. Stop na de eerste rij en laat het geheel een nacht drogen.
- Ben je de volgende dag tevreden over het resultaat? Haal dan de lat weg en tegel op dezelfde manier door. Volg het patroon en tegel door tot aan het plafond of de bovenlijn die je in gedachten had.
- Aan de buitenranden van de rijen tegels en onder de onderste rand heb je nu wat lege ruimte. Om deze ruimte op te vullen snijd je nu met een tegelsnijder zogenaamde ‘passtukken’ uit. Ook deze lijm je op de muur. Klaar? Laat de muur dan weer een nacht drogen.
- Kit na het drogen de hoeken af met siliconenkit. Afkitten zorgt ervoor dat voegen, kieren en naden op een goede manier zijn afgedicht. Hierdoor blijft er geen vuil achter, wordt er geen water doorgelaten en ontstaat er geen schimmel. Daarnaast zorgt afkitten voor een mooie, strakke afwerking van de visgraat keukenwand.
Vind je het spannend om zelf visgraattegels in de keuken te plaatsen? Huur dan een professionele tegelzetter in. Die heeft vaker met dit bijltje gehakt.
Vind je visgraattegels in de keuken leuk, maar wil je nog verder kijken welke opties er zijn? Bekijk met welke tegels je nog meer een spatwand in de keuken maakt.
Bron: Beeld 1: vtwonen 09-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen . Beeld 2: vtwonen special 05-2014 | fotografie Jeroen van der Spek