7 redenen om over te stappen van gas naar inductie

Wist je dat 85 procent van de verkochte kookplaten tegenwoordig elektrisch is? Niet vreemd, want de voordelen van koken met een stekker ten opzichte van koken op gas zijn legio en spreken voor zich. We geven je een aantal goede redenen om – als het even kan – vandaag nog over te stappen van gas naar inductie.

keuken inductiekookplaat
Keuken Van Ginkel Keukens. Hanglampen H&M Home. Servies HKliving. Krukken Marktplaats. Overig onbekend.

Pluspunten van overstappen van gas naar inductie

Koken op inductie kent aardig wat pro’s ten opzichte van koken op gas:

  • Koken op inductie is efficiënter, want er gaat minder warmte verloren dan bij het koken op gas.
  • Gasvrij koken is duurzamer en beter voor het milieu.
  • Een inductieplaat is veel sneller heet. Een ei koken gaat bijvoorbeeld twee keer zo snel.
  • Inductie is veilig, want er is geen vlam waaraan je je kunt branden en de kookplaat wordt niet warm.
  • Er komen geen verbrandingsgassen vrij, dus de lucht is schoner dan bij koken op gas.
  • De inductiekookplaat is veel makkelijker schoon te maken dan een gasfornuis met pitten. Neem de plaat na het koken simpelweg af met een microvezeldoek en warm water. Desgewenst maak je een sopje met een druppel (mild) afwasmiddel.
  • Last but not least: zo’n inductiekookplaat staat behoorlijk chic.

Hoe werkt inductie?

Het klinkt misschien als magie, dat koken op inductie. Er komt echter weinig tovenarij bij kijken. Een inductiekookplaat werkt namelijk op stroom. Onder de plaat bevinden zich spoelen die een magnetisch veld opwekken in de kookzone; de plek waar de pan staat. Deze magnetische straling wordt in de bodem van de pan omgezet in warmte. Het is dus niet zo dat de inductiekookplaat warm wordt, maar alleen de pan wordt warm. En zo ’tover’ je dus met inductie allemaal overheerlijke gerechten op tafel.

Nieuwe pannen

Het is goed om te weten dat de pannen voor het koken op inductie moeten beschikken over een stalen bodem. Verder moet deze bodem:

  • magnetiseerbaar zijn;
  • goed de hitte geleiden;
  • helemaal vlak zijn.

Pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie zijn afgebeeld met een spiraalvormig icoon. Gooi nu niet meteen al je oude pannen weg, want het kan goed zijn dat ze gewoon op je nieuwe inductiekookplaat werken. Je test het heel eenvoudig door een magneet tegen de bodem te houden. Als-ie blijft plakken, dan kun je met de pan op inductie koken. Gebruik alleen pannen met een bodem die glad is, want anders beschadigt de inductiekookplaat. Je checkt dat door de pan over een krant te schuiven. Blijft de krant heel? Dan is het veilig de pan te gebruiken.

NIEUWE PANNEN NODIG?
Shop pannen in de vtwonen shop

Kosten van koken op inductie

Bij het overstappen van gas naar inductie, zul je naast de aanschaf van de plaat ook kosten in rekening moeten brengen voor het laten installeren en aansluiten van de nieuwe apparatuur. Hieronder vertellen we je daar meer over.

LEES OOK

Dit zijn de keukentrends voor 2023

Een inductiekookplaat aanschaffen

De prijzen van inductiekookplaten lopen uiteen van € 250 tot € 2000. De kostprijs hangt logischerwijs af van de specificaties van het apparaat. Er bestaan varianten van inductiekookplaten van 60 tot 90 centimeter breed. Sommige hebben speciale kookzones voor wokken en zelfs ingebouwde afzuigsystemen. Dat laatste is overigens ideaal, want dan heb je geen afzuigkap boven de kookplaat meer nodig. Scheelt ruimte én schoonmaken. De Consumentenbond testte inductiekookplaten. Hun bevindingen lees je hier.

De inductiekookplaat installeren en aansluiten

Heb je zo’n beeldschone kookplaat aangeschaft, dan moet-ie eerst nog goed geïnstalleerd worden. Deze klus kun je het best overlaten aan een specialist. Er komt namelijk best wat bij kijken. Een aparte elektriciteitsgroep, om maar iets te noemen. Als je nog niet eerder met inductie hebt gekookt, is het namelijk niet waarschijnlijk dat de aanwezige elektriciteit geschikt is voor de inductiekookplaat. Om het apparaat veilig te kunnen gebruiken is het echt noodzakelijk dat je een aparte elektriciteitsgroep aan laat leggen.

Een nieuwe manier van koken

Koken op inductie is een eitje. Oké, als je je hele volwassen leven maaltijden op een gaspit hebt bereid dan kan het best even wennen zijn, maar dat gaat snel. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je waarschijnlijk nooit meer terug.

Duurzaamheid in de keuken

Nederland gaat stap voor stap van het gas af. Dat is belangrijk, omdat gas zoals hierboven gezegd slecht is voor het milieu. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk CO2 vrij. Omdat gas een fossiele brandstof is, zal het bovendien opraken.

Moois voor in de keuken…

nog meer: keuken