Functie van verlichting in de keuken
Verlichting in de keuken is natuurlijk essentieel. Met name voor tijdens het kokerellen (snijd je niet in de vingers!), maar ook tijdens het tafeldekken, het verorberen van de avondmaaltijd én het afwassen wil je tenslotte alles goed kunnen zien. Plafondverlichting is dan ook de basis van je verlichting en moet vooral praktisch zijn. Maar omdat de keuken tegenwoordig het kloppend hart van het huis is (hallo leefkeuken!), wil je natuurlijk ook dat het licht een beetje sfeervol is tijdens een etentje.
Welke soorten plafondverlichting in je keuken?
Zoals hierboven gezegd is de plafondverlichting eigenlijk de basisverlichting van je keuken. Je wilt dat deze verlichting je keuken gelijkmatig belicht. De meeste keukens hebben dan ook een plafondlamp die middenin de ruimte hangt en die bestaat uit meerdere lampen. Gezamenlijk produceren zij genoeg licht om de hele keuken te verlichten.
Boven de keukentafel of het kookeiland is het erg mooi om een grote hanglamp te hangen. Wil je meerdere subtiele lampen? Dan kun je ook voor een railsysteem gaan met meerdere spots. Wat je tegenwoordig ook steeds vaker ziet en er superstrak uitziet, zijn inbouwspots in het plafond als algemene verlichting. Al deze spots bij elkaar zorgen tevens voor een mooie basisverlichting.
LEES OOK
Spettergevaar! Deze vloeren zijn geschikt voor in de keuken
Waar moet je op letten bij plafondverlichting?
-
Zoals gezegd dient plafondverlichting als basisverlichting en daarom is het belangrijk dat de lamp genoeg licht geeft om de gehele ruimte te verlichten. Hoeveel dat is, hangt af van de grootte van je keuken. De Europese Unie adviseert 300 tot 500 lux in de keuken. Met 1 lux wordt 1 lumen (de lichtopbrengst) per vierkante meter bedoeld. Werk je met spotjes? Houd dan 1 spot per 3 vierkante meter aan.
-
Het wattage van de lamp geeft aan hoeveel energie hij verbruikt. Hoe meer watt, hoe feller de verlichting. Tegenwoordig vind je bijna alleen maar ledlampen. Deze zijn energiezuinig en hebben een laag wattage. In de keuken wordt meestal gekozen voor 3 tot 4 watt.
-
Wil soms ook wat sfeer (of romantiek) in dezelfde ruimte? Zorg er dan voor dat je een dimmer hebt én dimbare lampen aanschaft.
-
Daarnaast is het belangrijk dat je niet in je eigen schaduw staat te werken. Dus of je nu een kookeiland hebt of aan het aanrecht staat te snijden, zorg dat je lamp(en) gericht staan op je handen en niet in je rug. Nu zal dat bij plafondlampen minder snel gebeuren omdat er vanwege de hoogte een grote afstand zit tussen jezelf en de lamp en je daardoor minder snel schaduw creëert.
-
Ga je voor hanglampen boven je kookeiland? Zorg dat je onder de lampen door kunt kijken, dus hang ze minimaal 175 cm van de vloer of hoger.
-
Daarnaast maken kookdampen je lampen vies en vochtig. Het is dus verstandig om voor een afgeschermde lichtbron te kiezen, zodat vocht niet bij de lamp komt. En, niet geheel onbelangrijk, ga voor lampen die makkelijk schoon te maken zijn in verband met vettigheid. Denk aan materialen zoals staal, metaal, glas of kunststof. Bewaar die good old stoffen lampenkappen dus maar voor een andere plek in huis…
-
Basisverlichting staat het vaakst aan van alle keukenverlichting. Kies dus voor verlichting die lang meegaat. Ledverlichting heeft een lange levensduur van 15 tot 20 jaar.
LEES OOK
Trend op Instagram: marmeren keukenbladen
Denk bij de industriële woonstijl aan stoere, rauwe lampen van metaal boven je kookeiland.
Dimmen maar
Is jouw keuken een echte leefkeuken? Dan wil je geheid wat sfeer erin brengen op z'n tijd. Dit kun je doen door een dimmer te plaatsen om het licht om te toveren tot sfeerverlichting. De dimmer is een van de beste uitvindingen sinds het wiel. Tijdens het koken wil je goed kunnen zien of je hamburger al gaar is, tijdens het etentje met je partner wil je de afwas uit het zicht. Tegenwoordig heb je veel soorten dimmers. Je hebt de reguliere dimmer aan de muur, er ook veel draadloze dimmers off mobiele apps waarmee je het licht kunt dimmen.
Plafondverlichting in verschillende keukenstijlen
Wist je dat je jouw interieurstijl goed kunt doortrekken in je keukenverlichting voor aan het plafond?
-
Moderne woonstijl: als je van een moderne stijl houdt, is slimme verlichting eigenlijk onmisbaar. Maar ook qua lampen kun je voor een moderne look gaan. Houd je van mid-century modern? Glazen hanglampen passen bij jou! Liever minimalistisch modern? Een strakke plafonnière is misschien wat je zoekt.
-
Landelijke woonstijl: heb je een landelijke keuken? Denk dan meer in de richting van rotan lampen. Natuurlijke materialen geven je kookpaleis namelijk een warm, landelijk sfeertje.
-
Industriële woonstijl: industriële lampen zijn meestal echte eyecatchers. Denk aan stoere, rauwe lampen van metaal boven je kookeiland. Zwarte en grijze kleuraccenten spelen de hoofdrol.
-
Design woonstijl: designlampen zijn tijdloos, strak en prachtig afgewerkt. Vaak staan ze centraal in jouw keuken. De design woonstijl is perfect voor als je een tikkeltje out-of-the-box durft te denken.
-
Basic woonstijl: basic lampen in de keuken pakt meestal erg goed uit. Immers, lampen in de keuken moeten vooral praktisch zijn. Daarbij brengt zo'n basic woonstijl rust in de tent. En niets is vervelender dan een chaotische keuken…
Shine bright!
Bron: Beeld 1: vtwonen 11-2018 | styling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen. Beeld 2: vtwonen 07-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 3: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15 aflevering 6 | styling Eva van de Ven | fotografie Magriet Hoekstra. Beeld 4: vtwonen 10-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 5: vtwonen 03-2018 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans