Marokkaanse tegels in de keuken als kleurrijke blikvanger

Tegels uit vtwonen collectie Craft Blusher via Douglas & Jones Beeld

Tijdens het koken spetteren vet, olie en sauzen erop los. Na het kokkerellen wil je natuurlijk dat de keuken ook weer spic en span is. Een spatwand van Marokkaanse tegels tegen de wand of op de vloer is een hygiënische en onderhoudsvriendelijke keus. Marokkaanse tegels in de keuken zijn daarnaast een kleurrijke blikvanger die elke stijl keuken net dat beetje extra geven.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn Marokkaanse tegels?

Marokkaanse tegels worden, zoals de naam al doet vermoeden, met de hand gemaakt in Marokko. De klei die ze hiervoor gebruiken, wordt gewonnen in de regio Fez. Eerst wordt de klei gemengd met water om daarna in mallen te drukken zodat de tegels de juiste vorm aannemen. Vervolgens worden ze in de zon te drogen gelegd. Afhankelijk van het seizoen drogen de tegels binnen een paar dagen tot twee weken. De gedroogde kleitabletten worden handmatig in gekleurd glazuur gedoopt en afgebakken in een olijfpit oven. Hoe dichter de tegels op het vuur in de oven worden geplaatst, hoe donkerder het glazuur. Marokkaanse tegels zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten: zelliges, bejmat en plattas.

 • Zelliges. De meest voorkomende Marokkaanse muurtegels voor de keuken heten zelliges. Dit zijn vierkante tegels van tien bij tien centimeter. ‘Zellige’ is een Marokkaanse vorm van mozaïek. De tegels danken hun naam aan het patroon waarin ze van oudsher op de muur worden geplaatst; boven- of naast elkaar in een mooi mozaïek. Naast de traditionele vierkante vorm bestaan zelliges tegenwoordig ook in driehoek, hexagon of visschub-vorm.
 • Bejmat. Een bejmat is een dikkere, langwerpige tegel van vijf bij vijftien centimeter die je zowel op de vloer als op de muur kan plaatsen. Leg de tegels in een bijzonder patroon zoals visgraat, halfsteens of wildverband voor een luxe of juist speels effect.
 • Plattas. Ook plattas zijn een stuk dikker dan zelliges. Dit maakt deze tegels zeer geschikt voor op de vloer. Plattas zijn verkrijgbaar in meerdere formaten. De meest voorkomende maten zijn tien bij tien centimeter, dertien bij dertien of zeven-en-een-half bij vijftien centimeter.

Doordat alle tegels met de hand worden gemaakt, is geen tegel hetzelfde. Subtiele vorm en -kleurverschillen geven iedere tegel een eigen karakter. Deze tegels zijn niet alleen mooi in de keuken, maar passen eigenlijk in iedere ruimte.

Lees verder onder de advertentie
Auberginekleurige zelliges, 10×10 cm per m² € 94,50 (designtegels). Bronskleurig hanglampje Aisha van Lifestyle € 69,95, draadschaal van Present Time € 17,49, grijze ovalen kookpan Terra Cotto van Eva Solo € 77,50, terraroze vaas Theseus van Urban Nature Culture € 59,95 (vtwonen.be). Plank € 47,95, ovale plank (onder de pan) € 47,95, longdrink glazen Reflexions per stuk € 10,95 (zenzahome.com). Okergele theedoeken per stuk € 3,- (hema). Oudroze dinerborden per stuk € 9,99, aubergine kleurige bordjes per stuk € 4,99 (hm.com). Beeld

Zelliges zijn vierkante tegels van tien bij tien centimeter

Marokkaanse mozaïektegels

Hoewel Marokkaanse tegels van oorsprong individueel verkocht worden, koop je tegenwoordig bij de meeste tegelzaken ook grote Marokkaanse mozaïektegels. Zo ben je sneller klaar met het betegelen van de muur of vloer. In tegenstelling tot Portugese tegels komen Marokkaanse keukentegels meestal niet met een patroon, maar in slechts één kleur. Marokkaanse mozaïektegels met verschillende patronen en kleuren erop bestaan wel.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zelf tegelen? Met deze 5 tips is dat geen probleem

Marokkaanse tegels op de keukenwand

Een spatwand van tegels is een fijne optie om de muren in de keuken te beschermen tegen vlekken. Omdat je tegels gemakkelijk schoonmaakt hoef je je daar tijdens het koken geen zorgen over te maken. Marokkaanse tegels op de keukenwand zijn niet alleen praktisch, maar ook een echte blikvanger en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. En precies daarom passen ze goed in iedere woonstijl.

 • Zachte pastel tegels in een landelijke of romantische keuken
Lees verder onder de advertentie

Een landelijke keuken is warm, uitnodigend en volzachte kleuren. Ga voor Marokkaanse tegels in pastelgroen, zachtblauw of zonnegeel. Deze kleuren passen ook naadloos in een romantische keuken. Net als lichtroze, crème of wit. Plaats vierkante zelliges gestapeld naast en boven elkaar of kies voor bejmat tegels in een halfsteens legpatroon. Hierbij verspringt elke rij tegels telkens een halve lengte ten opzichte van de ander.

 • Stoere, groene Marokkaanse tegels in een industriële keuken

Een industriële keuken is robuust en kenmerkt zich door het gebruik van materialen als metaal, beton en hout. Ga in deze keuken voor Marokkaanse tegels in stoere no-nonsense kleuren zoals legergroen. Kies voor bejmat tegels in een wildverband legpatroon om de keuken wat stoers te geven. Dit is een variant op het halfsteens patroon, waarbij de tegels geen halve tegel, maar juist willekeurig verspringen.

Lees verder onder de advertentie

Ga in deze keuken voor Marokkaanse tegels in stoere no-nonsense kleuren zoals legergroen

Handgevormde donkergroene tegels Metrotegel, champagne-glazen gekregen, olielamp, vaasje, karaf, hoge fles erfstukken, Delfts blauwe fles van een fotoshoot, borden en kommetjes verzameling van Aziatische winkels in New York en Amsterdam. Beeld
 • Strakke, zwarte Marokkaanse tegels in een design keuken
Lees verder onder de advertentie

Ook in een designkeuken misstaan zwarte Marokkaanse tegels niet. Plaats glanzende bejmat tegels gestapeld, halfsteens of in een strakke visgraat. Of kies voor een spatwand van strakke zelliges. Voor een verrassend effect wissel je enkele zwarte tegels af met een tegel in een felle kleur, zoals oranje.

 • Sprankelende donkerblauwe Marokkaanse tegels in de klassieke keuken

Donkerblauw is tijdloos. Geen wonder dat deze kleur zo geliefd is in een klassiek interieur. Marokkaanse tegels in de keuken mogen shinen. Donkerblauwe hoogglans zelliges of bejmat tegels in een visgraatpatroon zijn dan ook een echte blikvanger.

Lees verder onder de advertentie
 • Rustgevende witte Marokkaanse tegels in een Scandinavische of vintage keuken

Wil je een neutrale Scandinavische keuken een extra touch geven? Matte, witte Marokkaanse tegels zijn hier perfect voor. Plaats ze gestapeld of halfsteens voor een rustig effect, of in een mooie visgraat. Ook in een vintage keuken zijn witte tegels een goede optie. Voor een speels effect wissel je zwarte en witte tegels met elkaar af.

Tegels Bejmat Ecru per m2 € 89,50 (designtegels.nl). Wanddoek zelfgemaakt. Olijfhouten lepel links € 3,99, lepel in het midden per 2 € 1,89 (xenos). Groen bord groot € 9,85, klein € 6,55 (zaanschfaamwebshop). Beeld
Lees verder onder de advertentie

Deze witte bejmat tegels zorgen voor een rustig effect

Marokkaanse keukentegels plaatsen

Kies je voor Marokkaanse tegels op de keukenwand of -vloer? Omdat iedere tegel net iets anders is, is het plaatsen van deze tegels een aardige klus. Wil je de tegels toch graag zelf zetten? Met dit stappenplan lukt het je vast:

 1. Maak de muur of vloer die je wilt betegelen goed schoon en smeer hem in met voorstrijklijm. Zorg dat je een lijm kiest met een goede kleefkracht en dat je werkt op een stevige ondergrond met voldoende draagkracht, zoals beton of natuursteen. Het gewicht van de tegels kan namelijk aardig oplopen.
 2. Heb je de muur of vloer goed ingestreken? Zet de Marokkaanse keukentegels dan ongeveer een halve tot een hele minuut onder water. Laat ze goed uitlekken en smeer ondertussen tegellijm op de muur of vloer. Zijn de tegels droog? Breng dan ook hier wat tegellijm op aan.
 3. Plaats de Marokkaanse tegels op de ondergrond zonder al te veel druk uit te oefenen. De tegels zijn vrij gevoelig en je wilt niet dat ze tijdens het aanbrengen breken. Druk de tegels vervolgens met een plankje voorzichtig vast in de lijm in de muur of vloer. Laat dit een dag drogen.
 4. Is de lijm volledig droog? Maak de klus dan af door de Marokkaanse tegels te voegen. Zo maak je de muur of vloer waterdicht. Na het drogen verwijder je het overtollige voegsel met een droge doek en reinig je de tegels met groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel voor Marokkaanse tegels.
Lees verder onder de advertentie

Heb je gekozen voor Marokkaanse tegels in de keuken? Ontdek hoe je het Midden-Oosten nóg meer in huis haalt door bijvoorbeeld de sfeer van een Marokkaanse badkamer te omarmen.

Moois voor in de keuken…

Bron: Beeld 1: vtwonen collectie catalogus craft . Beeld 2: vtwonen 02-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen . Beeld 3: vtwonen 09-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen . Beeld 4: vtwonen special 11-2021 | styling Mila Griese | fotografie Louis Lemaire

Lees verder onder de advertentie