Kleine ruimte voor de keuken? De kitchenette is het antwoord

Servies van Wonki Ware per stuk vanaf € 20,30, houten krukje uit Azië vanaf € 120,-, rieten mand op grond vanaf € 95,-, aardewerken potten vanaf € 85,-, keuken prijs op aanvraag (MVN&I). Schaal Binga op bovenste plank vanaf € 59,-, kleine gestreepte mand Kenya vanaf € 19,-, vintage houten schep vanaf € 95,- (Couleur Locale). Knijplamp € 119,-, kwasten vanaf € 5,- (Spoor 38). Tulband bakvorm van aardewerk € 55,- (Burbri Antiek). Deegroller € 10,- (De Weldaad). Theedoek Vardagen per 2 € 4,99 (Ikea). Overig privébezit. Beeld

Tenzij je een goedgevulde portemonnee hebt, zit elke dag eten bestellen er niet in. Hoe klein je huis ook is, een keuken is altijd nodig. Een volwaardige keuken past lang niet in elke ruimte, zeker niet wanneer je in bijvoorbeeld een studio woont. Gelukkig is daar de kitchenette; hét antwoord op elke kleine ruimte. Dankzij een klein tafelblad kun je er de meest essentiële keukenaccessoires en apparaten op kwijt. Dit wil je weten over de kitchenette.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een kitchenette? Dit houdt het in

Wie in een klein huis woont, weet dat het vaak passen en meten is met de ruimte die je hebt. Omdat in een studio vaak geen volwaardige keuken past, moet er een andere oplossing komen. De kitchenette is dan een populair alternatief: het is een kleine keuken van gemiddeld 1 meter breed. Geen hoeken, kookeilanden of barren dus, maar een enkel recht blok. Misschien klinkt 1 meter als weinig, toch kun je daar behoorlijk wat in kwijt. Denk maar eens aan de gemiddelde kitchenette in een kantoor, hotel of studio: vaak zit er zowel een gootsteen als een kleine kookplaat en koelkast ingebouwd. En dan kun je ook nog voor een exemplaar kiezen met bovenruimte, waardoor je er heel wat kookspullen in kwijt kunt. Het fijne aan een kitchenette is het design, er is namelijk optimaal over de kleine ruimte nagedacht.

LEES OOK

Zo bespaar je energie in de keuken

Dit is het verschil met een keukenblok of minikeuken

Een kitchenette ziet er al snel uit als een losstaand keukenblok, toch zit er wel degelijk een verschil tussen de twee. Een keukenblok is simpelweg een deel uit een normale keuken, waar lang niet alles op en aan zit. De spoelbak of de koelkast kunnen in een ander blok zitten. En zeg nou zelf: zonder die twee gaat koken nogal lastig. Bij een kitchenette zitten de belangrijkste onderdelen van de keuken op het kleine oppervlakte, waardoor je er in principe een goede maaltijd mee kunt maken.

“Bij een kitchenette zitten de belangrijkste onderdelen van een keuken op het kleine oppervlakte”

Welke apparaten kunnen in een kitchenette?

De ene kitchenette is de andere niet. Hoewel in vrijwel elk model standaard een spoelbak en koelkast zitten, kun je de kleine keuken zo uitgebreid maken als je maar wilt. Een magnetron, oven en kleine kookplaat kun je allemaal toevoegen of inbouwen. Zo kun je zelfs in de kleinste keuken een heerlijke maaltijd in elkaar toveren. Maar bedenk wel; hoe meer apparaten, hoe kleiner je werkplek. En plek om te snijden moet er natuurlijk ook blijven.

LEES OOK
4 slimme tips voor een kleine eethoek

“Zo tover je zelfs in de kleinste keuken een heerlijke maaltijd in elkaar”

Zoveel ben je kwijt

Zoals dat bij alles geldt, kun je een kitchenette zo duur maken als je zelf wil. Ga je voor een compleet exemplaar inclusief kookplaat, koelkast en magnetron? Dan moet je vanzelfsprekend dieper in de buidel tasten dan wanneer je een simpeler exemplaar met alleen een spoelbak en werkruimte aanschaft. Die laatste schaf je al voor zo’n € 100 aan, terwijl je voor een uitgebreide kitchenette tussen de € 400 en € 1000 kwijt bent.

Wie toch nog van deze prijzen schrikt, kan op verschillende manieren besparen op het eindproduct. Apparaten zoals de magnetron en kookplaat hoeven heus niet nieuw te zijn maar schaf je prima tweedehands aan. Of ga voor een showroom model kitchenette, waar je vaak flinke korting op krijgt. Ook bespaar je op de aanschaf door extra lengte of de bovenkastjes weg te laten. Ga na welke onderdelen voor jou onmisbaar zijn en creëer zo je eigen mini droomkeuken.

Bron: beeld 1: vtwonen 01-2017 | styling Cleo van Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | overige beelden: Instagram

Lees verder onder de advertentie