Keukendeurtjes vervangen? Met deze tips oogt de keuken weer als nieuw

Snak je naar een nieuwe keuken, maar heb je weinig budget? Of is de keuken nog best prima, maar wel toe aan een opfrisbeurt? De kastjes zijn de grootste sfeerbepalers en wanneer je de keukendeuren door nieuwe exemplaren vervangt dan is die saaie keuken ineens weer als nieuw. Helemaal geen gek idee toch?

keukenfront hout latten

Zo bepaal je de kleur en het materiaal

Hoe bepaal je de nieuwe kleur(en) en het materiaal van de fronten? En hoe zorg je ervoor dat je niet al binnen de kortste keren bent uitgekeken op de nieuwe fronten? Vier tips:

  • Laat de kleur en het materiaal op meerdere plekken in de keuken terugkomen. Zo creëer je rust en eenheid.
  • Heb je een open keuken? Zorg dan dat de kleuren en materialen van de keukenkastjes passen bij de rest van het interieur. In een dichte keuken kun je prima een andere stijl kiezen.
  • Twijfel je tussen mat of glans? Mat past vaak goed bij een industriële keuken, glans bij een sjieke stijl.
  • Houd rekening met onderhoud: kunststof is makkelijk schoon te maken, met hout en rvs moet je oppassen met bepaalde vlekken.

Waar koop je de beste keukenfronten?

Bij deze leveranciers kun je terecht voor nieuwe keukenfronten: Reform, Superfront, Plykea en Frontz. Zoals al eerder getipt: denk goed na over het materiaal van de keukendeuren. De bekendste materialen nemen we hieronder even door:

  • Kunststof: de meest betaalbare keukendeurfrontjes zijn van kunststof. Ze zijn gemaakt met folies, melaminehars of laminaat en in veel kleuren en vormen verkrijgbaar. Die met melaminehars is het sterkst en minst gevoelig voor verkleuring. Fronten met folie zijn het gevoeligst: gebruik een vochtige doek tijdens het schoonmaken, geen schuurspons.
  • Hout: een massief houten keuken heeft een stoere look en is voorzien van een beschermlaag met een olie- of laklaag. Toch is het belangrijk om op te passen met vlekken, want vuil kan in de poriën van het hout trekken. Verwijder vlekken daarom meteen voorzichtig met een vochtige borstel of doek. Keukenkastjes van hout passen het best bij een landelijke of klassieke keuken. 
  • Spaanplaat: keukendeuren van spaanplaat hebben een ruwe structuur. Het materiaal is budgetvriendelijk en toch ook erg duurzaam, omdat het zo stevig is. De vezels van keukendeuren met spaanplaat zijn grover waardoor het belangrijk is met een zachte borstel te schrobben zodra er vlekken op zitten. Zo voorkom je dat er vuil tussen de groeven gaat zitten.
  • Lak: bij fronten met een laklaag maakt het verschil of je een matte lak of hoogglans kiest. Matte lak is meestal wat ruwer en dat zorgt ervoor dat vloeibare stoffen er soms intrekken. Maak de fronten na het schoonmaken dus altijd goed droog met een droge doek. Bij hoogglans is dit anders en heb je dit probleem niet, alleen hierbij moet je oppassen met harde schoonmaakborstels en -doeken. 
  • MDF is een van de populairste materiaalsoort voor keukenfronten. Dit dankzij de prijs en makkelijk schoon te maken structuur. Net zoals spaanplaat is het materiaal kwalitatief. Daarnaast zijn fronten van MDF verkrijgbaar in veel kleuren.

BEKIJK DE METAMORFOSE
De Stijl van Eva: de keuken van Astrid

Wat kost het vervangen van keukendeurtjes?

Bij een kleine keuken is het vervangen van de keukendeurtjes minder werk waardoor dit vanzelfsprekend goedkoper is dan bij grotere keukens. Bij het vervangen van drie keukenkasten en ladefronten ligt de gemiddelde prijs ongeveer tussen de 350 en 950 euro. 

Voor het vervangen van de fronten bij ongeveer acht keukendeuren – de gemiddelde grootte van een keuken – ligt de prijs tussen de 900 en 2000 euro. Wanneer je een grote keuken gaat renoveren – bestaande uit ongeveer twaalf keukenkastjes – en de keukendeurtjes gaat vervangen, betaal je tussen de 1000 en 3000 euro. Hierbij wordt het vervangen van de vaatwasser- en koelkastpaneel ook meegerekend, maar als dat laatste niet nodig is, dan zullen de kosten lager uitvallen.

Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van het materiaal dat je kiest: massief hout is bijvoorbeeld duurder dan MDF hout. Met een beperkt budget kies je dus het best voor MDF of de goedkoopste variant: voor kunststof. Houd er wel rekening mee dat de duurdere materialen meestal iets duurzamer zijn, waardoor ze langer meegaan en je ze minder vaak hoeft te vervangen.

Zelf doen of uitbesteden?

Wil je er zeker van zijn dat de keukendeuren stevig bevestigd worden? Dan is het verstandig om te kiezen voor een vakman of -vrouw. Door het werk uit handen te geven, spaar je tijd, en met een vakman of -vrouw is het vervangen van keukenkastjes zo gepiept. Bij een kleine keuken hebben vakmannen maar een halve dag nodig en zij rekenen ongeveer 45 tot 50 euro per uur.

nog meer: keuken