Investeren in een aanrechtblad loont altijd

Je gebruikt het dagelijks en het is een nogal sfeerbepalend element in de keuken, dus investeren in een mooi aanrechtblad loont altijd.

aanrechtblad keuken raam

Hier is gekozen voor een rvs aanrechtblad met ingebouwde spoelbak. Krasgevoelig, maar wel makkelijk qua onderhoud. Een doekje met groene zeep erover en schoon!

aanrechtblad keuken kraanEen aanrechtblad van composiet is oersterk, natuurlijk en hygiënisch. En al even strak en stoer als designkraan Sozu van Roderick Vos.

aanrechtblad bar keuken barkrukkenMaak je bar of tafel aan je aanrecht vast, dan krijgt je keuken- zonder daar al te veel moeite voor op te offeren – meteen een heel andere sfeer.

Soorten & maten

Hout is het meest natuurlijk qua uitstraling, maar niet kras- en hittevast en heeft ook geregeld onderhoud nodig. Zit je daar absoluut niet op te wachten, dan is een kunststof (ofwel gelamineerd) blad een optie. Relatief goedkoop en onderhoudsvrij, maar pas wel op met hete pannen. Natuursteen, zoals marmer of graniet, kan wel tegen hitte en is krasvast, maar moet ook (meerdere keren) behandeld worden om het waterdicht te maken. Luxe uitstraling? Ga voor glans. Een matte finish geeft een wat stoerder effect. Aan een blad van composiet hoef je weinig te doen. Het is ook nagenoeg vlekbestendig. Voordeel: in veel kleuren verkrijgbaar. Nadeel: kan verkleuren door hete pannen en is relatief prijzig, maar wel goedkoper dan echt natuursteen. Ook roestvrijstaal is duurzaam en bovendien supermakkelijk schoon te maken. Zo’n blad is wel hitte- maar niet krasbestendig en kan deuken. Bepaald niet low budget, maar wel erg mooi in een industriële sfeer. De meest stoere, robuuste look krijg je met een blad van beton. Hoewel het slijt- en krasvast is, moet je het wel geregeld behandelen. Corian is ook een heel strakke optie. Daarbij kan het blad naadloos overvloeien in spoelbak en muur. Heel bijzonder en van nu, maar ook erg prijzig.

Mini-metamorfose

Zelfs de meest oubollige keuken krijgt een enorme upgrade met alleen al een nieuw aanrechtblad van betonstuc, dat je zo op de bestaande keuken kunt laten maken. Soms kunnen de bestaande bladen zelfs als ondergrond gebruikt worden.

Goed plan

  • Ga je voor een nieuw aanrechtblad, denk dan ook aan het aanbrengen van bijvoorbeeld stopcontacten. Dit is het moment dat je die kunt wegwerken.
  • Nog zoiets: waar wil je de kraan en de spoelbak? Bij sommige materialen kun je kiezen voor een spoelbak van hetzelfde materiaal als het blad, zoals bij beton, rvs en corian.
  • De grootte van de spoelbak is ook bepalend. Heb je een vaatwasser en gebruik je de spoelbak weinig, dan hoeft die ook niet zo groot te zijn. Zo hou je meer ruimte over voor je aanrecht.

Bron vtwonen 02-17 | Fotografie Lisa Cohen | Styling Lynda Gardener

nog meer: keuken