Schone vaat: de vaatwasser reinigen doe je zo

Er zijn weinig mensen die afwassen een leuke huishoudelijke taak vinden. Lucky you dus als je een vaatwasser bezit. Wil je dat de machine goed z’n werk blijft doen, dan zul je af en toe de vaatwasser moeten reinigen. Hoe je dat doet en welke middelen je hiervoor gebruikt ontdek je hier.

spray vaatwasser
etiketten D&K logo – 1,50 (Dille & Kamille), flessenwisser babyfles – 30×5 cm – 3,25 (Dille & Kamille)

Vaatwasser reinigen: zo doe je dat

Een schone vaatwasser zorgt niet alleen voor blinkende vaat, het houdt ook nare geurtjes tegen én verlengt de houdbaarheid van het apparaat. Hoewel je een vaatwasser aanschaft voor het gemak en je zo’n apparaat het liefst ál het werk laat doen, is het handig om hem een handje helpen. Haal grote etensresten van vuile vaat af voordat je het in de vaatwasser zet, zodat deze vieze resten niet in de machine achterblijven. Ook door de machine na elke beurt even met een doekje af te nemen blijft ie langer schoon. Is het tijd voor een grotere poetsbeurt? Dan kun je de volgende dingen aanpakken om de vaatwasser te reinigen:

  • Hoe goed je de voorwas ook doet, vetresten blijven altijd op pannen en bestek zitten. Na een poetsbeurt in de vaatwasser blijft het vet achter in de machine. Draai regelmatig een heet programma om dit probleem op te lossen.
  • Ook in de filters blijft een heleboel viezigheid achter, doordat deze het water van de poetsbeurt wegpompen. Maak je ze niet goed schoon, dan ontstaat er een ophoping van vuil met vieze geurtjes als resultaat. Maak de filters schoon door ze los te draaien en onder de koude kraan te spoelen.
  • Hetzelfde geldt voor de sproeiarmen. Wanneer je deze niet goed schoonmaakt ontstaan er ophopingen van vet en vieze geurtjes. Ook deze kun je losdraaien en onder de kraan spoelen.
  • Een onderdeel van de vaatwasser dat regelmatig vergeten wordt tijdens het reinigen is het rubber. Maar juíst onder deze randjes verzamelen etensresten zich graag. Het is dus van belang dat je tijdens een goede poetsbeurt ook deze rubbers losmaakt en poetst.

LEES OOK
Zo vaak moet je een afwasborstel eigenlijk schoonmaken of vervangen

Azijn, soda of ander schoonmaakmiddel?

Ga je de vaatwasser reinigen, dan bestaan daar heel wat speciale schoonmaakmiddelen voor. Vrijwel alle grote merken hebben een eigen wondermiddel in de collectie. Die middelen werken heus wel, maar het zijn vaak niet de goedkoopste opties. Je maakt de vaatwasser ook prima schoon met huis-tuin-en-keuken-middeltjes. Baking soda, citroensap en azijn zijn hier alle drie goede voorbeelden van. Giet één van de drie in het zeepbakje van de vaatwasser en draai een warm programma om het apparaat van binnenuit te reinigen. Dit doe je vanzelfsprekend zonder vuile vaat erin, want waar citroensap een goed schoonmaakmiddel is voor machines, kan het je kostbare glazen beschadigen. Deze dingen kun je allemaal wél met citroen schoonmaken.

Oppassen geblazen

De vaatwasser reinigen is geen moeilijke taak, maar je moet wel met het een en ander rekening houden. Het blijft een elektronisch apparaat en heeft daarom een gebruiksaanwijzing. Het belangrijkste tijdens de grote poetsbeurt? Gooi niet te veel reinigingsmiddel, baking soda of azijn in het zeepbakje. Een overdaad kan funest zijn voor zowel de kwetsbare onderdelen van de vaatwasser als voor het servies en bestek.

LEES OOK
9 tips om de levensduur van je vaatwasser te verlengen

Zo vaak de vaatwasser reinigen is optimaal

Het liefst haal je na elke beurt een doekje over de filters, sproeiarmen en rubbers van een vaatwasser heen, maar we weten ook wel dat dit niet realistisch is. Om de vaatwasser toch schoon te houden, reinig je ‘m het liefst eens per twee maanden grondig. Dat betekent dus het losmaken van alle onderdelen, maar ook het draaien van een heet programma met schoonmaakmiddel. Maak je ‘m regelmatig schoon, dan zul je zien dat het weinig tijd kost. Gemiddeld ben je er zo’n 10 minuten mee bezig, de vaatwasser doet de rest van het werk zelf.

Voor een fris huis…

nog meer: keuken