Alles wat je moet weten over de kokend water kraan

Een kokend water kraan in de keuken wordt nog vaak als luxe gezien, maar voor theeleuten en hobbykoks is ie bijna net zo onmisbaar als de vaatwasser. Bovendien is een heetwaterkraan een duurzame keuze en bespaart het je tijd en ruimte. Is zo’n kraan ook wat voor jou? Je leest het hier.

Hoe werkt een kokend water kraan

Bij de kokend water kraan wordt een reservoir of boiler geleverd die je aansluit op de waterleiding. Die boiler komt dan in het keukenkastje te staan, dus je ziet er niks van. In die boiler wordt het water constant verwarmd tot maximaal 110 graden Celsius en wanneer je de kraan openzet, stroomt er meteen kokendheet water uit. Je maakt gebruik van één kraan voor kokend, warm en koud water, dus je hoeft geen tweede kraan te installeren.

Er zijn boilers met een verschillende inhoud en het is maar net welke capaciteit (3 tot 10 liter) het beste past bij jouw huishouden en behoeftes. De bekendste kokend water kranen zijn van Quooker, Grohe, Unito en Franke. Deze merken vind je ook alle vier in de vtwonen shop.

Voordelen van de kraan

Het voordeel van een kokend water kraan is natuurlijk dat een kop thee of soep zo klaar is. Ook met het koken van rijst of pasta boek je tijdwinst. Bovendien bespaar je water, omdat je alleen het water tapt dat je ook daadwerkelijk gebruikt. In een waterkoker kook je vaak meer water dan je nodig hebt en dat is zonde. En doordat je de waterkoker niet meer nodig hebt, bespaar je ook op de energierekening.

Als je de boiler van de heetwaterkraan aansluit op het koude water, dan wordt dit koude water direct gemengd met het kokendhete water. Daardoor heb je veel sneller dan normaal warm water dan wanneer de cv-ketel voor het opwarmen wordt gebruikt. Deze reservoirs hebben dan ook energielabel A.

Nadelen

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Zeker wel. De aanschafprijs ligt vrij hoog en daardoor is de kraan niet voor iedereen betaalbaar. Verder moet je plek hebben voor de boiler in het keukenkastje, al valt het formaat reuze mee. En het voortdurend opwarmen van de boiler om op temperatuur te blijven, kost uiteraard energie. Dus ook als je de kraan niet gebruikt, kost hij geld en dit komt neer op ongeveer 2,5% van je totale energiegebruik.

Het laatste nadeel is dat de heetwaterkraan tijdens het opwarmen even flink wat energie trekt en dit gaat meestal niet samen met een draaiende afwasmachine. Je moet dus twee aparte groepen hiervoor maken of een energieverdeler aansluiten.

Veiligheid

Twijfel je nog over de veiligheid van een kokend water kraan? Niet nodig! Je kunt namelijk niet met één handeling de kokendhete kraan openzetten. Je kind of een andere gebruiker kan dus nooit per ongeluk heet water tappen. De buitenkant van de kraan is goed geïsoleerd en wordt niet warm, dus ook daar zit geen brandgevaar.

Kraan combineren

De meeste kokend water kranen kun je combineren met een kraan voor gefilterd koud water of bruisend water. Quooker heeft bijvoorbeeld zo’n alles in 1-kraan.

nog meer: keuken