In 6 stappen naar een nieuwe keuken
Wil je graag een nieuwe keuken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met dit handige stappenplan kun je in no-time je nieuwe keuken gaan inrichten en ben je voorzien van alle benodigdheden.
Stap 1: inspiratie opdoen voor de nieuwe keuken
Verzamel plaatjes, catalogi, folders en stalen van keukens die je mooi vindt. Veel is gratis verkrijgbaar en via sites aan te vragen. Leg al je favorieten bij elkaar en bedenk wat je zo aanspreekt. Is het een stijl, opstelling of een bijzondere materialencombinatie? Zet dat wat in je opkomt op papier. Zo ontstaat een moodboard met daarop al je wensen.
Stap 2: moodboard maken
Twijfel je over welke materialen, keukenkasten en accessoires je wilt kiezen, dan hoef je maar één blik op je moodboard te werpen om te weten of iets bij je plannen past. Zo voorkom je dat je je in de winkel laat verleiden tot keuzes waar je achteraf spijt van krijgt. Denk op je moodboard ook aan kranen, fronten, indelingen, vloeren, spoelbakken en accessoires.
Stap 3: opmeten
Nu kun je de plek waar de keuken moet komen gaan opmeten. Zorg dat je de ruimte zo goed mogelijk benut. Heb je bijvoorbeeld geen breed, maar wel een diep oppervlak? Kies dan voor een dieper blad dat meer werk- en opbergruimte oplevert. Laat nauwkeurig inmeetwerk, bijvoorbeeld voor een natuurstenen blad, over aan de vakman. Meet het definitieve keukenoppervlak op en geef de volgende maten in de tekening aan: de breedte, hoogte en diepte van de gehele ruimte. Noteer waar water- en gasleidingen uit de muur komen en waar zich eventuele ventilatie bevindt. Geef aan waar deuren en ramen zitten, hoe groot ze zijn en wat de draairichting is. Zet ook de elektriciteitspunten in het plafond en de muren op de tekening.
Stap 4: bijzondere elementen toevoegen
Een standaard keukenontwerp kun je meer persoonlijkheid geven door bijzondere elementen toe te voegen.
- Combineer nieuwe met vintage elementen. Wissel moderne keukenkasten bijvoorbeeld af met een oud bordenrek.
- Voeg onverwachte elementen toe, die het strakke geheel doorbreken en voor gezelligheid zorgen. Dit kan een zitje aan het keukenblad zijn, een ingebouwde haard of een groot hangend pannenrek.
- Schaf weloverwogen keukenaccessoires aan. Ook al zijn ze in verhouding klein, hun invloed is groot. Van mooie glazen opbergpotten en een massief houten snijplank tot een koffiekan: dit is je kans om ontbrekende vormen en materialen toe te voegen.
- Ook kleinere, vaste keukenonderdelen, zoals een ophangrail en grepen, zijn erg stijlbepalend.
Stap 5: nieuwe keuken inrichten
Nu kun je het keukenontwerp compleet maken met alles wat daarbij hoort, van de grepen tot de kastinrichting. Kan één keukenmerk of leverancier alles leveren of sprokkel je zelf de keuken bij elkaar van standaard, vintage en op maat gemaakte onderdelen? Nu wordt ook het kostenplaatje duidelijk. Het kan zijn dat het budget invloed heeft op het ontwerp, dus schuif en speel met kosten. Verliefd op een groot vrijstaand fornuis? Doe dan concessies aan andere keukenonderdelen of stel je wensenlijst bij.
Stap 6: offertes aanvragen
Vraag voor hetzelfde keukenontwerp verschillende offertes aan. Zorg dat in de offertes dezelfde punten, van apparatuur tot montage, zijn opgenomen om de prijzen goed te kunnen vergelijken. Kijk niet alleen naar de totaalprijs maar ook naar de levertijd, voorwaarden en de service die wordt gegeven voor, tijdens en na de plaatsing. Soms kunnen iets hogere kosten tijdgebrek en stress voorkomen en dat is ook een hoop waard.
Moois voor in de nieuwe keuken…
Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 5 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Sonja Velda