Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken

beeld vtwonen Beeld

Het aanschaffen van een nieuwe keuken is leuk en spannend tegelijk. Het zorgt vaak voor twijfels – want wat valt er veel te kiezen – en dus discussies en slapeloze nachten. Omdat het om een behoorlijk bedrag gaat en je er zeker een jaar of tien tegenaan moet kijken, is het zaak om goed voorbereid op pad te gaan.

Lees verder onder de advertentie

In 8 stappen naar een nieuwe keuken

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij de aankoop van een nieuwe keuken. Wanneer je deze acht stappen volgt, beland je bijna als vanzelf bij de perfecte keuken.

1. Moodboard maken

Met een moodboard krijg je inzicht in wat je mooi vindt en wat je wensen zijn. Verzamel mogelijk tijdschriften, materiaalstalen en brochures van keukenmerken en maak foto’s in keukenwinkels van opstellingen en materialen die je aanspreken. Kijk ook goed naar verschillende kranen, aanrechtbladen, spoelbakken en accessoires. Ben je tevreden over het moodboard? Maak er dan een foto van, zo kun je in de winkel of aan een architect of aannemer laten zien wat je voor ogen hebt. Meer tips voor het maken van een moodboard vind je hier.

2. Meten

Veel keukenmerken hebben een online ontwerptool waar je zelf alvast een beetje mee kunt gaan spelen. Je vult de maten van de ruimte in en kunt allerlei opstellingen uitproberen. Het resultaat kun je bekijken in 3D en zo kom je er al snel achter of een kookeiland bijvoorbeeld wel of niet past. Houd bij het meten ook rekening met loopruimte. Een goed gemiddelde om aan te houden is 1 meter.

Lees verder onder de advertentie

3. Ideale indeling

De perfecte indeling is voor iedereen anders. Kook je graag, sta je vaak met zijn tweeën in de keuken, heb je een groot gezin, wil je snel kunnen ontbijten aan een bar? Dit heeft allemaal invloed op de opstelling. De bekendste opstellingen zijn een rechte keuken, u-vorm, l-vorm, parallelle keuken en een keuken met eiland. Lees uitgebreider over het indelen van de keuken.

4. Verlichting

Vaak is verlichting de sluitpost van een keuken, maar juist hier is een lichtplan geen overbodige luxe. Je wilt namelijk graag goed zicht hebben op je werkblad, maar ook zorgen voor gezelligheid aan tafel met sfeerverlichting. Zo maak je een lichtplan voor de keuken.

Lees verder onder de advertentie

5. Apparatuur

Wat heb je écht nodig? Dat is bij deze stap de belangrijkste vraag. En wees kritisch, want de apparatuur beslaat een groot deel van de uiteindelijke kosten. Het is zonde om te betalen voor de allernieuwste oven waarvan je veel opties niet gaat gebruiken. En de tweede vraag: wil je de apparatuur in of uit het zicht?

6. Jouw stijl

De keuken wordt pas echt jouw keuken als je persoonlijke stijl erin terugkomt. Juist met de grepen op de kastjes, kunstwerken aan de muur of accessoires zoals ophangrails voor pannen en pollepels kun je de ruimte eigen maken. De complete keuken bij een merk aanschaffen hoeft ook niet, je kunt ook op zoek gaan naar een oude werkbank of toonbank die een tweede leven als keukeneiland krijgt.

7. Materialen kiezen

Misschien wel een van de moeilijkste stappen, want hier worden heel wat knopen doorgehakt. Welk materiaal kies je voor het werkblad, de achterwand, keukenkraan? Lees hier uitgebreider over:

Lees verder onder de advertentie

8. Kosten

Vraag bij verschillende keukenwinkels en leveranciers offertes aan, de prijzen voor dezelfde producten verschillen soms enorm. Op deze manier krijg je grip op de kosten en weet je of je wensen moet bijstellen of niet. Misschien kun je besparen op materialen, zodat je droomfornuis er toch komt. En – al is het wat gênant – vraag altijd naar korting, dat is namelijk heel gebruikelijk bij zo’n grote aanschaf. Soms loopt de korting wel op tot 30 procent!

Alles, maar dan ook echt alles, over een nieuwe keuken lees je terug in de vtverbouwen over keukens. Een dik boekwerk waar je echt wat aan hebt. Je bestelt ‘m zonder verzendkosten.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 10-2020 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans