De inbouw koffiemachine is de droom van elke koffieleut

Er gaat niets boven een goede kop koffie. Die kun je op de ouderwetse manier zetten – met een filter en koffiepoeder – maar je kunt ook voor een inbouw koffiemachine kiezen. Het is de droom van elke koffieleut en kan jouw realiteit worden. Groot fan van jouw dagelijkse bakkie pleur? Dan is zo’n machine zeker het overwegen waard.

inbouw koffiemachine

Inbouw koffiemachine of normaal koffiezetapparaat? De voor- en nadelen

Een inbouw koffiezetapparaat biedt heel wat voordelen die van jouw dagelijkse kop koffie een waar feest maken.

  • Hoe groot je aanrecht ook is, eigenlijk is het altijd net te klein. Keukenapparaten worden van links naar rechts geschoven, je moet plek vinden om te snijden en dan moet de afwas ook nog ergens staan. Met een inbouwmachine creëer je meer plek, doordat er geen losse machine meer op je aanrecht staat.
  • Dankzij het ingebouwde koffiezetapparaat zet je ’s ochtends in een handomdraai een kop koffie. Bij de meeste van deze machines kost het enkel een druk op de knop. Geloof ons: dat maakt je ochtenden heel veel fijner.
  • Een keuken moet praktisch zijn, maar mag ook zeker wat doen voor het oog. Een ingebouwde koffiemachine straalt luxe uit en is daarom een eye catcher in menig keuken.
  • De koffie zelf is natuurlijk het allerbelangrijkste. Koffie uit een inbouwapparaat is niet te vergelijken met simpele filterkoffie en doet eerder denken aan de heerlijke kopjes die je in restaurants krijgt. Alleen al voor die smaak doen de meeste mensen het.

Maar zoals altijd kleven er ook wat nadelen aan een inbouwapparaat. Aan jou de keuze of deze zwaarder wegen dan de voordelen.

  • Een inbouw koffiemachine is niet goedkoop, en zeker niet te vergelijken met een standaard koffiezetapparaat. Drink je zeer sporadisch een kop koffie, dan is het de aankoop wellicht niet waard;
  • Ook in gebruik is zo’n machine duurder, doordat er geen simpele filterkoffie uitkomt. Je kop koffie is dan wel een stuk lekkerder, voor die heerlijke koffiebonen betaal je ook meer;
  • In een al bestaande keuken is het plaatsen van een nieuwe inbouwmachine niet altijd mogelijk. De hele keuken verbouwen speciaal voor dit apparaat? Dan moet je wel héél dol zijn op koffie.

LEES OOK

Extra grote mokken voor koffie- en theeliefhebbers


Hier wil je op letten bij aanschaf

Wil je een ingebouwd koffiezetapparaat aanschaffen, dan is het belangrijk om eerst goed naar je keuken te kijken. Past zo’n apparaat eigenlijk wel? Houd er rekening mee dat een inbouw koffiemachine een constante watertoevoer nodig heeft, iets dat niet in alle keukens is te realiseren. Ook is het ene apparaat het andere niet. Er is veel keuze in verschillende functies en uiterlijken. Doordat het geen goedkope aankoop is, wil je de verschillende typen en modellen goed met elkaar vergelijken. Wat is voor jou écht belangrijk bij een goede kop koffie?

Inbouw koffiemachine onderhouden: zo doe je dat

Anno 2022 kost het onderhoud van een inbouw koffiemachine weinig tijd. De meeste modellen zijn zo gebouwd, dat alle benodigde onderdelen makkelijk los te maken zijn. Het waterbassin, de bonentoevoer, losse panelen: door de onderdelen uit de machine te halen maak je ze eenvoudig schoon in je wastafel. Bovendien zijn het slimme apparaten die jou op hun LED-scherm precies vertellen wat ze nodig hebben. Bonen op, kalkontreiniging nodig of nieuw water erin? De machine vertelt het je.

LEES OOK
Dit is hoe (vaak) je je koffiezetapparaat het best kunt schoonmaken

Wat mag dat kosten?

Een ingebouwde machine is vanzelfsprekend duurder dan een los koffiezetapparaat. Waar je een losstaande machine al voor een paar tientjes koopt, betaal je voor een inbouw exemplaar minimaal € 1500. Hoe meer snufjes en functies je wilt, hoe duurder je uitkomt. En dan komen er ook nog kosten van het inbouwen bij kijken. Gemiddeld ben je voor een inbouw koffiemachine wel een paar duizend euro kwijt. Een flinke investering, maar wel één waar je elke ochtend van geniet.

Om je koffie mee te serveren…

nog meer: keuken