Chic meets stoer met de zwarte keuken
Zwart, zwarter, zwartst. Ineens was-ie daar: de zwarte keuken. Een heuse trend, maar inmiddels een echt blijvertje. Een prachtige basis voor vrijwel iedere keukenstijl: van designkeuken tot landelijke keuken en van industrieel tot klassiek. Met zwart kun je alle kanten op.
Wit of zwart?
Was een witte keuken voorheen altijd de standaard, inmiddels lijkt de zwarte keuken niet meer weg te denken uit interieurland. Een wit exemplaar is nog steeds lekker veilig en neutraal, maar daardoor ook wat minder gezellig – met name bij een open keuken.
De zwarte keuken begon als een trend, maar inmiddels lijkt hij here to stay. Zag je ‘m een decennium geleden nog nergens, nu siert-ie menig rijtjeshuis. Een zwart exemplaar staat erg mooi in een modern interieur met open keuken. De zwarte basiskleur kun je perfect combineren met allerlei kleuren en materialen, waardoor deze eyecatcher in allerlei (keuken)stijlen tot zijn recht komt.
De voor- en nadelen van een zwarte keuken
Het mooie van een zwarte keuken is dat hij de aandacht trekt, zonder dat het een schreeuwerige of felle kleur is. Hij ziet er stijlvol, modern en chic uit. De kleur is daarnaast heel goed te combineren met veel andere kleuren en materialen. En omdat deze keuken zo populair is, is er ontzettend veel keuze.
Misschien wel het grootste nadeel van een zwarte keuken is dat stof goed zichtbaar is op zwart. Nu is het ene huis stoffiger dan het andere, dus houd hier zeker rekening mee als jouw woning in de eerste categorie valt. Daarnaast zie je vingerafdrukken beter op een zwarte ondergrond. Vieze kinderhandjes wil je dan ook niet in de buurt van jouw zwarte kookpaleis hebben. Ook niet onbelangrijk: zwart absorbeert licht, dus dat betekent dat je voldoende licht in je keuken moet hebben. Een keuken bij een groot raam is daarom ideaal, maar ook goede verlichting kan het werk voor je doen. Ga je voor hoogglans? Het nadeel hiervan is dat je krassen sneller ziet. Ben je ietwat onhandig, denk er dan in ieder geval goed over na.
LEES OOK
Met deze slimme tips creëer je jouw droomkeuken
Zwarte keuken met kookeiland
De zwarte keuken is populair, de zwarte keuken met kookeiland is misschien nog wel populairder. Kookeilanden zijn al jaren de culinaire droom van iedere thuiskok en het staat natuurlijk prachtig als je er de ruimte voor hebt! Erg mooi (en gewild) is een volledige zwarte keuken met kasten en inbouwapparatuur tot aan het plafond in combinatie met een zwart eiland met een keukenblad van een mooie, luxe steensoort. Pure luxe!
Keuken met zwart marmer
Ben je fan van de zwarte keuken, maar wil je niet voor de standaard strakke, effen keuken gaan? Misschien is zwart marmer dan iets voor jou. Dit materiaal is net iets meer luxe en glamorous dan de doorsnee zwarte keuken en komt prachtig tot zijn recht in de designkeuken.
Kijk zelf hoe ver je wil gaan. Wil je alleen het werkblad in zwart marmer of ook de spatwand? Of wil je de volledige keuken in zwart marmer(look)? En pak je het keukentafelblad ook mee? Jij bepaalt!
Wat kost een zwarte keuken?
Aan een keuken hangt altijd een behoorlijk kostenplaatje, wat de kleur ook is. De kosten van een keuken kun je natuurlijk zo hoog maken als je zelf wil, maar gemiddeld geven we tussen de 12.000 en 15.000 euro uit aan een nieuwe keuken – inclusief apparatuur en montage.
Factoren die de prijs beïnvloeden zijn bijvoorbeeld het formaat van de keuken: ga je slechts voor een keukenblok of voor een leefkeuken met kookeiland? Daarnaast zijn natuurlijk de materialen van de keuken en de merken en functionaliteiten van de keukenapparatuur van invloed op de prijs. Zo is een marmeren aanrechtblad een stuk prijziger dan eentje van beton(look). En moeten er veel leidingen worden verlegd, naar bijvoorbeeld een kookeiland? Dat drijft de prijs ook weer op. Ook kan het zijn dat er gebreken naar boven komen wanneer de oude keuken eruit is gehaald.
Welk keukenblad combineert mooi met zwart?
Wordt het een zwarte keuken? Dan is de basis in ieder geval gelegd. Vervolgens zul je je misschien afvragen wat voor soort keuken- of werkblad er mooi past bij een zwarte keuken. Dat ligt vooral aan jouw favoriete keukenstijl. Een zwarte keuken in combinatie met een betonnen werkblad geeft een stoere, industriële uitstraling. Het beton contrasteert daarnaast mooi met het zwart.
Wil je je keuken wat warmte en gezelligheid geven? Ga dan voor een (licht)houten keukenblad. Het geeft je keuken een landelijke touch en brengt het mooi in balans. Word jij wild van een echte designkeuken en houd je wel van een beetje glam? Ga dan voor een mooi stenen blad van graniet, marmer, composiet, hardsteen of terrazzo.
In de algemeenheid kun je zeggen dat een werkblad dat op het gebied van kleur en materiaal contrasteert met je keuken, dit een mooi effect geeft. Denk dus aan (materiaal)kleuren als wit, grijs, en lichtbruin, maar ook zachtroze (!) en gebroken wit.
LEES OOK
Alle mogelijkheden van de hoekkeuken of L-keuken
Deze vloer past bij een zwarte keuken
Zie jij een zwarte keuken wel zitten? Dan is het belangrijk dat deze ook mooi matcht bij je vloer. Ga daarom voor een vloer in een contrasterende kleur. Erg mooi bij een zwarte keuken is een vloer in een lichte eikentint. Helemaal trendy is bijvoorbeeld een lichte visgraatvloer in combinatie met een zwarte keuken: het geeft je keuken wat extra warmte.
Ook de gietvloer zie je in steeds meer woningen verschijnen en combineert goed met de zwarte keuken. Ga hierbij wel voor een lichte kleur, om een te donkere hoek te voorkomen en een mooi contrasterend effect te creëren. Zorg er ook voor dat in de rest van je interieur wat warme tinten te vinden zijn, om zo het kille-bunker-gehalte wat naar beneden te halen.
Hoe maak je een matzwarte keuken schoon?
In een zwarte keuken zie je vlekken helaas sneller dan bij een lichte keuken. Warm water met een beetje afwasmiddel helpt je hier echter zo vanaf. Gebruik hiervoor een niet-pluizige doek. Niet vergeten: droog hierna de keuken met een droge, zachte doek om strepen te voorkomen. Als je een vlek maakt op je (mat)zwarte aanrecht of keukenkastje, kun je deze het beste gewoon direct wegpoetsen met een vochtig doekje.
En stof? Dat verwijder je heel simpel met een stofdoek. Het onderhoud van jouw zwarte keuken is dus eigenlijk heel eenvoudig!
Laat je inspireren
Op zoek naar wat inspiratie voor een zwarte keuken? Bekijk deze binnenkijkers eens.
Binnenkijkers met een zwarte keuken
binnenkijken Binnenkijken in een voormalige zeepfabriek
binnenkijken Binnenkijken in een nieuwbouwhuis in Zaandam
binnenkijken Binnenkijken in een verbouwd appartement met mooi maatwerk in Marseille
binnenkijken Binnenkijken in een boerderij in Hemelum
Welke (kleur) eettafel combineert mooi met een zwarte keuken?
Staat de eettafel in de (leef)keuken? Dan wil je natuurlijk dat hij mooi combineert met jouw zwarte eyecatcher. Is de keuken volledig zwart, ga dan juist níet voor een zwarte eettafel. Zo wordt je ruimte namelijk erg donker en kil. Een mooie tegenhanger voor al dat strakke en zwarte design is een lichte houten eettafel. Het brengt wat warmte in de ruimte en geeft het geheel meer sfeer. Om de eethoek mooi te laten integreren in de keuken kun je vervolgens voor (kleurrijke of lichte) stoelen met een zwart onderstel gaan. Zo past de eettafel toch mooi in het zwarte geheel.
Door voor zowel de tafel en de keuken hetzelfde blad te kiezen, krijg je ook een mooi geheel. Kies wel voor een ander kleur onderstel dan zwart, om het woonwinkel-effect te omzeilen. Ga bijvoorbeeld voor een marmeren tafelblad, maar combineer dit met stalen tafelpoten in goud- of koperkleur. Of kies een volledig houten tafel bij de zwarte keuken met houten werkblad.
Welke kleur verf of tegels passen bij een zwarte keuken?
Hoe combineer je nou die opvallende, zwarte keuken? Wat voor kleur past daarbij mooi op de wand? Het antwoord: lichte, contrasterende kleuren zijn het mooist bij jouw zwarte keuken. Kleuren die het altijd goed doen in combinatie met zwart zijn ecru, lichtgrijs en oudroze: deze tinten ‘breken’ het zwart. Uiteraard is ook wit altijd goed. Voor een wat gewaagdere look combineer je zwart met zachte pastellen. Wat dacht je van een poederroze of mintgroene achterwand? Of een spatwand van marmer? Prachtig toch?
Bij een zwarte keuken zijn muurtegels in een patroon erg mooi om het strakke te doorbreken. Voor een chique look kun je voor koperen tegels gaan of wat dacht je van groene of roze tegeltjes voor een fris effect?
Een (mat)zwarte kraan: voordelen, nadelen en onderhoud
Fan van de zwarte keukenkraan? Niet zo gek, want het ziet er hartstikke stijlvol én stoer uit. Tegenwoordig zijn er al talloze exemplaren te koop in ieder gewenst formaat en uitvoering. Je kunt ‘m mooi combineren met bijvoorbeeld een gootsteen van goud, koper, beton of marmer. Daarnaast zijn deze kranen krasbestendig en zie je vingerafdrukken minder goed dan bij een rvs-kraan: fijn!
Zwarte kranen zijn helaas wel gevoelig voor kalkvlekken. Maak ‘m daarom elke dag even schoon met een lauwwarm sopje. Spoel de kraan goed af en maak ‘m droog met een doek.
Waar koop je een zwarte keuken?
Omdat zwarte keukens zo enorm populair zijn, worden ze door eigenlijk alle keukenaanbieders verkocht. Oók bij IKEA kun je terecht voor zwarte keukens. Met hun keukenplanner kun je je eigen keuken zelf samenstellen en helemaal naar je eigen smaak en voorkeuren inrichten.
Ga je voor budget of wil je volledig uitpakken? Er zijn talloze aanbieders, dus doe van tevoren goed (online) research welke keukenboeren zich in het lagere of hogere segment bevinden. Goed om te weten: vaak valt er nog te onderhandelen over de prijs, dus wees geen dief van je eigen portemonnee en probeer dat zeker!
Zwarte accessoires voor de keuken
Bron: Foto 1: vtwonen 07-2019 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Kim van Rossenberg, foto 2: Weer verliefd op je huis extra aflevering 8, 2021 | Styling Eva van de Ven | Fotografie Margriet Hoekstra, foto 3: vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie keuken