Waarom plantenvoeding onmisbaar is voor jouw groene vrienden

beeld vtwonen Beeld

Planten hebben licht en water nodig om te groeien. Maar ook plantenvoeding is een goede aanvulling op het leven van jouw groene vrienden. Met name in het groeiseizoen is wat extra voeding onmisbaar voor kamerplanten. Wil jij een goede plantenouder worden? Lees dan snel waarom plantenvoeding onmisbaar is voor kamerplanten. Enne… vergeet jouw hongerige planten niet te voeren na het lezen. Zal ze goed doen!

Lees verder onder de advertentie

Waarom heeft een plant plantenvoeding nodig?

Dat een plant water, licht en C02 nodig heeft om te groeien, is niets nieuws onder de horizon. Als je dol bent op planten, dan zorg je daar dus ook voor. Ze hebben de perfecte standplaats en je zorgt voor voldoende water. Maar geef je je kamerplanten zo nu en dan ook wat te eten?

Planten hebben naast bovengenoemde namelijk ook mineralen nodig om mooi te kunnen groeien. Deze halen ze met hun wortels uit de grond. In de natuur gaat dat allemaal vanzelf: bladeren en andere plantresten die op de grond terechtkomen, dienen als extra voeding voor de planten.

In jouw huiskamer gebeurt dat natuurlijk niet. En dat is maar goed ook, want zo’n rijk bodemleven kan ook voor vervelende vliegjes in planten zorgen. Toch is het nodig om je plant eens in de zoveel tijd te voorzien van deze extra voedingsstoffen. En dat los je op door plantenvoeding te gebruiken. Je wilt immers wel dat je plant zo lang mogelijk doorgroeit én mooi blijft natuurlijk.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer heeft een plant extra voeding nodig?

De lente en de zomer worden vaak gezien als het groeiseizoen. Staat je plant op een goede standplaats en krijgt hij voldoende water? Dan is de kans groot dat je planten in deze twee seizoenen een enorme groeispeurt maken. Merk je nou dat de groei wat achterwege blijft? Dan is de kans groot dat jouw plant extra voedingsstoffen kan gebruiken.

Maar ook verkleurende of afvallende bladeren kunnen een teken zijn. Met name als je weet dat jouw plant sowieso de goede standplaats heeft en de juiste hoeveeldheid water krijgt. Dan is een tekort aan voeding vaak de oorzaak van lelijke of loslatende bladeren.

Groeit jouw plant wel, maar zijn de bladeren niet zo groot als de anderen? Of zijn ze wat misvormd? Ook dan is de kans groot dat jouw plant extra voeding nodig heeft. Geen paniek, want planten leven vaak weer helemaal op als ze eenmaal de juiste mineralen binnenkrijgen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Ongezonde plant? Zo gaat-ie het toch overleven

Wanneer geef je plantenvoeding?

Vanaf maart start vaak het nieuwe groeiseizoen. De dagen worden namelijk langer en dus is er meer zonlicht. Dat vinden niet alleen mensen fijn, maar ook planten! Vanaf de lente kun je dus beginnen met voeding geven. Met name als je planten een van bovenstaande verschijnselen vertonen. In de winter staan de meeste planten in ruststand en hebben zij geen extra voeding nodig.

Heb je net nieuwe kamerplanten in huis gehaald? Of planten verpot? Dan hebben de planten de komende tijd niet per se extra voeding nodig. De mineralen die zij nodig hebben om te groeien, zijn vaak terug te vinden in de aarde waarin ze geplant zijn. Vaak kun je dit teruglezen op de zak potgrond die je hebt gebruikt. Hierop staat voor hoeveel maanden voeding aanwezig is in de grond.

Lees verder onder de advertentie

Plantenvoeding heb je in compacte of vloeibare vorm. Compacte plantenvoeding vind je vaak terug in de vorm van staafjes. Deze steek je in de potgrond en kunnen jouw planten een aantal weken van voeding voorzien. Plantenvoeding heb je ook in vloeibare vorm. Deze gooi je vaak bij het water dat je aan de planten geeft. Geef de planten nooit meer voeding dan op de verpakking te lezen is. Een overdosis aan plantenvoeding kan zomaar gebeuren en daar wordt je plant niet veel beter van…

Onmisbaar voor jouw planten…

Bron: vtwonen 03-2020 | Productie & styling Tanja Saarberg | fotografie Sven Benjamins

Lees verder onder de advertentie