Stuur je kamerplant af en toe naar buiten

beeld vtwonen Beeld

Niet alleen jij hebt af en toe een frisse neus nodig, ook sommige planten knappen enorm op van een verblijf in de open lucht. Een warm zonnetje op hun groene bol of de zachte wind door hun bladeren zijn echte oppeppers en zorgen ervoor dat ze er binnenshuis weer even tegenaan kunnen.

Lees verder onder de advertentie

Tropische planten

De meeste planten komen van oorsprong uit een plek ver van het koude Nederland. Ze groeien in een warme woestijn of een vochtig regenwoud. Die warmte vinden ze in onze huiskamers min of meer terug, maar ze missen de andere voordelen van leven in de natuur. Bij ons is het soms echt overleven in die droge nieuwbouwhuizen, vooral in de winter. Daarom is even buiten zijn erg fijn voor een tropische kamerplant: een echte regenbui in plaats van een scheut uit de gieter doet wonderen.

Regenliefhebbers

Van een sproeibeurt of even mee onder de douche knappen sommige kamerplanten meteen op. Door te sproeien, verhoog je de luchtvochtigheid en boots je de leefomstandigheden uit de tropen na. Is het buiten 15 graden of hoger en zie je op Buienradar dat er regen aankomt? Dan kun je planten die je normaal sproeit lekker buiten zetten. Regenwater vinden ze namelijk nog veel lekkerder dan ons leidingwater.

Zorg er wel voor dat de plant in een pot staat met een gat in de bodem, zodat het overtollige water kan weglopen. Blijf het liefst even in de buurt om te zien of de kamerplant niet helemaal wegspoelt. Een bloempot op wielen is super handig, zo verhuis je hem makkelijker van binnen naar buiten en vice versa.

Lees verder onder de advertentie

Deze planten vinden een regenbui zalig:

  • Monstera
  • Calathea
  • Varen
  • Musa of bananenplant
  • Ficus
  • Alocasia
  • Strelitzia
Lees verder onder de advertentie

Zonliefhebbers

Alle succulenten, oftewel vetplanten, vinden de zon fijn. In onze woonkamer staan ze graag op de vensterbank. In de zomer kun je die vetplanten gewoon naar buiten verhuizen. Let in het begin wel op dat je ze niet meteen in de volle zon zet, maar doe dit stapsgewijs. Begin onder een overkapping of in de schaduw en laat de vetplant of cactus zo wennen. Want verbranden kunnen ze namelijk ook, net als wij.

Sommige cactussen zijn winterhard en kunnen het hele jaar buiten staan. Heb je ze normaal gesproken binnen staan, dan kun je ze van begin mei tot eind oktober een plek in de tuin of op het balkon geven. En bij vroege vorst uiteraard wat eerder binnenhalen.

LEES OOK
Vet mooi, zo’n

Lees verder onder de advertentie

Eerst hulp bij beestjes

Bij spint, bladluis, meeldauw of andere plagen bij kamerplanten is het goed om de aangetaste plant tijdelijk te isoleren van de rest. Want voor je het weet, hebben ze ook de rest van jouw urban jungle overgenomen. De meeste luizen en andere beestjes zitten op de onderkant van het blad, dus kijk daar regelmatig.

Plaagbeestjes kunnen slecht tegen kou en vocht, dus even naar buiten met de kamerplant is een goede eerste stap. Zet de plan wel op een beschutte plek. Dit mag best een aantal weken duren. Knip de stengels die zijn aangetast weg voordat je ‘m weer binnen zet. Tegelijkertijd behandelen met een ecologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis is ook een goede tip, zo zet je de aanval op twee fronten in.

Gezonde planten die buiten hebben gestaan kunnen beestjes mee naar binnen nemen, dus check ze altijd even voordat je ze weer in de woonkamer zet.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen plantencollectie