Droom je van een overkapping in de tuin? Dan is dit handig om te weten

beeld vtwonen Beeld

Hele dagen met je neus in de buitenlucht: de droom van iedere tuinliefhebber. Een overkapping maakt het buitenleven een stuk aangenamer en kan het hele jaar door worden gebruikt. Het zorgt niet alleen voor extra leefruimte, maar ook voor warmte tijdens frisse avonden. Overweeg jij om een overkapping in de tuin te plaatsen? Houd dan met een aantal zaken rekening.

Lees verder onder de advertentie

De plek van de overkapping in de tuin

Het is slim om van tevoren te bepalen waar de overkapping komt en wat de functie ervan gaat zijn. Wordt de overkapping een verlengde van het huis of komt hij in het midden van de tuin? En niet te vergeten: waar komt de zon op en gaat ie weer onder? Het fijnste is natuurlijk dat er overdag voldoende zonlicht binnenkomt om volop te kunnen genieten vanuit de tuinstoel!

Het materiaal

De meeste overkappingen zijn gemaakt van hout of aluminium. Aluminium is lichter van gewicht en heeft minder onderhoud nodig, maar beide opties zijn duurzaam. Het verschil zit ‘m vooral in de uitstraling. Aluminium heeft een moderne en strakke uitstraling en hout ligt dichter bij de natuur. De mooiste houtsoorten voor een overkapping in de tuin zijn douglas, eiken, vuren en hardhout. Dit kun je natuurlijk ook terug laten komen in de tuinmeubels.

Een dichte of open overkapping kiezen

Omdat we in België niet gezegend zijn met zonovergoten zomers, is het verstandig om hier rekening mee te houden in het ontwerp. Dichte zijkanten kunnen heel fijn zijn bij stevige wind of een regenbui. Plaats de overkapping bijvoorbeeld tegen een muur van het huis of maak een paar zijkanten van hout. Deze kun je natuurlijk aankleden met een tuinposter of maak het gezellig met een lichtsnoer.

Lees verder onder de advertentie

Houd je het liever luchtig? Ga dan voor wanden van glas. Hetzelfde geldt voor het dak: een glazen dak verbindt de overkapping met de tuin en zorgt voor een natuurlijke lichtinval.

Materialen voor de vloer

Iets wat snel vergeten wordt bij een overkapping in de tuin is de vloer. Terwijl deze juíst zo sfeerbepalend is. Strakke buitentegels geven de overkapping een moderne touch en grove tegels zorgen voor een Mediterrane sfeer. Loop je in de zomer het liefst de hele dag op blote voeten? Een houten vlonder geeft de tuin een warme, zomerse look en voelt bovendien fijn aan de voeten. Voeg er een buitenkleed aan toe en genieten maar!

De kosten van een overkapping in de tuin

De prijzen voor overkappingen lopen nogal uiteen en dat heeft met name met afmetingen en materiaalkeuze te maken en of jij zelf aan de slag gaat of hulp moet in huren. Een basic overkapping begint rond de 1000 euro en loopt bij meer luxe met gemak richting de 10.000 euro.

Lees verder onder de advertentie

Style de overkapping…

Bron: beeld: styling Leonie Mooren, fotografie Barbara Kieboom