Deze 6 planten hebben weinig water nodig

vtwonen 03 2023 | Planten en potten op tafel v.l.n.r.: vetplant € 6,95, pot € 4,95, potloodplant € 39,95, pot € 34,95, plant Aloë Vera € 29,95, pot € 34,95, plant vooraan Haworthia Pentagona € 10,95, plant Yucca XXL € 195,-, pot € 100,-, plant voor Yukka Senecio curio € 9,95, pot € 49,95 (loods5), plant Echeveria € 9,95, pot € 9,95, plant Crassula € 24,95, pot € 17,95, plant bij het raam Asparagus € 39,95 (bydennis). Lichtgroene muurverf Fresco in Sand Storm, 1 liter € 57,75 (pure-original.com). Donkergroene muurverf in nr. 76 van Lab Paint, 1 liter € 48,- (vestingh). Microcement tafel, 100x75 cm (Øxh) € 1799,- (lanena-home.com). Glazen kandelaar € 39,95, glazen kan € 90,80, zwarte papier-maché schaal € 69,95 (urbannatureculture.com). Beeld vtwonen 03 2023 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 03 2023 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Zoek je een nieuwe kamerplant voor je urban jungle, maar heb je niet zo’n gulle gieter? Dan zoek je naar een plant die weinig water nodig heeft. Eentje die niet kapot is te krijgen. Gelukkig hebben deze 6 binnenplanten maar een klein beetje aandacht (en water) nodig.

Lees verder onder de advertentie

Planten die weinig water nodig hebben

Je wilt natuurlijk dat je planten er groen en gezond bij staan. Want een uitgedroogde kamerplant is nogal een treurig gezicht. Maar kamerplanten in leven houden is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je ervoor dat een plant altijd de juiste hoeveelheid water krijgt? Je maakt het jezelf in ieder geval een stuk makkelijker met planten die weinig water nodig hebben. Zo kun je de gieter wat vaker laten staan (of vergeten) zonder dat de plant het loodje legt.

Binnenplanten die weinig water nodig hebben, herken je meestal aan hun herkomst en uiterlijk. Vaak is de droge woestijn hun natuurlijke habitat en hebben ze een dikke huid en kleine blaadjes. Deze planten verdampen minder water, maar slaan het op voor later.

1. Cactus

De cactus is overduidelijk een plant die weinig water nodig heeft. Als de plant in de woestijn kan overleven, moet het in je woonkamer ook lukken. Geef een cactus af en toe een flinke hoeveelheid water in één keer en laat de grond vervolgens goed uitdrogen. In de hete zomer hoeft de cactus meestal maar één keer per week water en in de koude winter maar één keer per maand. Een cactus kan bovendien in de felle zon staan. Handig voor het raam op het zuiden of in een zonnige serre.

Lees verder onder de advertentie

2. Beaucarnea / olifantspoot

De olifantspoot heeft zijn naam te danken aan z'n dikke stam. Die stam geeft de plant een stoer gezicht en zorgt ervoor dat water kan worden opgeslagen. Hierdoor kan de olifantspoot lang vooruit met kleine beetjes water. De waterbehoefte is vergelijkbaar met die van een cactus.

3. Sanseveria / vrouwentong

De Sanseveria, ook wel vrouwentong genoemd, is een echte alleskunner. Hij is luchtzuiverend, verbetert de luchtvochtigheid én kan tegen een stootje. Bovendien is de vrouwentong alles behalve veeleisend. Zet ’m in de volle zon of in de schaduw, geef ’m af en toe een klein beetje water, en deze plant is helemaal blij.

4. Aloë vera

Van huidcrème tot smoothies: de gel van de aloë vera wordt voor allerlei toepassingen gebruikt. Maar je kunt dit oersterke plantje natuurlijk ook een plek in huis geven. Hij heeft maar weinig water nodig, want de dikke bladeren slaan vocht op.

Lees verder onder de advertentie

5. Zamioculcas zamiifolia / ZZ-plant

Met een grote kamerplant in huis maak je in één klap een groen statement. Maar vaak hebben grote planten relatief veel water nodig (denk bijvoorbeeld aan palmen). Toch doen sommige het ook goed op weinig water, zoals de Zamioculcas zamiifolia, ook wel ZZ-plant genoemd. Als je deze krachtpatser een keer geen water geeft, is dat niet rampzalig. Soms kan hij wel vier weken zonder water, afhankelijk van hoe warm en licht zijn standplaats is.

6. Dracaena / drakenbloedboom

Je kunt de Dracaena gerust op een donkere plek zetten. Ook qua waterbehoefte is hij ongecompliceerd. Er zijn allerlei verschillende soorten Dracaena’s, sommige van wel twee meter hoog. Een prachtig statement in ieder interieur.

7. Cycas Revoluta / vredespalm

Wil je een palm die weinig water nodig heeft? Dan is de vredespalm geschikt. Zorg ervoor dat de potgrond goed opdroogt, want een te grote hoeveelheid vocht is schadelijk voor de Cycas. In de winter hoef je ’m maar eens per maand water te geven.

Lees verder onder de advertentie

Meer inspiratie opdoen over kamerplanten? Deze planten doen het bijvoorbeeld prachtig in de woonkamer. Of ga aan de slag met stekjes, met deze handige stektips. Heb je de perfecte plant gevonden? Dan mag een mooie bloempot natuurlijk niet ontbreken.

Voor je planten...

Bron beeld: vtwonen 03 2023 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Lees verder onder de advertentie