De meest gemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten
Ze geven je interieur een boost én je krijgt er bewezen een beter humeur van: kamerplanten. Onmisbaar in huis dus. Ben jij alleen niet gezegend met groene vingers en leggen kamerplanten binnen no-time het loodje onder jouw hoede? Misschien maak je dan wel een van deze fouten bij de verzorging van kamerplanten.
Scheutje meer of minder?
Bij de verzorging van kamerplanten gaat het meestal mis bij het geven van water. Dat is vaak te veel of te weinig. Je kunt er over het algemeen vanuit gaan dat je planten beter minder water kan geven, dan te veel.
Bij te veel water is er kans op wortelrot en kunnen de wortels minder water opnemen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maak dus regelmatig een rondje in huis en steek je vinger even goed in de aarde. Ook als je jouw kamerplanten op een vast moment water geeft. Voelt het kurkdroog? Water! Licht vochtig? Helemaal goed.
Om het jezelf nog makkelijker te maken, kun je gebruik maken van waterdruppelaars. Planten kunnen zelf het water pakken dat ze nodig hebben en jij hoeft alleen de druppelaars bij te vullen. Score!
Verkeerde pot voor je kamerplant
Als je de kamerplant aanschaft, zit er vaak een standaard plastic potje omheen. Neem dit niet klakkeloos over als maat voor de pot waar de plant uiteindelijk in eindigt. De plastic potjes zijn namelijk vaak veel kleiner dan de ruimte die de plant nodig heeft om gezond te blijven én te groeien. Je zult de plant dus altijd moeten verpotten.
Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de pot voldoende groot is voor de kamerplant die je hebt. Hoe groter de pot, hoe meer ruimte de wortels hebben en hoe groter de plant zal worden.
Check regelmatig de planten die je al hebt verpot. Vergeet ook niet de onderkant van de pot te bekijken, wortels kunnen namelijk door het vochtgaatje aan de onderkant doorgroeien. En dan is het echt tijd om de pot te vervangen.
Let there be light
Bij praktisch elke kamerplant die je koopt, zit een informatiekaartje. Die zitten er natuurlijk niets voor niets bij. Kijk altijd goed naar welk licht de plant nodig heeft. Heeft ie veel direct (zon)licht nodig? Dan is een plekje dichtbij het raam wenselijk. Planten die minder licht nodig hebben, kun je prima kwijt in de hoek van de kamer. Deze planten overleven het zelfs op de donkerste plekken in huis.
Bron: vtwonen: 2017-3 | Fotografie: Alexander van Berge | Styling: Marianne Luning