De designer pieces van de plantenwereld: 6 bijzondere kamerplanten

vtwonen 03 2023, groen | Plant en potten v.l.n.r.: plant Beaucarnea € 59,95, pot € 34,95, kokospalm € 14,95, pot € 24,95, cactus € 75,-, pot € 39,95, plant Peperomia € 6,95 , pot € 9,95, plant Schefflera € 100,-, pot € 39,95, plant Aloë Vera € 59,95, pot € 39,95, plant Dracena € 150,- (bydennis.nl), pot € 201,- (loods5), plant Alocasia € 50,- (bydennis.nl), pot € 159,- (loods5), plant Crassula € 75,-, pot € 34,95, cactusplant € 69,95, pot € 39,95 (bydennis.nl). Op bijzettafel: plant € 6,95, pot € 5,95 (bydennis.nl). Donkergroene muurverf nr.76, lichtgroene muurverf in de boog nr. 41 van Lab Paint, per liter € 48,- (vestingh.nl). Bank Cosy, 295x97x70 cm (bxdxh) € 3238,-, ribfluwelen kussen € 79,- (loods5). Vloerkleed van HKliving, 280x180 cm € 1295,-, glazen bijzettafel van HKliving € 229,-, plaid van HKliving € 74,95, glazen kom van HKliving € 5,99, velours kussen van Hay € 95,- (vtwonen.be). Gele fluwelen kruk € 249,- (urbannatureculture.com). Beeld vtwonen 03 2023 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 03 2023 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Een bijzondere kamerplant maakt indruk en is een echte aanvulling op het interieur. Omdat deze groene vrienden zo luxe, zeldzaam of apart zijn, koop je ze niet zomaar overal. Gelukkig deden wij het meeste speurwerk al voor je en vonden we de designer pieces van de groene wereld: 6 bijzondere kamerplanten.

Lees verder onder de advertentie

Bijzondere kamerplanten

Zoek je naar een mooie kamerplant, dan heb je misschien de gatenplant, paradijsvogelplant en palm overwogen. Deze trendplanten zijn prachtig (en meestal makkelijk te verzorgen), maar alles behalve zeldzaam. Wil jij een kamerplant die anderen niet (zo vaak) hebben staan? Dan moet je je zoektocht een beetje verbreden.

1. Bonte pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant, ook wel Pilea Peperomioides genoemd, is bij de meeste plantenliefhebbers bekend. Het is een makkelijke kamerplant en vermenigvuldigt zich snel, waardoor je hem meestal goed kunt stekken. Maar wist je dat deze plant ook in een exclusieve, bonte editie komt, beter bekend als de ‘Mojito’- variant? De witte vlekken op het donkergroene blad maken de plant wat frisser, waardoor hij doet denken aan een cocktail op een tropisch eiland. Zet de pannenkoekenplant niet in de volle zon, houd de grond vochtig, bemest hem regelmatig in het groeiseizoen en houd de luchtvochtigheid het liefst hoog.

2. Philodendron melanochrysum

Deze prachtige plant met zwarte en gouden kleuraccenten op de reusachtige bladeren is een zeer zeldzame variant onder de Philodendrons. De plant is een blikvanger en de perfecte match als je van opvallende bladeren en zichtbare bladnerven houdt. Let wel op dat deze plant een strikte verzorgingsroutine nodig heeft. Geef hem regelmatig kleine scheutjes water en zet hem niet op een tochtige plek of in de volle zon.

Lees verder onder de advertentie

3. Wit gevlekte Monstera

De Monstera Deliciosa, wie kent ‘m niet? Deze grote gatenplant is razend populair en dat is niet zo vreemd. De enorme, hartvormige bladeren zorgen voor een statement in huis. Ben je op zoek naar een bijzondere kamerplant, kijk dan eens naar de Monstera Albo Borsigiana met witte delen op het blad (ze zorgen voor een soort ombre-effect). Deze variant is zeer zeldzaam en schaars verkrijgbaar. Let wel op dat deze plant aardig wat aandacht vraagt en erg prijzig is. De XL-varianten gaan voor honderden euro’s weg. Je beste kans is om ergens een stekje te bemachtigen.

Tip: de Monstera heeft nog meer bijzondere variaties zoals de Monstera Adansonii Variegata, Monstera Thai Constellation en Monstera Deliciosa Aurea. Stuk voor stuk prachtig en zeldzaam.

4. De kleurrijke Calathea

De Calathea wordt ook wel de ‘levende plant’ genoemd. Wat de calathea namelijk zo bijzonder maakt, is dat hij meebeweegt met het licht. De bladeren sluiten wanneer er weinig licht op de bladeren valt (vaak ‘s nachts) en overdag openen de bladeren weer. Bovendien komt de Calathea in alle soorten en maten: grote bladeren, kleine bladeren, kleurrijk en groen. Bijzondere soorten zijn de Calathea Fusion White en Calathea Roseopicta. Houd je van roze in huis? De Calathea Triostar heeft pastelroze penseelstreken op de bladeren.

Lees verder onder de advertentie

5. Wapperende waaierpalm

Zoek je naar een grote kamerplant, dan is een palm een goede optie. Palmen kunnen in een mum van tijd groeien en geven het interieur een tropisch gevoel. Wil je een bijzondere palm, kijk dan eens naar de waaierpalm (ook wel Licuala Grandis). De waaiervormige bladeren zijn een bijzondere verschijning. Geef de palm op zijn tijd een sproeibeurt en geef ‘m een lichte standplek.

6. Makkelijke Sansevieria

Wil je graag een unieke kamerplant, maar heb je niet bepaald groene vingers? De Sansevieria, beter bekend als de vrouwentong, is een zeer sterke plant en erg onderhoudsvriendelijk. De vrouwentong op zich is niet erg bijzonder en overal makkelijk te verkrijgen, maar ook deze plant komt in bijzondere variaties. Zoek je een plant voor een industrieel interieur? De Sansevieria Metallica is your guy. Ook uniek is de Black Coral-soort: deze doet denken aan een koraalrif.

Waar koop je bijzondere kamerplanten?

Bovenstaande planten zijn niet bij iedere tuinwinkel te koop. Logisch, want dan zijn ze al gauw niet zo bijzonder meer. Waar je ze dan wel scoort? Zoek eens naar een kleine plantenwinkel bij jou in de buurt. Ook hebben de (wat grotere) Intratuin of Tuinland soms bijzondere kamerplanten, maar het assortiment verschilt erg. Je moet dus net geluk hebben of de plant die jij op het oog hebt ertussen staat. De handigste manier om een bijzondere kamerplant te kopen, is online.

Lees verder onder de advertentie

Een laatste tip: Meestal hangt er een grotere prijskaart aan een bijzondere kamerplant, vanwege de (lage) vraag en het aanbod. Lees je dus goed in over de verzorging van de kamerplant, het zou zonde zijn als jouw kostbare, groene vriend na één seizoen in de kliko verdwijnt. Voorkom bijvoorbeeld deze meest gemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten.

Meer mooie kamerplanten