Botanisch tafelen: zo leuk je de eethoek op met planten

Een eethoek opleuken hoeft geen grootschalig project van meerdere weken te zijn. Integendeel, met een paar simpele, botanische oplossingen kan de plek waar jij dagelijks tafelt in een handomdraai een totaal nieuw uiterlijk krijgen. Planten doen wonderen in huis, en zó stijl je ze in de eetkamer.

atelierwoning in Utrecht

Mooi én functioneel

Planten doen wonderen. Voor de uitstraling van een ruimte, voor je gemoedstoestand én voor de luchtkwaliteit in huis. Ze zuiveren de lucht in je huis, zorgen voor extra zuurstof en nemen ook mogelijke fijnstof op. Dat laatste geldt voornamelijk voor de dracaena, sanseveria, krulvaren en lepelplant. Ook kunnen planten in huis je stresslevels laten dalen, aangezien de kleur groen rustgevend werkt.

Planten in de eethoek

Met het plaatsen van een paar simpele (hang)planten kun je elke ruimte meer laten leven. En dat geldt ook voor de eethoek, waar je wellicht minder snel een paar mooie groene vrienden zult plaatsen. Toch is juist dát een perfecte manier om de gehele look van je eetkamer te veranderen, en dat kan op allerlei verschillende manieren.

Speelse mix

Zo kun je het hogerop zoeken en de planten niet op de grond zetten, maar juist op te hangen. Heb je bijvoorbeeld twee grote industriële lampen boven tafel hangen? Maak er dan een gezellige mix van door de planten tussen de lampen te plaatsen, in hangpotten die je aan het plafond bevestigt. Kies voor rotan hangpotten voor een zachtere, bohemian uitstraling, of plaats de hangplanten – zoals Hedera of Philodendron – in stoerdere zwarte potten voor een ultiem industrieel gevoel.

Groene studeerkamer met hangplanten - Groen interieur
plantenhoek

Plantenhemel

Een andere manier om planten boven tafel in plaats van rondom tafel te bevestigen, is door een hemeltje te maken. Dit is ideaal als je weinig ruimte hebt, maar wél meer groen in huis wilt halen. Plaats een stok tussen de hanglampen boven tafel en hang daar enkele hangpotten aan voor een simpele zelfgemaakte oplossing. Of pak het grootster aan, en plaats voor een stoere look een gaaspaneel hangend boven tafel, waar je allerlei hangpotten aan kunt bevestigen.

LEES OOK
Deze planten zorgen voor een betere concentratie tijdens het thuiswerken

Aan de muur

Mag het grootser? Maak dan een hele muur vol planten achter de eettafel, zoals je ook een gallery wall met schilderijen kunt maken. Bevestig hiervoor allerlei verschillende planten en potten aan de muur, en wissel af met hoogte, grootte en type plant. Zo creëer je een unieke, speelse en stijlvolle groene oase, voor een bijzondere look in huis. Voor een vintage uitstraling plaats je er veel cactussen bij, voor een klassieker geheel gebruik je juist romantischere planten voor een dromerige look. De weelderige Erwtenplant of Lipstickplant zijn daar een mooi voorbeeld van.

Op de grond

Wanneer je gezegend bent met veel ruimte kun je juist wél kiezen voor een groene oase op de grond. Varieer met meerdere verschillende potten in één hoek, voor een uniek samenspel van planten. Of plaats bijvoorbeeld een plantenrek, waarin je een paar grotere planten combineert met kleine plantjes. Voor een minimalistische look behoud je een rustige uitstraling door dezelfde met witte potten te gebruiken.

Mag het wel speelser? Combineer dan verschillende keramieken potten met terracotta varianten, en maak het geheel af met een grote plant in de hoek, voor een groen statement in de eethoek.

nog meer: Kamerplanten