Praktische en stylische trucs voor een grotere woonkamer

Woon je niet zo groot? Dan is het alsnog mogelijk om je te wanen in een grotere woonkamer. Met deze simpele trucs voeg je optisch een paar vierkante meters toe zonder dat je daar een kast van een huis voor hoeft te kopen.

vtwonen 03-2017 | styling Moniek Visser, fotografie Sjoerd Eickmans | woonkamer

Speel met kleur

Hoe donkerder de kleuren die je in je interieur gebruikt zijn, hoe kleiner de ruimte lijkt. Natuurlijk hoef je niet elke muur kraakwit te schilderen voor een optisch grotere woonkamer; kleuren zoals taupe, pastelgroen en licht okergeel doen het ook perfect. Heb je een lange woonkamer, werk dan met contrasten. Maak de langste muren een tintje donkerder dan de overige muren om de lengte te benadrukken.

Weg met die troepjes

Een huis waarin overal iets ligt, staat en hangt lijkt een stuk kleiner dan een nette, opgeruimde ruimte. In feite ís een opgeruimd huis ook groter, want zo blijft er meer ruimte over om te bewegen. Stop papieren in mappen of archiefkasten, sleutels in bakjes, schoenen in de kast of een speciaal rek en tassen netjes in een bak of aan de kapstok. Ruimt gemakkelijk op zo, hè?

Geen of lichte gordijnen

Daglicht doet wonderen voor een optisch grotere woonkamer. Hoe meer licht, hoe beter. Hang daarom liever geen rolgordijnen of donkere (verduisterende) gordijnen voor de ramen, maar kies voor een lichte variant. Linnen gordijnen doen het altijd goed, omdat deze licht doorlaten, maar toch sfeer in huis brengen.

Zó blijven gordijnen kreukvrij.

Leg je vloer tactisch neer

Heb je een patroon in je vloer, bijvoorbeeld in je laminaat, leg deze dan met de lengte mee. Net als met streepjes op je t-shirt, kleedt een streepje in de lengte af. Leg je je vloer in de breedte, dan leg je de nadruk op de korte kanten van je kamer en lijkt je woonkamer minder groot.

Hang spiegels aan de muur

Spiegels zorgen voor licht en ruimte. Kies voor spiegels van een groot oppervlak, om je woonkamer zo groot mogelijk te laten lijken. Mooi op de schouw, boven de eettafel of de bank. Wil je het helemaal goed doen, hang dan een spiegel op een plek waarbij hij daglicht kan weerkaatsen. Aan de muur dichtbij het raam, bijvoorbeeld.

Hoge planten

Weet je niet zo goed wat je met die lege hoekjes in je woonkamer moet doen? Hoge planten zijn de uitkomst! Omdat ze naar het plafond reiken, lijken de muren hoger en daarmee je woonkamer ruimtelijker. Als je een plant neerzet en verder weinig accessoires, blijft de ruimte kalm.

Praktische plantentip: lees hier waarom je planten moet afstoffen.

nog meer: wooninspiratie