3 basisregels voor het sfeervol verlichten van de woonkamer

De juiste verlichting is belangrijker dan je denkt. Het zet de toon en kan een sfeer maken of breken. Dit alles geldt al helemaal voor woonkamerverlichting, want deze ruimte is vaak de belangrijkste ruimte in huis. Daarom leren we je graag drie basisregels voor het sfeervol verlichten van de woonkamer. Lees je mee?

vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 1 seizoen 14 | Frans in Geffen | de juiste woonkamerverlichting

Maak een lichtplan

Voor wie nog nooit van een lichtplan gehoord heeft: een lichtplan vormt de basis van iedere goed verlichte ruimte. Maar hoe maak je zoiets? Je kunt het maken van een lichtplan uitbesteden (als je het echt professioneel aan wil pakken), maar je kunt zelf ook een lichtplan opstellen.

Begin door het maken van een plattegrond van de ruimte, in dit geval de woonkamer. Denk na over waar je extra licht nodig hebt, maar ook wát voor licht je nodig hebt. Waar zitten de ramen en heb je dus overdag voldoende daglicht? Waar zit je ’s avonds als je behoefte hebt aan wat sfeervolle verlichting? Heb je misschien ergens een leeshoek waarbij je direct licht nodig hebt? Kies de juiste plekken voor de verlichting en kijk daarbij ook naar de kleurtemperatuur en het aantal lumen van de lichtbron.

De kleurtemperatuur geeft aan hoe ‘warm’ het licht is. Hoe lager, hoe warmer. Een waarde van 2200K tot 2700K is warm tot warm wit, en een kleurtemperatuur vanaf 3000K is helder wit tot steeds koeler. Het aantal lumen heeft de lichtopbrengst aan (de hoeveelheid licht). Sfeerverlichting heeft over het algemeen niet een heel hoog aantal lumen nodig, maar functioneel licht dan weer juist wel.

LEES OOK
Video: zo maak je een lichtplan

Creëer gelaagdheid

Om meer dimensie in huis te creëren is het belangrijk om verlichting in verschillende lagen aan te brengen. Als we het hebben over verschillende lagen, dan bedoelen we eigenlijk verschillende hoogtes. Zorg dat je algemene verlichting hoog hangt (bijvoorbeeld spotjes of een grote hanglamp middenin de kamer). Sfeerverlichting zoals wandlampen, vloerlampen en tafellampen kun je rond ooghoogte plaatsen. Voor extra sfeer (en een extra laag) steek je wat kaarsen aan op een salon- of bijzettafel (bijvoorbeeld deze leuke kaarsen van HAY).

LEES OOK
Let light rule: zo style je verlichting

Vormgeving armatuur

Niet geheel onbelangrijk: de vormgeving van het armatuur! Woonkamer verlichting is niet alleen maar functioneel, maar voegt ook stijl toe. Kies daarom voor een mooi armatuur dat de ruimte complimenteert. Inspiratie nodig? Wij hebben een aantal lampen voor je uitgezocht.

nog meer: wooninspiratie