Zo maak je de tuinmeubelen schoon na de winter

De eerste zonnestralen betekenen ook de start van het tuinseizoen. En wat knappen we op van dat fijne voorjaarszonnetje. Maar je tuinset na een jaar er weer bijpakken kan nog weleens voor een teleurstelling zorgen… Zo’n winter doet je tuinstoelen namelijk meestal niet erg goed. Tijd voor een opknapbeurt! Je tuinmeubelen schoonmaken is namelijk zo gepiept.

Loungehoek met vtwonen buitentegels en loungebankjes na een tuin make-over

Houten tuinmeubelen

Ten eerste: ga niet meteen enthousiast aan de slag met een hogedrukreiniger. Op hout zit namelijk een natuurlijke waslaag die je meubels beschermt. Met een hogedrukreiniger blaas je die laag er zo af. Pak er liever een zachte borstel bij en maak een sopje met wat zachte groene zeep. De borstel zorgt ervoor dat alle plekken en hoeken schoon worden, zonder het hout te beschadigen.

LEES OOK
Maak van je tuin een bijzondere plek met vtwonen tuintegels

Tuinmeubelen van wicker

Ook tuinmeubels van wicker of riet vallen onder het kopje ‘snel te beschadigen’. We raden daarom aan om de zachte borstel er weer bij te pakken, omdat tussen het gevlochten materiaal veel vuil kan blijven zitten. Voor de echt lastige plekken kun je kiezen voor een wat hardere borstel. Gebruik wel weer zachte groene zeep. Laat je tuinmeubelen daarna drogen in de zon.

LEES OOK
Balkon inrichten: er is meer mogelijk dan je denkt

Kunststof tuinmeubelen

Easy peasy! Zou je denken… Mensen met kunststof tuinmeubelen leven vaak in de veronderstelling dat het schoonmaken heel gemakkelijk of zelfs onnodig is. We helpen je hierbij uit de droom, want dit is helaas niet het geval. Kunststof tuinmeubels hebben heel wat onderhoud nodig. Vuil hecht zich makkelijk aan het materiaal, dus het is verstandig om ze vanaf het moment van aanschaf regelmatig schoon te maken. Dit kan in principe gewoon met lauwwarm water, als het maar met enige regelmaat gebeurt. Ook is het eigenlijk not done om ze in de winter buiten te laten staan… Kan het echt niet anders? Leg er dan een zeil overheen.

En nu: tijd om lekker buiten te gaan zitten!

Shop de leukste tuinmeubelen…

nog meer: wooninspiratie