Het effect van zwarte kozijnen

Stoer, industrieel of juist klassiek, dat effect hebben zwarte deuren en kozijnen in een ruimte. Een weekendje verven en de kamer heeft ineens een heel andere sfeer. Twijfel je nog over het effect van zwart in jouw woonkamer? Niet nodig!

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 8 | fotografie Barbara Kieboom | styling Fietje Bruijn

Welk effect heeft zwart?

Elke ruimte in huis kan wel een touch of black gebruiken. Het zorgt voor geborgenheid, een focuspunt, het trekt de aandacht en laat door het contrast andere kleuren nog mooier uitkomen. Zwart past bij wit, pastel, grijs… eigenlijk past zwart overal bij. Zelfs een heel zwart interieur is mooi en een tikkeltje mysterieus. En wees niet bang voor het effect in kleine ruimtes, want juist door zwarte kozijnen zet je de buitenruimte in een ‘lijst’ en betrek je het bij de kamer.

Dat zwart het overal prachtig doet, wordt wel bewezen met de enorm populaire zwarte stalen deuren. Hetzelfde stoere en chique effect bereik je door je huidige deur een lik zwarte verf te geven. En ben je toch bang dat het te donker uitvalt? Dan kun je de kozijnen of deuren in plaats van zwart in een wat lichtere grijstint verven.

Kozijnen zwart verven

Voor deuren en kozijnen wordt meestal zijdeglans verf gekozen, omdat dit mooi matcht met de matte afwerking van muren. Natuurlijk kun je ook voor een matte lak kiezen. Heb je een mooie verftint gevonden (check ook even de vtwonen verfcollectie), dan kun je beginnen met de voorbereidingen.

Aan de slag

Houten kozijnen moeten eerst goed ontvet worden en daarna licht opgeschuurd. De meeste kozijnen zijn standaard wit geverfd: een betere ondergrond voor de zwarte make-over is er niet. Grondverf hoef je daarom niet te gebruiken. Zijn de kozijnen nieuw of is het huidige schilderwerk niet mooi, dan kun je beter wel eerst grondverf aanbrengen. Laat de grondverf dan meteen mengen in zwart, dan wordt het uiteindelijke resultaat alleen maar mooier. Gebruik een kwast, geen roller. Bezuinig niet op die kwast, in de verfwinkel of bouwmarkt kunnen ze je vertellen welke het meest geschikt is voor dit klusje.

Schilder eerst de bovenkant van het kozijn, daarna de zijkanten en eindig met de onderkant. En altijd vanaf het glas naar buiten toe en vanuit het midden naar de hoeken. Zo voorkom je dat de verf naar beneden druipt en lelijk opdroogt. Meestal heb je aan twee lagen genoeg.

nog meer: wooninspiratie