Een woonkamer inrichten doe je zo

Liggen, lezen, borrelen of je favoriete serie kijken: alles kan én mag in de woonkamer. Maar waar begin je als je een lege woonkamer wilt inrichten? Van de indeling en juiste bank tot mooi behang op de muur: we helpen je op weg om elke woonkamer – groot, klein, licht of donker – sfeervol te stylen.

vtwonen 03-2017 | styling Moniek Visser, fotografie Sjoerd Eickmans | woonkamer

Functies van de ruimte bepalen

Bedenk voor welke bezigheden jouw woonkamer geschikt moet zijn. Wat wil je er allemaal kunnen doen? Werken, lezen, tv kijken of juist uitgebreid dineren met vrienden en familie? Ook is het handig om te bedenken welke plek in de kamer je voor je kind(eren) inricht. Vervolgens kun je bepalen wat je voor welke functie nodig hebt. Denk aan veel of juist weinig licht, opbergruimte of bijvoorbeeld zicht op de tuin.

De woonkamerindeling

Veel mensen kiezen ervoor om de bank tegenover de tv te plaatsen. Zie zo, dat staat. Maar een goede indeling vereist net iets meer planning. Denk na over waar je wilt zitten. In een grote, open ruimte is het fijn om een zitplek te hebben waarin je de hele kamer overziet. In een kleine kamer wil je juist naar buiten kunnen kijken. Ben jij een kookliefhebber? Dan kan het ook prettig zijn als je gasten vanuit de woonkamer naar de keuken kunnen kijken. Wees niet bang om met meubels schuiven. Zo kun je uiteindelijk voor de perfecte indeling zorgen.

vtwonen 08-2019 | styling Marianne Luning, fotografie Stan Koolen | terra in de woonkamer
vtwonen 07-2020 | styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek | vloer

De beste vloeren

De vloer bepaalt grotendeels de sfeer in een woonkamer. Er zijn veel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, zoals:

  • Pvc: een pvc-vloer met de uitstraling van echt hout geeft de kamer veel warmte. Leg je de grote stroken pvc in visgraat, dan heeft dat een verrassend en ruimtelijk effect. 
  • Beton: dit soort vloer geeft je huis een bijzondere uitstraling en is daarnaast erg duurzaam. Reinigen doe je gewoon met lauw water. 
  • Laminaat: kliklaminaat heeft twee belangrijke voordelen, het is eenvoudig zelf te leggen en gemakkelijk te onderhouden. 
  • Marmoleum: met marmoleum heb je het effect van een gietvloer. Het oogt vooral mooi in combinatie met een Scandinavische, basic stijl
  • Tegels: mooi, strak, modern en sfeervol. Daarnaast zijn tegels makkelijk in onderhoud en gaan ze lang mee. 

vtwonen 04-2018 | Styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans | vtwonen behang
vtwonen 03-2019 | styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans | woonkamer

“Na alle jaren van effen en uni neemt het decoratieve nu de

overhand”

Muur verven

Een strakke witte muur is mooi, maar door te spelen met kleur kun je pas echt een groots effect creëren. Voor meer allure in een grote kamer, verf je de muur in een donkere tint. In een kleine kamer kun je een donkere muur daarentegen beter vermijden, dat komt nogal op je af. Ga in een kleine kamer liever voor een lichte tint of een lambrisering. Om meer eenheid in je huis te creëren, kun je de radiator en deuren in dezelfde tint als de muren verven. Wil je een echt statement maken? Verf dan een cirkel, vierkant of grafisch kleurvlak op je wand. Zo geef je podium aan iets wat je daarop gaat bevestigen, zoals een familieportret of schilderij. 

Liever behangen…

Na alle jaren van effen en uni behang neemt het decoratieve in 2020 de overhand. Rijk en weldadig zijn de toverwoorden. Oftewel: muurbreed behang met bonte dessins. Let op: neem in een grote kamer geen behang met kleine afbeeldingen, dan komen ze te vaak terug en wordt het druk. Heb je plannen om te gaan behangen en kun je wel wat hulp gebruiken? Lees hier onze tips.

vtwonen 04-2018 | styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans | vtwonen behang

Een goede bank kiezen

Een bank kiezen begint met het maken van een vloerplan op schaal waar je de meubels intekent. Zo bepaal je hoe lang, breed en hoog de bank moet zijn. Met een paar accessoires kun je nog de mist in gaan, maar een bank is een duur geintje. Houd het vooral simpel. Een eenvoudige bank gaat lang mee en is makkelijk te stylen met een plaid of verschillende kussens. Let op de kwaliteit van de stof en hoe tijdloos het model is. Waak voor te krullerige details. Een statement met een bijzondere bank maken kan natuurlijk wel. Zo wordt het een item waar jouw ogen meteen naartoe getrokken worden zodra je het huis binnenkomt. De bank zet meteen de toon. Een rustige en stoere basis is wel een vereiste, de bonte mix maakt het vrolijk. 

Verlichting voor de woonkamer

Hanglamp, spot, vloer- of wandlamp? Waar begin je, en hoe vind je de lamp die het beste bij jou past? Spotjes vormen allereerst een goede basis voor de verlichting in je kamer. Ze verlichten de hele ruimte, of juist een bepaald gedeelte. Bovendien bepaal je zelf gemakkelijk hoeveel licht ze geven. Een grote hanglamp dient daarentegen als eyecatcher. Kies een exemplaar dat bij jouw stijl past. Rotan en bamboe zijn perfect om je huis een fijn strandgevoel te geven. Hanglampen van glas, beton of metaal zie je vaak terug in een modern of industrieel interieur.

vtwonen 10-2018 | styling Marlies Does, fotografie Sjoerd Eickmans | lampen
vtwonen 10-2018 | styling Marlies Does, fotografie Sjoerd Eickmans | lampen

“Net alsof je een echt meesterwerk aan de muur hebt

hangen”

Televisiekijken

De tv is nou niet bepaalt het mooiste voorwerp in je kamer. Toch staat hij vaak wel in het zicht, omdat je comfortabel televisie wil kijken. Een simpele oplossing hiervoor is een kast met deurtjes. Je kunt er ook voor kiezen om een tv-lift in te bouwen in een lage bestaande kast. Of neem een beamer als tv-projector. Dan heb je alleen een scherm of muur nodig waar je het beeld op projecteert. Een kale muur of wit rolgordijn is vaak al genoeg.

In het zicht

De tv liever niet verstoppen? Kies dan voor The Frame van Samsung. Zodra jij klaar bent met televisiekijken, verandert het scherm in een display voor kunst, waardoor het lijkt alsof je een meesterwerk aan de muur hebt hangen. 

vtwonen 05-2020 | styling Marianne Luning, fotografie Stan Koolen | balans in de woonkamer

Decoreren

Maak het compleet met sfeervolle accessoires. Vergeet vooral de gordijnen niet. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om geen gordijnen voor hoge ramen te hangen, maar ze kunnen voor veel sfeer zorgen. Voeg een vloerkleed en wat kussens toe, en geef persoonlijke spullen, bijvoorbeeld souvenirs van reizen over de hele wereld, een mooie plek.

nog meer: wooninspiratie