Tijd besparen: zo blijft het langer schoon in huis

Alles wat je kunt doen om een huis langer schoon te houden is mooi meegenomen. Schoonmaken is namelijk een tijdrovend klusje en meestal niet de favoriete tijdsbesteding. Hoe sneller je er doorheen kunt, hoe beter. Gelukkig zijn daar trucjes voor. Zo blijft het langer schoon in huis.

marmoleum vloerencollectie vtwonen
M.m.v. hkliving (halfronde sofa, doek aan de wand, witte vaas met oren, zwarte bank, stolp van glas en hout), pantoufle-design (linnen kussensloop), jolandelijkdewebshop (handspiegel, vogelkooi, trompet, houten hoedendoos), vtwonen.be (ronde poef, witte vaas met bubbels). Overig privébezit.

Opfrisser

Dat sierkussens en plaids echte stofmagneten zijn, is geen nieuws. Maar wat als je nou eenmaal dol bent op de zachte accessoires? Gebruik dan je droger wat vaker om de hoeveelheid stof in huis te verminderen. Een rondje in de wasmachine is niet per se nodig. Al kan dat af en toe ook geen kwaad. 

Stop items van stof zoals kussenhoezen, plaids en gordijnen in de droger en draai een koud programma om de stof er als het ware uit te kloppen. Zo zijn de items weer fris en heb je minder last van stof in huis. Win-win!

LEES OOK
Sneller schoonmaken met deze 4 cheats

Skip de stofdoek

Microvezeldoekjes zijn onmisbaar in huis en handig voor ontelbaar veel schoonmaakklusjes. Zet de doeken alleen niet in als stofdoek. Het is namelijk bewezen dat de doeken stof verplaatsen in plaats van het echt te verwijderen. Ga liever aan de slag met een plumeau of nog beter: gewoon de stofzuiger.

Op plekken waar je lastig bij kunt, kun je een droogtrommeldoekje gebruiken. Deze doekjes zijn zo statisch dat ze stof als een magneet naar zich toetrekken. Ideaal voor moeilijk te bereiken plekken dus!

Een weg naar buiten

Ventileer altijd tijdens het schoonmaken en stofzuigen. Zet de ramen goed open en zorg dat er geen gordijnen in de weg hangen. De stof die opwaait kan zich dan in ieder geval een weg naar buiten banen. Hierdoor verdwijnt er uiteindelijk meer stof en blijft het langer schoon in huis. Anders kun je blijven stofzuigen…

Vetvrije oven

Een oven schoonmaken is vaak een flinke klus. Om te voorkomen dat er vet en olie op de onderkant van de oven terechtkomt, plaats je een ovenplaat met bakpapier onderin. Leg ook altijd een vel bakpapier onder een ovenschotel. Helemaal ideaal zijn deze siliconen bakmatten: milieuvriendelijk én makkelijk schoon te maken. 

LEES OOK
Oven schoonmaken: met dit stappenplan zit je gebakken

Met de mat in huis

Een deurmat is een must als het op het schoonhouden van een huis aankomt. Leg er in ieder geval een bij elke uitgang van het huis. Zo kun je vuiligheid achterlaten bij de voor- of achterdeur en loop je het niet verder het huis in. Het enige probleem: als een deurmat er al een aantal jaar ligt, maakt-ie eerder vuil dan schoon…

Het is dus niet zo’n gek idee om deze eens te vervangen, of in ieder geval eens grondig uit te kloppen. Zeker als de mat versleten is, houdt hij minder vuiligheid vast en krijg je schoenen moeilijker schoon geborsteld. Deurmatten heb je tegenwoordig met de leukste prints en patronen, zoals deze van Mad about mats

Badkamer schoonhouden

Elke manier om een badkamer langer schoon te houden, is een win. Zorg dat je na elke douchebeurt de (glas)wanden droog maakt met een trekker. Dat scheelt een hoop kalkaanslag. Ook het ventileren van de badkamer is een must. Na het douchen of badderen is het aan te raden minimaal een half uur te ventileren. Dus zet dat raam open of laat het afzuigsysteem draaien. 

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

nog meer: wooninspiratie