Oma weet raad

Sta je regelmatig vertwijfeld voor het schap met schoonmaakmiddelen in de supermarkt? Welke vernieuwde, verbeterde formule moet je nu weer kopen? Nou… misschien wel geen een. Oma weet veel betere en goedkopere oplossingen. Of heb je een vlek welke je er onmogelijk zelf uitkrijgt? Geen paniek, oma weet raad!

schoonmaaktips

Inktvlekken

Als er inktvlekken op je bureau zitten, krijg je ze er gemakkelijk af met wat sap van een sinaasappelschil of met melk. Zelfs haarlak schijnt te helpen! Als het in je kleren zit, moet je wat deodorant op de plek spuiten. Gooi je kleding daarna gewoon in de wasmachine. Of probeer eerst te deppen met een plakbandje. Let op: wrijven is uit den boze!

Kauwgom in je kleren

Het is ons allemaal wel een keer overkomen: kauwgom in je kleren. Je zou het niet denken, maar met pindakaas verdwijnt de kauwgom als sneeuw voor de zon. Smeer een klein beetje pindakaas op de kauwgum en gooi je kleren daarna in de was (40 graden). Pindakaas heeft een oplossende werking. Het levert wonder boven wonder geen vetvlekken op. Je kunt je kleding ook met wat pindakaas in de vriezer gooien. Na een nachtje is het er gemakkelijk af te halen. In plaats van pindakaas, kun je ook boter gebruiken. Nog meer tips voor het eruithalen van kouwgom in je kleren vind je op de site van Oma weet raad.

Rode wijnvlek

Rode wijnvlek? Wist je dat spa rood of witte wijn prima helpen? Gooi er dus nog een glas achteraan! Doordrenk de plek daarna met water. Doe je dit niet dan is de rode kleur wel weg, maar zorgen de suikers in de wijn of sap voor nieuwe vlekken. Witte azijn is een ander alternatief. Zout kun je beter vermijden. Het haalt de rode wijnvlek wel weg, maar trekt ander vuil aan, waardoor een nieuwe vlek ontstaat.

Oma weet raad

Thee-aanslag verwijderen

Theeaanslag kan erg hardnekkig zijn. Je verwijdert het gemakkelijk met warm water met soda, bakpoeder, maïzena of een beetje melk. En schrobben maar! Een bruistablet voor een kunstgebit doet ook wonderen voor vazen, theepotten en koffiekannen.

Vetvlekken? Oma weet raad!

Het gebeurt voordat je er erg in hebt: een vetvlek in je lievelingsshirtje. Doe er wat afwasmiddel op en gooi je shirt daarna in de was. Het helpt ook om de vlek nat te maken en er talkpoeder over te strooien. Laat de stof drogen, schud het poeder eraf en gooi de kleding in de was. Wat ook uitkomst biedt is een beetje tandpasta. Smeer het op de vlek en laat het hard worden. Haal de tandpasta met koud water weg en was de kleding mee in de wasmachine. Dag vetvlek!

Voor nog meer tips tegen vlekken en voor andere oplossingen van dagelijke huis-, tuin- en keukenproblemen, kan je terecht in het boek Oma weet raad, van  Monique van der Meij.

Plakken met tandpasta

Tandpasta is sowieso handig. Niet alleen om je tanden mee te poetsen, maar ook om zilveren sieraden of bestek mee op te poetsen. Ook kun je tandpasta als lijm gebruiken. Als je bijvoorbeeld houten letters op je deur wil plakken, smeer je een laagje tandpasta op de achterkant. Wacht een paar minuten en plak het op je deur. Als je de letters na verloop van tijd eraf haalt, blijven er geen lelijke plekken achter op de deur.

Magnetron schoonmaken

Geurtjes in de magnetron zijn niet zo fijn. Maar hoe krijg je die vervelende luchtjes er uit? Zet een aantal dagen achter elkaar een schaaltje met bakpoeder, houtskool, tapijtpoeder of gemalen koffie in de magnetron. De geurtjes trekken hierin. Let wel: elke dag verversen! Afhankelijk van je magnetron kun je ook het sap van meerdere citroenen, azijn of een aantal theezakjes in een flinke laag water aan de kook brengen. Zodra de vloeistof kookt, zet je de magnetron uit. Laat de magnetron afkoelen met de deur dicht. Haal daarna de dampaanslag van de wanden en je magnetron ruikt weer als nieuw.

Kalk verwijderen met cola

Elke wc heeft last van kalkaanslag. Maar natuurlijk weet oma raad en blinkt je wc-pot als nooit tevoren. De kalkaanslag verwijder je met… cola! Schenk een fles leeg langs de randen en laat het even intrekken. Daarna ziet je wc er weer fris uit.

Stofzuiger geurtjes

Zeer herkenbaar: de vieze geur die je stofzuiger verspreidt tijdens het zuigen. Als je wat waspoeder in de stofzuigerzak doet voordat je gaat zuigen, heb je er geen last meer van. Als je een kat hebt, kun je ook een vlooienbandje in de zak doen. Zo vermenigvuldigen de vlooien zich niet in de zak. Meer tips tegen viese stofzuiger geurtjes lees je bij Oma weet raad.

Dag spinnen(web)

Niets zo irritant als spinrag op de muur of in de hoeken. Zet daarom op de plekken waar je er last van hebt een schaaltje met zout. Het vocht van de spinsels wordt opgenomen door het zout en daarmee komt er een einde aan de spinnenwebben. Wil je de spinnen ook verjagen, zet dan een schaaltje water met azijn neer. Spinnen zoek dan een ander plekje.

Oma weet raad met frisse was

Soda is een wondermiddeltje dat vaak uitkomst biedt. Zo ook bij een stinkende wasmachine. Wasmiddel en wasverzachter koeken na een tijdje aan in de afvoer en dat veroorzaakt een vervelende geur. Daarnaast wassen we minder op hoge temperaturen en lossen niet alle vetten op. Oplossing is het draaien van een kookwas (90 graden) met een handje soda of een vaatwasmachinetablet. Als je dit eens in de vier maanden doet, blijft je wasmachine schoon ruiken.

Kaarsvet verwijderen

Vlekken kaarsvet zijn makkelijker weg te halen dan je denkt. Schraap eerst zo veel mogelijk kaarsvet weg met een mes. Leg op de plek die overblijft een velletje absorberend papier, bijvoorbeeld een keukenrol. Strijk hier met een warm, niet te heet, strijkbout overheen. In de meeste gevallen is de vlek meteen weg. Mocht er toch nog wat kaarsvet achter blijven, gebruik dan wasbenzine op een prop watjes.

Grasvlekken in je kleren

Gras in je kleren gaat er niet een, twee, drie uit. Probeer een verse grasplek zo snel mogelijk te behandelen met verdunde ammonia of citroensap. Was het kledingstuk daarna zo heet mogelijk, als volgens de wasvoorschriften is toegestaan. Oude grasvlekken verdwijnen door de kleding in zure melk te weken. Spoel daarna uit met verse melk en weg is de vlek.

Voor nog meer tips tegen vlekken, vieze geurtjes, over lichaamsverzorging en diverse huishoudtips ga je naar de site van Oma weet raad.

nog meer: wooninspiratie