Waarom we zo fan zijn van lampenvoeten en -kappen

We zijn enorm fan van de trend waarin lampenvoeten en -kappen naar hartelust met elkaar gecombineerd worden. Geen dertien-in-een-dozijn, maar een eigenhandig gemaakte combi. En verlichting hebben we nooit genoeg in huis, dus mixen en matchen maar!

vtwonen 05-2021 | lampenvoet cilindervorm met lampenvoet
Keramiek van Junoon by Janice Jill.

Buiten de lijntjes

Het samenstellen van lampenvoeten en -kappen die aanvankelijk niet voor elkaar gemaakt zijn, is een trend die steeds groter wordt. Waar ze vroeger als keurig stel op de vensterbank stonden, zien we ze nu in de meest uiteenlopende combinaties. Het buiten de lijntjes kleuren door de mix van materiaal, kleur en vorm maakt het lekker persoonlijk. We zijn er allemaal dol op.

Neem bijvoorbeeld deze tafellamp van hkliving. De robuuste materialen en warme kleuren zorgen samen voor ontzettend veel sfeer.

Combineren

Combineer een kap met jazzy print met een marmeren lampenvoet of match een basic kap met een lampenvoet van buitensporig formaat. Gewoon mixen en matchen tot je de perfecte lamp gevonden hebt. Geef jezelf van tevoren een aantal kaders door te bepalen op welke plek de lamp komt te staan. Het materiaal van de kap heeft bijvoorbeeld invloed op de lichtsterkte en het formaat op de ruimte die het in beslag neemt.

DIY
De stijlvolle comeback van de lampenkap

Eyecatcher

De keuze in lampenvoeten en -kappen is enorm, maar dit betekent niet dat je steeds nieuwe exemplaren hoeft te kopen. Probeer lampenkappen en -voeten eens met elkaar te wisselen voor een verassende touch-up in huis of ga zelf aan de slag. Boetseer een organische lampenvoet van klei of maak een kap van geribbeld karton. Deze twee zijn een leuk koppel.

nog meer: wooninspiratie