Kunst in de keuken? Zo vrolijk je de eethoek op met lijsten

Een vrolijke keuken hoeft geen keuken in alle kleuren van de regenboog te zijn. Ook een sobere, wat meer ingetogen keuken kan een gezellig uiterlijk hebben. Hoe? Simpel. Ga in de weer met een aantal lijsten vol unieke kunst en je eethoek oogt gelijk een stuk speelser.

kunst keuken aanrecht

LEES OOK
Zo maak je een natuurstenen keukenblad echt goed schoon

Kunst met de hoofdletter K

Kunst is een breed begrip. Maar laat het geen intimiderend begrip te zijn, want je hoeft ervoor écht niet naar grote kunstgalerijen of imposante beurzen vol werken van de grootse namen van de wereld te gaan. Zeker niet. Kunst kan inderdaad een duur schilderij van een bekendheid betekenen, maar kán ook gewoon een tekening van je (klein)kind zijn, of een unieke souvenir van een memorabele trip.

Vrolijke noot in de keuken

Precies dat is waarom het een ideale manier is om je huis van een vrolijke en persoonlijke noot te voorzien. En terwijl je het waarschijnlijk sneller in de woonkamer of slaapkamer zou ophangen, misstaat kunst in de keuken ook zeker niet. Het geeft je eethoek snel wat meer sjeu, zonder gelijk een hele nieuwe keuken te hoeven aanschaffen.

Woonstijl ontdekken

Maar waar begin je, en hóe combineer meerdere werken samen tot een mooi geheel? De eerste stap is het achterhalen van jouw woonstijl, om er zo achter te komen welke kleur(en), prints en materialen het best passen. Om dit te ontdekken kun je de woontest doen, waarmee je aan de hand van een aantal vragen ontdekt van welke uitstraling jouw hart sneller gaat kloppen, of in welke stijl jouw huidige interieur valt.

LEES OOK:
Zo stel je een gallery wall samen

Industriële woonstijl

Een industriële woonstijl is stoer, clean en robuust. Een keuken in deze stijl is vaak strak zwart, typerend industrieel licht- of donkergrijs of juist donkerblauw, met stoere elementen in beton, oud staal of ijzer. Om de eethoek íets minder hard te laten voelen, kun je met kunst in de weer gaan. Kies voor een groot stoer werk boven de eettafel, of plaats meerdere lijsten afwisselend naast elkaar. Houd de basiskleuren rustig, en voeg eventueel accenten in groen en blauw toe voor net iets meer speelsheid.

Klassieke woonstijl

Is jouw woning klassiek ingericht? Dan zie je veel kleuren als grijs, antraciet, zwart en bruin terug, maar ook accenten in bordeauxrood, donkerblauw, smaragdgroen en dieppaars of zelfs goud passen bij deze woonstijl. Een keuken in deze kleur voelt soms ietwat zwaar, en kan je daarom ook wat meer lichtheid geven met kunst. Kies voor gouden lijsten om de klassieke uitstraling te behouden en laat de kleur van de keuken terugkomen in de werken aan de muur. Een strakke gallery wall past zeker, maar een zwarte plank met meerdere klassieke lijsten is ook een ideale match met deze woonstijl.

Vintage woonstijl

Liefhebbers van vintage zien hun keuken het liefst kleurrijk, vol potten, pannen en verrassende opbergmogelijkheden. Deze stijl is een mix van oud en nieuw en oogt daardoor persoonlijk. Om het nog persoonlijker te maken, kun je ook deze eethoek voorzien van kunst en andere unieke vondsten. Plaats bijvoorbeeld meerdere tweedehands lijsten van hout, metaal en vintage goud op speelse wijze naast elkaar. Houd voor het kleurenpalet de typisch vintage kleuren zoals donkergrijsokergeel en groen in je achterhoofd. Ook oude reclameborden, tekeningen van (klein)kinderen en foto’s kunnen een keuken in deze stijl perfect afmaken.

nog meer: wooninspiratie