Zo stijl je de trendkleur kobaltblauw op unieke wijze

Een van de grootste trendkleuren van 2022 is kobaltblauw. Een primaire, zeer aanwezige kleur die in de categorie ‘juweelkleuren’ valt. Warm, rijk en luxe, dát straalt de kleur direct uit. Wil je deze trendkleur in huis halen? Met deze tips doe je dat op unieke wijze, zo groot of klein als je wilt.

Marrokaans blauwe muur lambrisering

Klein kleurenlesje

Even een klein kleurenlesje. Kobaltblauw is de belichaming van zuiverheid en pracht, en roept zowel mysterie als weelderige schoonheid op. De kleur blauw in het algemeen staat voor rust, kalmte en vertrouwen, en het ietwat gewaagdere kobaltblauw staat ook nog eens voor ambitie, energie en actie. De naam kobalt slaat op het chemische element kobalt oxide, een aluminiumoxide dat de typisch blauwe kleur veroorzaakt. 

Kunstenaars

De kleur is veelzijdig en mede dankzij de meerdere betekenissen ervan is het sinds jaar en dag een favoriet van kunstenaars. Zo stond ontwerper Yves Saint Laurent bekend om zijn liefde voor kobaltblauw, net als de Franse schilder Claude Monet. Eerder zagen we de trend al terugkomen in velvet banken, en nu sijpelt de trendkleur terug in alle andere facetten van het interieur. Wil je het in huis halen? Zó kun je dat onder andere doen.

LEES OOK
Dé woontrend van 2022? Juweelkleuren in huis

Subtiele accenten

Wanneer je wel fan bent van kleur, maar tegelijkertijd ook de rust in huis wilt bewaren, kun je spelen met accenten in kobaltblauw. Kies ervoor om bijvoorbeeld de keuken op te leuken met opvallend blauw glaswerk, of plaats een vrolijk blauw krukje in een verder ingetogen hoek in huis. Een stijlvol statement maak je subtiel met een groot kunstwerk in kobaltblauw aan de muur, voor een stijlvolle twist met persoonlijke touch.

keuken accessoires
gallery wall | art wall | lijsten | foto | blauw | wit | krukje | polaroids ophangen in huis

LEES OOK
4x woonidee: zo ga je slim om met kleur in huis

Blauw meubilair

Mag het groter? Dan kun je naar hartelust varieren met meubels in de trendkleur van dit jaar. Een blauwe zetel in velvet stof zagen we eerder al voorbij komen en daar loop je nog steeds geen blauwtje mee. Maar je kunt ook een simpelere zetel combineren met een opvallende blauw fauteuil, of je zithoek nieuw leven inblazen met een poef in de trendkleur. Een tijdelijke oplossing om tóch mee te gaan met deze trend, is je bed voorzien van beddengoed in kobaltblauwe uitvoering. Een paar kussens van verschillende stoffen en prints in dan weer wél dezelfde blauwe kleur maken het geheel speels af.

juweelkleuren

Blauwe muur

Als je echt all out wilt gaan, kun je een gehele muur van een blauwe kleur voorzien. Hoewel de kleur opvallend is, oogt het niet snel schreeuwerig maar juist eerder klassiek. Wil je het strak houden? Combineer de opvallende muur dan met een minimalistische bank, een stoere lederen designstoel en kussens in grijstint. Mag het knallen? Ga dan voor een gewaagdere kleurencombinatie van bijvoorbeeld okergeel of warm roze. Een grote groene plant past ook ideaal in het kleurenpalet thuis, en zorgt voor een botanisch contrast.

slaapkamer inspiratie
nog meer: wooninspiratie