De 6 leukste pluktuinen in Vlaanderen

Niets leuker dan een vers boeket bloemen op tafel. In eerste instantie denk je daarbij aan de bloemist, maar het kan ook anders! In Vlaanderen zijn er verschillende zelfpluktuinen, tuinen waar je van maart tot oktober zelf je boeket bloemen kan plukken. Neem je schaar bij de hand en zorg voor een zomers gevoel in huis!

zelfpluktuin

Plukplezier

Een zelfpluktuin – het woord zegt het zelf – is een tuin waar je zelf bloemen kan plukken. Ben je nog op zoek naar een boeket om je moeder in de watten te leggen? Of wil je graag je eigen trouwboeket bij elkaar plukken? Alles kan. Door zelf bloemen samen te stellen, ervaar je niet alleen het plukplezier maar is het boeket ook veel persoonlijker.

Kleur in huis

Dahlia’s, zonnebloemen en gladiolen zijn maar een aantal soorten uit het uitgebreide aanbod van de zelfpluktuinen. Augustus is de maand bij uitstek om bloemen te plukken. Alles staat er dan nog weelderig en kleurrijk bij.

Werkwijze

Maar hoe gaat zo’n zelfpluktuin precies in zijn werk? Het is heel eenvoudig. Je kiest je favoriete bloemen en plukt ze met behulp van het beschikbare materiaal (scharen, emmers of messen). Vervolgens betaal je per bloem of per gewicht. Je hebt dus geen abonnement nodig en kan langskomen wanneer je wil.

Vlaamse pluktuinen

Maar daar stopt het bij de meeste pluktuinen niet bij. In de winkel van de Bloemenplukweide in Aartselaar (Antwerpen) bijvoorbeeld wordt er brood, biologische groenten en ambachtelijk geperst hoogstam appelsap verkocht.  ’t Goed ter Heule in Lauwe (West-Vlaanderen) biedt naast bloemen ook biologische groenten aan, terwijl je bij Fruit-Time in Anderlecht (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) frambozen, bramen en blauwe bessen kan plukken. Marie’s garden in Overijse (Vlaams-Brabant) biedt zowel groenten als fruit aan. De Pluktuin in Nazareth (Oost-Vlaanderen) gaat nog een stap verder op bloemenvlak. Bij hen kan je in hun woonwagen terecht voor bloemstukken en decoratiematerialen. Tenslotte bezorgt Talander in Arendonk (Antwerpen) je een unieke ervaring met hun ezelwandeling en theehuisje.

nog meer: wooninspiratie