3x de mooiste botanische tuinen

In tijden waar we min of meer vergroeid zijn met onze smartphone kan een frisse wandeling op een mooie zondagmiddag deugd doen. De zon op je gezicht, de vogels die fluiten en de bloemen die bloeien… Ontdek 3 mooie plaatsjes om volop te genieten van de natuur!

Plantentuin – Meise

De Plantentuin van Meise mag zeker niet ontbreken op je lijstje. We kunnen wel een hele hoop redenen bedenken waarom je er eens langs moet gaan. Zo heb je te midden van het park het Kasteel van Bouchout, een prachtig gebouw dat kan dienen als decor voor een fotoshoot of… om gewoon bij weg te dromen van een sprookjesachtig huwelijk. Daarnaast staan er ook geregeld gidsen voor je klaar om je mee te nemen door de verschillende subtropische kassen van het Plantenpaleis. Je wandelt er tussen tropische en minder exotische planten. Heb je je stapschoenen al aan?

Adres: Nieuwelaan 38, 1860 Meise

Den Botaniek – Antwerpen

Den Botaniek stelt nooit teleur: je kan er duizenden plantensoorten terugvinden. Je kan er trouwens elk seizoen wel een keertje langsgaan, er staan altijd planten in bloei. Terwijl je door de tuin kuiert, vergeet je meteen de drukte van de stad. Genieten van de volle zon doe je naast de serre met cactussen. Bovendien heerst er nog steeds de sfeer van het verleden. De tuin hoorde vroeger bij het Sint-Elisabethgasthuis, waar het een belangrijk domein werd voor wetenschappelijk onderzoek. Vandaag is het een veelgebruikte locatie om op adem te komen na een dagje shoppen. Dat de tuin een geliefde plaats is voor studenten in de examenperiode hoeven we je niet te vertellen. Je maakt je lentewandeling dus maar beter niet in juni!

Adres: Leopoldstraat 24 2000 Antwerpen

Kruidtuin – Leuven

In 1738 legde de Universiteit van Leuven een tuin aan voor haar studenten geneeskunde. Dat maakt van de Kruidtuin de oudste botanische tuin in België. Liefhebbers van planten en kruiden kunnen er heel uiteenlopende collecties bewonderen. Van kruidachtige planten tot subtropische soorten, in de kruidtuin is er een verscheidenheid aan groen terug te vinden! Blijf je een eeuwige student en leer je graag eens iets bij? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want er worden geregeld tentoonstellingen georganiseerd in de oranjerie, het poortgebouw of gewoon in de open lucht!

Adres: Kapucijnenvoer 30, 3000 Leuven

Inspiratie opgedaan?

Beginnen je vingers al te kriebelen om zelf aan de slag te gaan? Met een paar kleine stappen haal je “den botaniek” zo naar jouw tuin. Voor een opvallend effect ga je best op zoek naar kleurrijke, tropische planten. Niet alle Bromelia’s zijn geschikt om buiten te plaatsen, maar er bestaan er wel, zoals de Kokerbromelia. Met haar grote, lichtroze bloem springt ze meteen in het oog! Hou je er niet van om je hele terras vol te stoppen met bloempotten? Ga dan voor klimplanten. De passiebloem is decoratief, bloeit enorm snel en staat nooit in de weg!

nog meer: wooninspiratie