Energielabel woning

Tegenwoordig krijgt elke woning een energielabel. Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Handig, als je een nieuwe woning wil gaan kopen of huren. Maar ook een leidraad om je huidige huis duurzamer te maken.

energielabel woning

Energielabel woning

Elke huis heeft een energielabel. Toch blijkt uit onderzoek dat 79% van de mensen niet weet welk energielabel woning zijn of haar huis heeft. Wel vindt 60% van de mensen het energielabel belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe woning.  Het is geen papiertje, maar een uitgebreid rapport waarin ook de eigenschappen van de woning en de gegevens van de adviseur staan. Ook staan er ook adviezen in om de woning energiezuiniger te maken. Wanneer je weet welk label bij jouw woning hoort, kun je proberen het te verbeteren. Een mooie uitdaging!

Hieronder zie je de betekenis van elk energielabel woning, met daarbij het energieverbruik per m² per maand.

 • Energielabel A++ woning: minder dan 0,5 gigajoule
 • Energielabel A+ woning: minder dan 0,7 gigajoule
 • Energielabel A: minder dan 1,05 gigajoule
 • Energielabel B woning: minder dan 1,3 gigajoule
 • Energielabel C woning: minder dan 1,6 gigajoule
 • Energielabel D woning: minder dan 2,0 gigajoule
 • Energielabel E woning: minder dan 2,4 gigajoule
 • Energielabel F woning: minder dan 2,9 gigajoule
 • Energielabel G woning: Meer dan 2,9 gigajoule

Trouwens, niet alleen voor woningen zijn er energielabels, maar ook voor apparaten en auto’s. 

Verplicht

Op dit moment is een energielabel officieel verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. De regering heeft besloten dat iedere woning in 2014 en 2015 een gratis label krijgt op basis van landelijke woninggegevens. Wil je financiering aanvragen voor je huis? Dan moet je alsnog het label laten vaststellen door een deskundige. Er zijn wel een aantal uitzonderingen:

 • Huizen jonger dan 10 jaar zijn vrijgesteld van de verplichting tot het hebben van een energielabel bij verkoop
 • Als je een gecertificeerd adviseur een Energie Prestatie Advies (EPA) hebt laten opstellen tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008, dan is een nieuw energielabel niet nodig.
 • Bij koop of verkoop van een officieel erkend monument, woonboot of woonwagen hoef je geen energielabel te overhandigen.
 • Er zijn nog enkele andere uitzonderingen, kijk daarvoor op Vlaanderen.be.

Met het label kun je dus goed beoordelen hoe energiezuinig jouw woning is. Een woning met energielabel A kan op de lange termijn veel besparen op de energiekosten. Bij een woning met een laag energielabel moet je misschien nog heel wat investeren. Het label kan tegenwoordig zelfs invloed hebben op de waarde van je huis.

Energielabel woning berekenen

Het energielabel woning is er in de klassen A++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Dit geeft aan hoe energiezuinig je huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Het energielabel woning berekenen wordt meestal gedaan door een adviseur die hierin is gespecialiseerd. Met een speciaal hiervoor ontwikkeld computerprogramma berekend hij de energie-index, gebaseerd op ingevoerde resultaten van de inventarisatie, het oppervlak van de woning, de kierdichting, het aantal bewoners en het standaard gebruik. Een lagere energie-index betekent een groener label.

Het energielabel woning wordt onder andere gebaseerd op de volgende onderdelen: isolatie, HR++glas, zonnecollector en zonneboiler, isolatie van CV-leidingen en toepassing van een zuinige HR-ketel. Wil je een indicatie hebben van welk label jouw woning heeft? Via bouwenergie.be kun je inschatten welk label bij jouw woning hoort. 

In 2014 en 2015 krijgt iedereen een gratis energielabel van de overheid. Dit is gebaseerd op landelijke woninggegevens. Voor een specifiek energielabel dan zul je je woning alsnog door een deskundige moeten laten keuren.

Energielabel huurwoning

Je kunt het energielabel van een huurwoning ook inschatten op basis van het bouwjaar. Hoe ouder een woning, hoe lager meestal het energielabel (Bron: Rijksoverheid).

 • Bouwjaar 2002 en later: eengezinswoning label A, meergezinswoning label A
 • Bouwjaar 2000 t/m 2001: eengezinswoning label B, meergezinswoning label B
 • Bouwjaar 1998 t/m 1999: eengezinswoning label C, meergezinswoning label C
 • Bouwjaar 1992 t/m 1997: eengezinswoning label C, meergezinswoning label D
 • Bouwjaar 1984 t/m 1991: eengezinswoning label D, meergezinswoning label D
 • Bouwjaar 1979 t/m 1983: eengezinswoning label E, meergezinswoning label E
 • Bouwjaar 1977 t/m 1978: eengezinswoning label F, meergezinswoning label F
 • Bouwjaar 1976 en ouder: eengezinswoning label G, meergezinswoning label G

Wat levert het op?

Heeft jouw woning een A-label? Dan pakken jouw energiekosten flink lager uit. Een gemiddeld rijtjes hoekhuis met een E-label  kost in het eerste jaar zo’n 1180 euro  meer aan energiekosten. Over 10 jaar is dat maar liefst 16500 euro ten opzichte van een huis met een A-label. En G-label kost je eerste jaar zelfs al 2230 euro extra. Daarnaast heeft huis met een groener label minder tocht, vocht en koude plekken en dat verhoogt het wooncomfort.

nog meer: wooninspiratie