Bewoners
Wie: Mariëlle (52, verpleegkundige), Jaap (53, eigenaar Buro Logge), Thijs (22), Bouke (21) en Sarah (18)
Wat: circulaire schuurwoning van 220 m²
Waar: Langbroek, sinds 2018
Woonsmaak: 'Landelijk en stoer tegelijk'
Bijzonder: ook al is het nieuwbouw, de woning voelt als een oude boerderij
LEES OOK
Terugblik: dit waren de meest opvallende interieurtrends in 2023
Woonidee
Hang voor een speels effect een aantal (rieten) lampen op verschillende hoogte – of als een trosje – bij elkaar boven de eettafel.
Zonnepanelen
De houten circulaire schuurwoning, ontworpen door Jaap, is energieneutraal gebouwd. Dankzij de hoge isolatiegraad is het warmteverlies in de circulaire schuurwoning heel laag en kan er verwarmd worden met een luchtwarmtepomp. "Zeker als ook de houtkachel 's winters brandt, zou je hier in je bikini kunnen zitten", vertelt Mariëlle lachend. "Zo goed is het hier geïsoleerd!" Alle energie die in en om het huis en voor de elektrische auto's wordt gebruikt, is afkomstig van de 60 zonnepanelen, die op het dak van het bijgebouw zijn geplaatst. "Alles wat hier gebeurt, komt van de zon."
LEES OOK
8x makkelijke en budgetproof manieren om je huis te verduurzamen
Circulaire schuurwoning
Om duurzaam te kunnen bouwen én wonen zijn zoveel mogelijk duurzame keuzes gemaakt. Zo is de buitengevel gemaakt van het duurzame Douglas hout, dat met schimmels is behandeld. "Een proces dat ook in de natuur voorkomt." Verder is voor de gevelkozijnen een verduurzaamd zachthout (Accoya) gebruikt en is binnen uitsluitend met biobased verf geschilderd. "Door zoveel mogelijk lokaal en regionaal in te kopen, blijft de impact op het milieu zo laag mogelijk." Voor de hoofdconstructie hebben Jaap en Mariëlle oude onbehandelde eiken balken van Frank Pouwer gebruikt en het dak van de circulaire schuurwoning is bedekt met Nederlands riet.
"Natuurlijke tinten als taupe en beige zorgen voor rust in de slaapkamer”
Landelijk interieur
Ook voor de inrichting, die Mariëlle zelf omschrijft als landelijk en stoer tegelijk, zijn duurzame keuzes gemaakt. Zo is er veel hout gebruikt en kwam er op de bovenverdieping een wollen vloerbedekking, die 100% biologisch afbreekbaar is. Zelfs het beddengoed is van 100% linnen. 'We houden erg van natuurlijke materialen en tinten als wit, grijs, beige en taupe. Het enige wat ik jammer vond, is dat een inductieplaat vaak niet van die grote stoere knoppen heeft, die je bij een gasfornuis vaak ziet. Na veel speurwerk heb ik die uiteindelijk wél gevonden bij Gaggenau, daar ben ik nog elke dag blij mee!'
"Stiekem is het meer een kunstwerk geworden dan een wenteltrap”
LEES OOK
Binnenkijken in een duurzame boomhut in Tirol