Zo start je een duurzamere levensstijl: ‘Denk niet dat niks meer kan’

Een duurzame levensstijl klinkt al snel groots, intimiderend en daardoor ontoereikend. Want waar moet je beginnen, welke dingen zijn gemakkelijk te omarmen en hoe zorg je ervoor dat je leven niet in kwaliteit en schoonheid verliest? Met deze handige, concrete tips zet je doelgericht de eerste stappen richting een duurzamere levensstijl en een duurzamer interieur.

Duurzamere levensstijl

Niet intimiderend

Marieke Eyskoot is duurzaamheidsexpert. Al jaren zet ze zich in als spreker, presentator en schrijfster voor een duurzame, betere wereld. In haar boek Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle bundelt ze al haar vergaarde wijsheden en geeft ze tips op het gebied van wonen, kleding, verzorging, eten en reizen. Aan vtwonen licht ze een tipje van de sluier op voor een bewuster bestaan. Ze benadrukt dat duurzaam en bewust leven totaal niet beperkend of intimiderend hoeft te zijn.

Duurzaam geeft meer

‘Duurzame keuzes maken hoeft niet betekenen dat je een mager leven leidt. Het geeft je eerder meer. Zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk – en het liefst zo snel mogelijk – is nu vaak het credo, maar dat komt onszelf en de wereld niet ten goede. Dat iets goedkoop is betekent niet dat het weinig kost, maar dat iets of iemand anders dan jij de prijs betaalt. Deze items zijn vaak van mindere kwaliteit en doordat je ze sneller moet vervangen geef je onderaan de streep meer uit. Je blijft dus maar kopen. Daar hebben alleen een paar grote aandeelhouders en bedrijfseigenaren profijt van. Wij blijven zitten met legere portemonnees en afval.’

Kwaliteit boven kwantiteit

Ze vervolgt: ‘Verkies kwaliteit boven kwaliteit en ga voor merken en winkels die producten bieden die aan alle kanten mooi zijn. Het op een andere manier doen geeft je veel en kan daarom erg motiverend zijn. Geniet van minder, tweedehands of duurzaam gemaakt en neem het alleen als het echt een ja is. Al die net-niet aankopen zijn zo zonde. Voor jou en de wereld.’

Minder spullen, meer geluk

Marieke laat weten dat een duurzamer, bewust leven vaak fijner is. ‘Veel spullen hebben maakt niet direct gelukkig. Het klinkt misschien niet zo leuk om minder te hebben, maar onderzoeken geven aan dat koopgeluk vaak van korte duur is. Minder kopen scheelt geld, wat je weer kunt uitgeven aan dingen die je langer plezier geven, zoals ervaringen waar je mooie herinneringen aan overhoudt.’

‘Tot slot: kijk naar kleine stappen die je dagelijks doet. Je hoeft niet meteen alles te doen, maar wat je al wel doet is meer dan je deed en scheelt’, aldus Marieke.

LEES OOK
4 x milieuvriendelijke items uit de H&M Home collectie met een duurzaam tintje

vtwonen 2020 DIY special 2 | leefkeuken in een woonboot in Amsterdam met gietvloer

Duurzame keuzes maken hoeft er niet voor te zorgen dat je niks meer mag of een

mager leven leidt.

Concrete tips voor een duurzamere levensstijl

 1. Vintage
  Duurzaam betekent niet suf, saai of oubollig. Integendeel, je kunt je interieur ook duurzaam en trendy tegelijk maken. Wil je een nieuwe tafel aanschaffen of heb je nieuwe eetkamerstoelen nodig? Kies dan voor een vintage variant, in plaats van een nieuwe tafel. In vintage winkels vind je allerlei moois, waarmee je unieker bent.
 2. Duurzaam hout
  Wil je toch nieuwe items kopen? Dat kan, niet je hele interieur hoeft uit tweedehands meubels te bestaan. Kies met het oog op een duurzamere levensstijl bijvoorbeeld voor een ontwerp van eigen bodem om transportkosten te vermijden en ga voor duurzaam hout/materiaal. Duurzaam hout is afkomstig uit bossen die duurzaam worden beheerd. Dit betekent dat bij het kappen de ecologische functie van het bos als leefomgeving voor planten en dieren behouden blijft. Je kunt deze houtsoorten gemakkelijk herkennen door het FSC- en PEFC-keurmerk.
 3. Meubels opknappen
  Een oude stoel met een beschadigde zitting hoef je niet direct bij het grofvuil te zetten. Je voorziet deze gemakkelijk van een nieuw uiterlijk door de stoel opnieuw te (laten) bekleden. Op deze manier sla je twee vliegen in een klap: je verlengt de levensduur van je stoel en je kunt er een nieuwe, zelf ontworpen look aan geven.
 4. Bank opleuken
  Aan de aanschaf van een nieuwe bank hangt een flink prijskaartje. Met het oog op een duurzamere levensstijl kun je lief zijn voor je portemonnee en de drang voor nieuw onderdrukken door de bank van een stel nieuwe kussens te voorzien. Een paar vrolijke exemplaren in leuke kleur of print laten je zithoek gelijk als nieuw ogen. Een plaid in bijpassend printje op de bank draperen geeft ook een ander aangezicht.
 5. Lamp pimpen
  Ditzelfde geldt voor de lampen in huis. Heb je een mooie lampenvoet, maar staat de kap je niet aan? De aanschaf van een hele nieuwe lamp is niet nodig. Ga op jacht naar een lampenkap die je wel mooi vindt. In veel vintage winkels zijn allerlei leuke en unieke lampenkappen te vinden waardoor je oude lamp er als nieuw uitziet.
 6. Betere verlichting
  Als lampen toe zijn aan vervanging, kun je het beste kiezen voor LED-licht. Deze zijn iets duurder in aanschaf dan de ouderwetse gloeilamp, maar gaan langer mee en zijn beter voor het milieu. De cijfers liegen er niet om: LED-verlichting is maar liefst 90% duurzamer dan normale gloeilampen.

LEES OOK
Is hout altijd duurzaam?

nog meer: wooninspiratie