Is hout altijd duurzaam?

beeld vtwonen Beeld

Het woord ‘duurzaamheid’ wordt op verschillende manieren gebruikt als het over hout gaat en dat kan best verwarrend zijn. Is hout wel altijd duurzaam?

Lees verder onder de advertentie

Lang houdbaar is duurzaam hout?

Gaat het over de kwaliteit van hout, dan verwijst duurzaam naar materiaaleigenschappen zoals hardheid, trekkracht en buigzaamheid, en naar de gevoeligheid van hout voor parasieten en schimmels. Met andere woorden: hoeveel je ermee kunt en hoe lang het meegaat. Hoe harder hout is, des te duurzamer, althans in dit opzicht. Om die reden wordt zacht vuren tuinhout bijvoorbeeld geïmpregneerd met een schimmel- en parasietenwerend middel. Zo blijft het langer goed. Alleen kun je restjes geïmpregneerd hout na gebruik niet verbranden in de vuurkorf, vanwege die chemische middelen. En dat brengt ons op de tweede betekenis van ‘duurzaam’.

LEES OOK
Hout werkt: 3 verschillende sferen met hout

Milieuvriendelijk

Als het gaat om het behoud van het milieu is duurzaam hout afkomstig van bos dat na het kappen wordt herplant en weer binnen een redelijke tijd kan teruggroeien. Zulk hout heeft het FSC-keurmerk. Heeft het dat niet, dan kan het afkomstig zijn van illegale houtkap: het veelbesproken ‘foute hout’. In de afgelopen eeuwen is op grote schaal tropisch hardhout omgezaagd en zijn complete natuurgebieden aan regenwoud verdwenen.

Lees verder onder de advertentie

Zulke bomen doen er vaak tientallen, zelfs honderden jaren over om volwassen te worden en zijn dus niet zomaar terug te planten. Daar komt nog bij dat ontbossing grote gevolgen lijkt te hebben voor het klimaat. Sinds 2013 geldt in Europa de Houtverordening; die bepaalt dat zulke houtsoorten niet meer mogen worden ingevoerd en verkocht. Desondanks gebeurt het soms via schimmige omwegen helaas toch. Twijfels? Beschermde houtsoorten staan op de CITES-lijst, te vinden op FOD volksgezondheid.

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een elegant familiehuis in Normandië

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Inrichting-styling Ergonomische keuken: de beste werkhoogte en efficiënte indeling

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

diy Do it yourself: verweerde spiegel met vintage look

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een verbouwde boerderij in Limburg

Lees verder onder de advertentie

Bron: Illustratie: Josselin Bijl