Huurder? Zó maak je jouw huurwoning energiezuiniger

De energiekosten rijzen de pan uit. Als je een koopwoning hebt, kun je een aantal dingen doen om je woning energiezuiniger te maken. Maar hoe zit dat als je in een huurwoning woont? Zó kun je jouw huurwoning ook energiezuiniger maken.

Woonkamer ideeën stoer
Vloerkleed Abstract in grijs,160×230 cm € 199,-.M.m.v. pure-original (muurverf Fresco in de kleur Tundra), sofacompany.com (bank), couleurlocale.eu (salontafel, kussen, vazen, schaal, spiegel), vintage­hoarder.com (dressoir, hand op voet, stoel), converse.com (gympen), vtwonen.nl (plaid van Marc O’Polo). Overig privébezit.

Contractverhoging huurwoning en energiekosten?

In principe heb je als je in een huurwoning woont en een all-inclusive contract hebt, niet zo veel te vrezen van stijgende energiekosten. De verhuurder mag dit namelijk niet ineens verhogen. Maar de kans bestaat natuurlijk wel dat de verhuurder bij het aflopen van jouw huurcontract de kosten verhoogt, zéker als hij of zij zelf meer betaalt. Daarnaast is het voor het milieu natuurlijk beter als we energiezuiniger leven, dus hoe doe je dat als je in een huurwoning woont?

Vraag de eigenaar

Een beetje flauw misschien, maar voor de grote aanpassingen aan de woning, moet je bij je huurbaas zijn. Een nieuwe cv-ketel of kiertjes bij de ramen dichten, kunnen al een enorm verschil maken in het energieverbruik. Daar kun je dus zelf weinig aan doen. Maar er zijn ook dingen die je wél zelf kunt doen.


LEES OOK
Zo voorkom je hoge stookkosten

1. Lampen

Een van de makkelijkste dingen waarop je (een beetje) kunt besparen, zijn de lampen. Niet alleen door alert te zijn op of de verlichting nog echt aanstaat (en of dat echt nodig is, kaarsjes geven ook licht), maar vooral door voor energiezuinige lampen te kiezen. Als je gloeilampen of halogeenlampen vervangt door led-verlichting, kan het zomaar zijn dat het er 90 procent energiezuiniger op wordt. Een ledlamp verbruikt namelijk 90 procent minder dan een gloeilamp en 85 procent minder dan een halogeenlamp. Bovendien gaan ze ook nog eens veel langer mee: 15.000 uur in tegenstelling tot een luttele 1000 uur van gloei- of halogeenlampen.

2. Minder douchen

Geen leuke tip, wel een belangrijke: als je korter of minder doucht, leef je veel groener. Zie je dat helemaal niet zitten? Dan is het misschien een idee om te gaan voor een waterbesparende douchekop. Deze heeft een lager waterverbruik, zonder dat de straal zijn kracht verliest.

LEES OOK
Tips: energie besparen

3. Stekker eruit

Naast dat het brandtechnisch gezien veiliger is om al je elektrische apparaten uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt, is het ook voor de energiebesparing een goed idee. Apparaten die op het stopcontact aangesloten zijn, kunnen alsnog een klein beetje energie verbruiken. Kleine moeite, groot effect.

4. Verduisterende gordijnen

Allereerst zijn verduisterende gordijnen natuurlijk héérlijk om bij in slaap te vallen, omdat het zo donker is, maar je bespaart er ook nog eens energie mee. Hoe dat zit? Door de dikke stof van de gordijnen, werken ze als warmte-isolatie voor ramen met enkel glas. Zo houd je de ramen warm in de winter en koel in de zomer. Ideaal! Let wel even op als je ze ophangt, dat ze niet vóór de radiator hangen. Dan kan de warmte van de verwarming de kamer niet in en zo verlies je juist meer warmte.

LEES OOK
Alles lezen over duurzaam verbouwen? vtverbouwen duurzaam is nu te koop

5. Verwarming tandje lager

Nogal wiedes, zul je denken, maar je verwarming een tandje lager zetten scheelt écht. Milieu Centraal heeft er onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat als je de verwarming een graad lager zet dan normaal, dus bijvoorbeeld van 20 naar 19, je zo’n 90 euro per jaar bespaart. Vergeet ook niet om de verwarming in de kamers waar je niet bent, bijvoorbeeld in je slaapkamer of werkkamer, uit te zetten. Zonde als de centrale verwarming de hele dag aanstaat voor niets.

nog meer: wooninspiratie