Stof verven met textielverf: een makkelijk stappenplan

Tafelkleden, kussenslopen, gordijnen, vaat- en theedoeken… je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt stof in je favoriete kleur verven met textielverf. Heel handig als je een kleur beu bent, maar het voorwerp niet. Met dit handige stappenplan leggen we uit hoe je te werk gaat.

Voor je begint

Vooraleer je gaat verven met textielverf, is het goed om te weten dat dit niet met elk soort stof werkt. Katoen en andere natuurlijke stoffen werken het beste. Wat niet werkt is het verven van synthetische stoffen. Ook kun je een donkere stof niet lichter verven. Een donkergroene stof kan dus niet lichtblauw uit de verf komen. Wit werkt daarom het beste als je een stof een compleet nieuwe kleur wilt geven.

Stralend wit beddengoed shop je hier.

Dit heb je nodig

  • De stof in kwestie
  • Textielverf
  • Elastiekjes
  • Rubberen handschoenen
  • Oude kleding die (permanent) vies mag worden
  • Eventueel een emmer water, afhankelijk van de verf die je gebruikt

Stap 1: Goed lezen

Zorg ervoor dat je de verf klaarmaakt zoals op de verpakking is aangegeven. Er zijn chemische textielverfsoorten, maar je kunt ook aan de slag met natuurlijke kleurstoffen. Lees de gebruiksaanwijzing goed voordat je te werk gaat. Het zou zonde zijn als het mislukt.

Stap 2: Voorbereiden

Ook hier is voorbereiding het halve werk. Bepaal van tevoren wat voor eindresultaat je wilt. Wil je tie-dye, batik of gewoon een effen kleur? Ga je voor tie-dye, knoop dan de stof op verschillende plekken in propjes bij elkaar en zet het vast met elastiekjes. Alles wat in dit propje zit, blijft wit of wordt een stuk lichter dan de verf die je gebruikt. Het eindresultaat is een stof met speelse lijnen.

Stap 3: Verven maar!

De meeste textielverf moet je mengen met warm water. Doe de aangegeven hoeveelheid water in een grote emmer en giet hier de textielverf bij. Roer het geheel goed door elkaar en dompel dan de stof (met handschoenen) onder in de verf. Roer het materiaal goed door, zodat de verf overal kan komen. Laat de verf zolang als het nodig is intrekken.

Stap 4: Afspoelen

Als je de stof lang genoeg in het mengsel hebt laten weken, is het tijd om de stof uit te spoelen. Dit doe je met koud water. Heb je voor een tie-dye werkwijze gekozen, laat de elastieken dan tijdens het spoelen om de stof zitten. Komt er geen verfkleur meer met het koude water mee, dan heb je genoeg uitgespoeld. Je kunt nu de elastieken losmaken en het voorlopige resultaat bekijken.

Stap 5: In de was

Na het uitspoelen, moet de stof in de wasmachine. Hiermee haal je de laatste resten (chemische) verf eruit. Pas op: de verf geeft af op andere kleding, dus was alleen met soortgelijke kleuren. Was op een normaal programma, volgens de wasvoorschriften van de te wassen stof(fen).

Stap 6: Strijken

Door de hitte van het strijkijzer trekt de kleur goed in de stof en wordt het iets lichter. Strijk de stof zoals je dat normaal gesproken zou doen. Na het strijken is je stof klaar voor gebruik.

nog meer: wooninspiratie