Stoffen verven met bieten, spinazie en uien: puur natuur en budgetproof

beeld vtwonen Beeld

Wist je dat je met natuurlijke ingrediënten stoffen in een prachtige kleur verft? Het past helemaal in deze tijd van bewuster leven en hergebruik en het geeft een prachtig resultaat. Maar stof verven met bessen, bietjes, uien en avocado heeft ook iets magisch en dat maakt het ontzettend leuk om ermee te experimenteren. Dit heb je nodig en zo ga je te werk.

Lees verder onder de advertentie

Welke stoffen kun je verven?

Voor het kleuren met natuurlijke ingrediënten kun je het beste ook natuurlijke stoffen gebruiken, zoals katoen, wol en linnen. Synthetische stoffen pakken de verf minder goed. Zorg ervoor dat de stof gewassen is, voordat je aan je experiment begint. Stoffen die al vaker gewassen zijn, nemen kleur beter op: je kunt dus ook prima een oud laken gebruiken. Gebruik stoffen met lichte kleuren, dan zie je het eindresultaat het beste.

De voorbereiding

Voordat je gaat verven, moet je de stof ‘fixeren’. Zo blijft de kleur na het verven langer behouden. Je kunt dit doen door de lap stof of het kledingstuk eerst in een bad van zout water (1 deel zout op 16 delen water) of azijn (1 deel azijn op 4 delen water) te leggen. Laat het een uur intrekken en wring daarna de stof goed uit.

LEES OOK:
De radiator verven: dit is hoe je te werk gaat

Lees verder onder de advertentie
Wastafelmeubel (com-anders). Legergroene wasbak mat, 40×12 cm (tegeldepot). Oud bad op poten, badkraan, wastafelkraan (oudebouwmaterialen). Glazen kruk (badenbaden). Kan, bord, bovenste zeep, onderste zeep, wasmand, tandenborstel van Hay (loods5). Linnen doek Swaddle moutarde (archive-store). Body van Lovestories, glazen vaasje (maisonnl.com). Kartonnen stippendoosje, ringen douchegordijn (sostrenegrene.com). Rek douchegordijn van hout (zandvlietlisse.nl). Kralenketting, hamamdoek klein, groot, flatjes (ottomania.nl). Make-up kwasten (bol.com). Ronde badmat, geurtje, beha, linnen stof als douchegordijn, handcrème (hm.com). Middelste zeepjes (mijnstijl.com). Rek boven bad privébezit. Beeld

Gebruik natuurlijke stoffen voor het mooiste resultaat

Kleur kiezen

Bedenk vervolgens welke kleuren je wilt gebruiken en dus welke ingrediënten je moet gaan verzamelen voor je project. Bijvoorbeeld:

Lees verder onder de advertentie

Oranje: wortels, uien

Bruin: walnootschillen, thee, koffie

Roze: kersen, rode rozen, avocadoschillen of avocadopitten

Blauw: rode kool, blauwe bessen

Groen: spinazie, munt, gras, netels

Geel: paardenbloemen, paprika, kurkuma

Verven maar!

Het allerleukste deel is aangekomen: de stoffen verven. Zo ga je te werk:

  • Neem een (oude) pan die je speciaal voor het verven gaat gebruiken. Daarna kun je er geen eten meer in bereiden.
  • Doe je ingrediënten met voldoende water in de pan en verwarm het water tot de kleurstof uit je verfmateriaal oplost. De meeste stoffen kun je koken (minstens een uur), maar een avocado kun je beter op een lagere temperatuur verwarmen. Laat de ingrediënten in het water totdat je de kleur mooi vindt.
  • Nadat je brouwsel is afgekoeld, is het tijd om de verfstof eruit te filteren. Zeef het mengsel, totdat alleen de vloeistof overblijft.
  • Verwarm daarna de verf opnieuw.
  • Draai het vuur tot de zachtste stand (of uit) wanneer de verf warm is. Leg de stof in de verf en laat zo lang trekken totdat je de kleur mooi vindt. Vergeet niet af en toe even te roeren en trek voor de zekerheid handschoenen en een schort aan.
  • Wanneer je klaar bent met verven, spoel je de stof met koud water uit. Dit kan ook in de wasmachine op een kort en koud programma. Klein beetje waspoeder mag. Daarna laat je de stof drogen en klaar!
Lees verder onder de advertentie

Let op dat je de geverfde stoffen met zorg behandelt. Was het op de hand of in de wasmachine met vergelijkbare kleuren op maximaal 30°C en gebruik een mild wasmiddel.