De ruimte optisch beïnvloeden: het ruimtelijke effect van verf

Met kleur kun je de ruimte anders laten lijken dan hij is. Zo weet bijna iedereen dat lichte kleuren ruimtelijker maken en donkere kleuren kleiner. Maar dat is slechts topje van de ijsberg. Optisch wat extra vierkante meters creëren, een stevig statement maken of iets juist minder laten opvallen; dit zijn de effecten van verf in een ruimte. Laat kleur in jouw voordeel werken. Heb je de rollers al bij de hand?

vtwonen-dossier-kleur-kiezen-verf-verven-schilderen

Minder diep of smal laten lijken

Maak de achterwand donkerder, dat trekt de ruimte naar je toe waardoor de lange muren minder lang lijken. Wel kan de ruimte er optisch smaller van worden. 

Ruimte verlengen

Geef een of twee zijmuren een donkere kleur of een kleuraccent, dan lijkt er lengte bij te komen in de ruimte.

LEES OOK
Even iets anders: ken jij deze verfeffecten al?

Grote of hoge ruimte intiemer maken 

Geef twee tegenoverliggende wanden een donkere kleur. Daardoor wordt de kamer kleiner, lager en intiemer. Of: maak het plafond donker, terwijl je de muren licht laat. Dan lijkt het plafond lager, wat hetzelfde effect heeft. Nog een slimme truc: met een lambrisering op zo’n 1 à 1.30 meter vanaf de vloer breek je de hoogte, zeker in een kamer die hoog en smal is. Of laat behang een stukje doorlopen op het plafond, ook dat maakt de ruimte knusser.

Hoogte creëren

Kies voor een verticaal kleuraccent, zoals een haard, kast, kunstwerk of fotobehang tot aan het plafond. Of een lambrisering tot wel driekwart van de hoogte van de muur. Als je het deel van de muur erboven de kleur geeft van het plafond, lijkt het plafond optisch hoger.

Breedte geven 

Kies voor een horizontale kleurbaan om met verf een breed effect te creëren. Dat kan met geverfde strepen, gestreept behang of een lambrisering. 

LEES OOK
Schrootjes 2.0, de comeback van houten planken op de muur

Langwerpige kamer vierkanter maken

Verf de korte muren donkerder en houd de rest lichter, dan lijkt de ruimte vierkanter.

Effect van verf: de verbindende factor

Een lange muur in één kleur verbindt verschillende functies in de woonkamer (denk: zithoek, eethoek), waardoor de kamer een samenhangend geheel wordt. Dat kun je ook doen met verdiepingen, door de gang, hal en het trappenhuis dezelfde kleur te geven. Als je juist een scheiding wilt, zorg je voor kleurcontrast op de wand. Behang bijvoorbeeld de wand achter de eettafel om zo een eethoek te creëren. 

LEES OOK
Lekker creatief! Zo mooi zijn meerder kleuren op de muur

Voor durfallen: gekleurd plafond 

Is het plafond lichter dan de muren, dan lijkt een plafond hoger. Ook komen plafondornamenten daardoor beter uit; ze krijgen meer diepte. Als je de muren ook licht maakt, ontstaat een ruimtelijk gevoel. 

Een donkere tint op het plafond geeft een wow-effect en het maakt warm en behaaglijk. Dit werkt mooi in combinatie met lichtere muren. Een minimale hoogte van 2,40 meter heb je wel nodig, anders kan het benauwd gaan voelen. Als je het contrast met de vloer te groot vindt, kun je de muur een tussenkleur geven, een kleur die zowel bij de vloer als het plafond past. Wil je iets bijzonders? Geef de muren en het plafond één en dezelfde donkere kleur. Dat is mooi en behaaglijk, en doet niets af aan het ruimtegevoel, omdat je de grenzen tussen muur en plafond niet meer ziet. 

nog meer: wooninspiratie