Leve de lucht: 8x slapen op grote hoogte

Dromen doe je pas echt goed met je hoofd tussen de wolken, toch? Tot de maan en terug. Daarvoor hoef je niet naar het einde van de wereld af te reizen, want ook binnen Europa en zelfs in Nederland zijn er genoeg adressen waar je kunt slapen op grote hoogte. In een hijskraan, op de top van Rotterdam óf een vuurtoren: dit is letterlijk sky high logeren. Let op: deze adressen zijn niet voor mensen die wiebelig worden van hoogte.

Slapen in een hijskraan in Amsterdam

De havenkraan op het KNSM-eiland is een locatie waar je ooit een keer wilt logeren als je van hoogte en origineel overnachten houdt. In Amsterdam The Crane heb je een heel appartement voor jezelf, met uitzicht over ’t IJ en over Amsterdam. De Figeekraan 2868, zoals de kraan echt heet, stamt uit 1957 en kreeg door ontwerper Edward van Vliet een superdeluxe make-over tot boutique appartement van maar liefst drie verdiepingen. In het interieur bleef de verbinding met het industriële verleden wel intact, wat de beleving extra bijzonder maakt. Via de mooie brug wandel je zo van het eiland de Indische Buurt in. In het appartement vertelt de laatste kraanmachinist van de Figeekraan je alles over de geschiedenis van het object. Het enige risico dat je loopt in de havenkraan is dat je eigenlijk de deur niet meer uit wilt. We nemen het je niet eens kwalijk. 

The Crane Apartment Amsterdam

Slapen in een watertoren in Dordrecht

Het is misschien wel de meest sprookjesachtige plek van Dordrecht en je slaapt er in een watertoren met uitzicht over het Wantij. Villa Augustus is een hotel, een restaurant, een moestuin en een markt in één. Wie van hoogte houdt kiest voor de Lantarenkamer bovenin de watertoren. Een wenteltrap in de kamer geeft toegang tot de Lantaren van de watertoren en vanaf dit punt heb je een adembenemend uitzicht over Dordrecht. Met helder weer is zelfs het topje van de Euromast in Rotterdam te zien. Neem ook zeker de tijd om door de tuin te struinen en friet met truffelmayonaise te eten bij het restaurant. Bij Villa Augustus heb je reuring, rust en ruimte. Alles wat je wenst bij een nacht weg.

Villa Augustus Dordrecht

Slapen in de Euromast Rotterdam

Over de Euromast gesproken, dat is natuurlijk de plek in Rotterdam waar je kunt slapen op grote hoogte. Het indrukwekkende bouwsel kreeg de internationale benaming mast, omdat toren wereldwijd net wat lastiger te begrijpen is. Met helder weer kijk je vanaf de Euromast wel 30 kilometer ver. Het restaurant van de Euromast, dat Rotterdammers ook wel het kraaiennest noemen, werd in een recordtijd van 131 uur naar boven gehesen. Als je blijft logeren op de Euromast, dan slaap je in suites met de namen heaven en stars, wat genoeg zegt over de overnachting natuurlijk. Als je hier slaapt, dan beschik je in ieder geval over het hoogste balkon van Rotterdam.

Slapen in een vuurtoren

In Nederland overnacht je in de vuurtoren van Harlingen of die van Den Helder, maar buiten de landsgrenzen is het ook goed slapen op grote hoogte. Een wel héél uitzonderlijke overnachting in een vuurtoren heb je in de 150-jarige Molja Lighthouse in het Noorse Alesund. Hier waan je je met z’n tweeën op grote hoogte, maar toch midden in zee. In de verte vaart ondertussen op de Oostzee de beroemde Hurtigruten-boot langs en de vuurtoren doet ondertussen nog steeds dienst als rood-groen baken voor de zeevaart. The Room 47 van Hotel Brosundet is met recht iets totaal anders, terwijl je slaapt op grote hoogte.

The Room 47 van Hotel Brosundet
The Room 47 van Hotel Brosundet

Slapen in een boomhut

Vooruit, heel hoog slapen is het niet, maar het is minstens zo spectaculair. Bij dit tiny house in Gelderland ga je letterlijk op in een oude eik. De twee verdiepingen omhullen de stam en takken van de grote boom, terwijl je ondertussen rondom uitzicht hebt op de uitgestrekte natuur. Het kan zomaar zijn dat onder je voeten de paarden staan te grazen, terwijl je van een kop koffie in de ochtend geniet. Haal de trap achter je op en je bent helemaal alleen in je cocon. Stook het haardvuur op, kruip in de hangmat en kijk ondertussen door de sterrenkijker naar de sterren aan de hemel. Dit is misschien wel een van de meest bijzondere overnachtingen in ons eigen land.

Boomhut Goldsworthy

Slapen hoog boven Brussel

De torens van The Hotel Brussels torenen hoog boven de oude stad uit. Het interieur van het hotel versterkt vanuit elke hoek de vergezichten, want ieder raam in het hotel geeft weer een andere uitkijk over Brussel. Zo begin je als sportief type de ochtend op de loopband met Brussel onder je zo ver als je kijkt. Extra leuk: maak gebruik van de sauna, want die geeft zeker ’s avonds een verbluffend uitzicht over Brussel met ontelbare lichtjes. Hoe romantisch is dat?

The Hotel Brussels
nog meer: Hotspots