Hotspots

Pret voor een prikkie: 15x eropuit voor (bijna) niks

 
Theehuis Flora Batava Flora Batava
Flora Batava
 
Leestijd 6 minuten

Van toeren over Hunebed Highway tot ronddwalen in een eeuwenoude basiliek: eropuit gaan hoeft niet duur te zijn. Met deze 15 low-budget uitstapjes houd je geld over, zodat je zelf (of samen) nóg meer leuke herinneringen kunt maken.

Lees verder onder de advertentie

1. Straatkunst

Wat: streetart-routes
Waar: Rotterdam
De stad Rotterdam staat bekend om de streetart. Wie met de trein komt, hoeft bij het verlaten van het station alleen maar omhoog te kijken om van de hoge muurschilderingen te genieten. Wandel langs Noorderhof aan de Bergweg voor het werk van de Rotterdamse kunstenaar Tymon de Laat. Met zijn kleurrijke creaties wil hij tegen zijn stadsgenoten zeggen dat ze lief voor elkaar moeten zijn. Ook het werk van Telmo Miel & Smug in de Afrikaanderwijk heeft een mooie boodschap. Het geraamte en de vrouw moeten uitbeelden dat we vanbinnen allemaal hetzelfde zijn. Download de gratis streetartroute door het centrum, zo mis je niks!

2. Kijkje in de kerk

Wat: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek 'Sterre der Zee'
Waar: Maastricht
Nederland heeft prachtige kathedralen en basilieken, waaronder de elfde-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek 'Sterre der Zee' in Maastricht. De romaanse kerk met haar robuuste muren, kleine ramen en donkere sfeer is vooral bekend om de kapel met het Mariabeeld Sterre der Zee. Kerk en kapel zijn gratis te bezoeken. Voor de kruisgang en schatkamer wordt entree geheven. Elke laatste vrijdag van de maand om 14.00 uur is er een rondleiding (5 euro p.p.).

Lees verder onder de advertentie

3. Zilte parels

Wat: oesters rapen
Waar: Zeeland
Superchic oesters eten zonder een cent uit te geven? Dat kan in Zeeland. Je moet ze alleen nog even zelf rapen. Tot tien kilo mag je voor eigen consumptie gratis oesters rapen, en dat is meer dan genoeg. Sommige oesters moet je nog wel even van de stenen afbeitelen, dus neem gereedschap mee. En een flesje bubbels misschien?

LEES OOK
Hotspots in Zeeland: Zeeuws shoppen, proeven en slapen

4. Op naar Bedrock

Wat: Hunebed Highway
Waar: Drenthe
Wie Drenthe zegt, zegt hunebedden. Vermoedelijk deden de enorme verzamelingen stenen dienst als grafkamers. Om de oudste monumenten van Nederland te bezichtigen, kun je een route volgen door de provincie. De N34, die van Zuidlaren tot Coevorden loopt, is omgedoopt tot Hunebed Highway. Je ziet dan 47 van de 52 zwerfkeien. Zo'n steen kan trouwens wel twintig ton wegen. Hoe kregen onze voorouders die ooit opgetild?

Lees verder onder de advertentie

5. Mag het licht aan?

Wat: Amsterdam Light Festival
Waar: Amsterdam
Ook als je geen kaartje koopt voor de officiële tocht, kun je van de betoverende lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival genieten, vanaf 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024. De verlichte kunstwerken in en bij de grachten geven de donkere winteravonden iets sprookjesachtigs. Koop wel een kaartje voor een boottocht langs alle kunstwerken als je écht niks wilt missen.

Lees verder onder de advertentie

6. Bieb met een verhaal

Wat: Bibliotheek Neude
Waar: Utrecht
Ooit deed het statige pand op de Utrechtse Neude dienst als hoofdpostkantoor. Inmiddels is het gebouw, ontworpen door architect Joseph Crouwel in de stijl van de Amsterdamse School, een vestiging van de Utrechtse bibliotheek, een van de mooiste bibliotheken van ons land. Boek een rondleiding of bekijk de glas-in-lood ramen en kunst van vroeger en nu op eigen houtje. Aan een leestafel verdwijnen in een goed verhaal is natuurlijk ook een optie.

7. Op een drafje

Wat: De Paardenkamp
Waar: Soest
Bij De Paardenkamp in Soest genieten zo'n honderdtwintig paarden van hun oude dag. Leuk om te doen: Ommetje Paardenkamp, een wandeling van een uurtje langs de weilanden met paarden. Kinderen tot twaalf jaar mogen op woensdagmiddag de pony's borstelen. Kost allemaal niks!

Lees verder onder de advertentie

8. Op de pedalen

Wat: fietstocht over de Veluwe
Waar: Nationaal Park de Hoge Veluwe
Nationaal Park de Hoge Veluwe is in elk seizoen prachtig. Geniet op een gratis fiets van de natuur, van wilde dieren en kom er helemaal tot rust. Tip: breng je eigen fiets mee en geef de fietstocht een culturele twist door ook het Kröller-Müller Museum te bezoeken. Niet gratis, tenzij je een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart hebt.

9. Glazen eyecatcher

Wat: Forum Groningen
Waar: Groningen
Lange tijd was de Martinitoren de grote blikvanger van de stad. Daar is sinds 2019 een eyecatcher bij gekomen: Forum Groningen, vlakbij de Grote Markt. Het gebouw is 45 meter hoog en heeft iets weg van een piramide. Binnen is het een culturele ontmoetingsplaats: bibliotheek, expositieruimtes, filmzalen, horeca en studie- en werkplekken. Omdat het pand grotendeels van glas is, heb je op meerdere plekken een spectaculair uitzicht over de stad.

Lees verder onder de advertentie

10. Let the games begin

Wat: spelletjesavond
Waar: thuis (of in de kroeg)
Bij de winter horen gezelligheidsspelletjes. Organiseer een leuke avond of middag met het gezin, vrienden of familie en laat iedereen iets lekkers meebrengen. Of als het budget toch wat groter is: bezoek een kroeg of restaurant met spelletjeskast. Aanrader: BAR35 in Den Bosch. Combineer een burger met een potje Mens-erger-je-niet en de avond kan niet meer stuk.

LEES OOK
5x de leukste hotspots in designstad Den Bosch

11. Zeg eens kaas!

Wat: kaasboerderij
Waar: Katwoude/Volendam
Boerenkaas op brood, blokjes oude kaas op een verjaardag. En wat te denken van gerookte kaas, brandnetelkaas of knoflookkaas? Mmm! Altijd al willen weten hoe kaas nou wordt gemaakt? Bij Kaasboerderij Simonehoeve in Katwoude geven ze gratis rondleidingen. Een stukje Goudse of Edammer kaas proeven mag natuurlijk ook.

Lees verder onder de advertentie

12. Geen entree

Wat: gratis musea
Waar: Breda, Haarlem, Lisse, Laren & Montfort
Ons land heeft veel gratis toegankelijke musea. Zo is er in Breda het Bierreclame museum en in Haarlem het Draaiorgelmuseum. In Lisse zit LAM, een foodart museum waar je zelf bepaalt hoeveel entree je betaalt. Voor gratis kunst ga je naar de beeldentuin van Singer Laren. Of Art Gallery Rozendaal in Montfort. Die laatste is een galerie in een woonhuis, met kunst in onder andere keuken, toilet en badkamer.

13. Vuur & food

Wat: winterbarbecue
Waar: in de tuin
Organiseer een winterbarbecue met buren, vrienden of familie. Maak allemaal een gerecht en neem iets te drinken mee. Of leg met z'n allen een klein bedrag in en doe gezamenlijk inkopen. Hang lampjes in de tuin, steek de vuurkorf aan en de gezelligheid kan beginnen.
Tip: vergeet de warme chocolademelk en glühwein niet.

Lees verder onder de advertentie

14. De bloemetjes binnen zetten

Wat: Hortus botanicus
Waar: Leiden
Hortus botanicus in Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Hier werden ooit de allereerste tulpen van Europa gekweekt. Behalve tulpen is er nog veel meer te zien. Ook in de winter zeker een bezoekje waard. Kijk voor openingstijden en tarieven op de website.

15. Hoogtepunt

Wat: Bostoren
Waar: Putten
De veertig meter hoge bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten is met recht een hoogtepunt. Met maar liefst 235 treden, even doorbijten dus. Eenmaal boven is het uitzicht over vijf boomtuinen uit de negentiende en twintigste eeuw adembenemend. Met goed weer is Amersfoort zichtbaar.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Terugblik: dit waren de populairste hotspots in 2023

Bron: Libelle