Picknickplek: idyllische stadstuin achter Gentse Sint-Pietersabdij

Glooiende grasvelden, lavendel, ruïnes en een wijngaard. Dat moet gewoon de Provence zijn. Of niet! Achter de muren van de Gentse Sint-Pietersabdij ligt een pareltje van een tuin. De prachtige plek staat open voor al wie ervan wil genieten. Als god in Frankrijk. Of in Gent.

Monumentale tuin

Achter de majestueuze gevel van de Sint-Pietersabdij ligt een prachtige tuin die als monument wordt beschermd. Gelukkig laat de stad je meegenieten van al dat moois en is de tuin elke dag vrij open voor bezoek. Over de koppen lopen, denk je dan? Helemaal niet. De tuin ligt aan het oog onttrokken en is één van de best bewaarde geheimen van de stad.

Middeleeuwen

De tuin is een reconstructie naar een historisch voorbeeld en is aangelegd op de terrastuin die een abt in de achttiende eeuw liet realiseren. Hij bestaat uit een kruidentuin, een boomgaard, een wijngaard en een uitgestrekt gazon. De ruïnes in de tuin zijn van de middeleeuwse ziekenboeg van de abdij. Het silhouet is nog zichtbaar in de zuidgevel van de kerk.

Tijdens de middeleeuwen kweekte de infirmeriemeester in de kruidentuin geneeskrachtige kruiden waarvan verschillende soorten er vandaag nog groeien. In de boomgaard staan verschillende fruitbomen. Tegen de achtergevel van het gebouw groeien zelfs vijgen en kiwi’s.

De wijngaard was er al in de negende eeuw. Hij verdween even toen de monniken wijn van betere kwaliteit kochten in Frankrijk en Duitsland. Maar in 1983 werd de wijngaard onder invloed van de huidige Wijnmetersgilde opnieuw aangelegd.

Picknickplek

Wandel op het Sint-Pietersplein door de grote poort van de Sint-Pietersabdij. Steek het plein over en wandel door het hek de tuin binnen. Alle stadsdrukte lijkt meteen mijlenver van je verwijderd. Op het grasveld tussen de bomen zie je her en der een koppeltje of een groepje vrienden picknicken, zonnen of een boek lezen. Alles kan, zolang je de tuin netjes houdt.

Open van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag. Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent

Tekst en foto’s: Isa Naeyaert

nog meer: Hotspots