Op naar Nijmegen: hier wil je zijn tijdens die citytrip

Je kent Nijmegen vast wel van de Vierdaagse, het is een beeldschone plek aan de Waal en de stad bulkt ook nog eens van de geschiedenis. Maar wist je dat in de vestingstad de oudste winkelstraat van Nederland ligt en de pleinen goed gevuld zijn met gezellige terrassen? Zet die citytrip Nijmegen maar op je agenda, want het is een aanrader. Ontdek dé hotspots van Nijmegen.

De stad ligt in Gelderland en Gelderland betekent groen. Het is natuurlijk niet voor niks dat je hier vier dagen wandelt zonder je een moment te vervelen. Na het afschuimen van de terrassen en het uitgebreid winkelen is een wandeling in de natuur dus nooit ver weg. Wel zo ontspannen. 

Grote Markt Nijmegen
Grote Markt Nijmegen | Foto door: Yara Wagner
Ooijpolder Nijmegen
Ooijpolder Nijmegen | Foto door: Yara Wagner

Een natje en droogje in Nijmegen

Over dat eten en drinken gesproken, dat mag op je citytrip Nijmegen niet ontbreken. Start de dag bij één van onze favorieten: Fika. Het woord is Zweeds en betekent letterlijk koffiepauze, maar voor de Zweden is het zoveel meer. Het is een onderbreking van je dag om te genieten van koffie en elkaars gezelschap. En als dat ergens goed kan, dan is het hier. Neem er zeker ook een kaneelbroodje bij. Zin in zon en strand? Daarvoor hoef je geen kilometers te rijden, maar kun je straks gewoon neerstrijken bij het voormalige strand van Sprok. In de zomer opent Baiana haar deuren in Nijmegen en het belooft de hotspot te worden voor ontbijt, lunch, borrel en diner aan de Waal. Eén om in de gaten te houden.

Burger Wally

@restaurantwally

De beste burgers van de stad? Volgens de locals moet je dan bij Wally zijn. Je hebt een vlees, vega én vegan variant, allemaal af te toppen met die verrukkelijke, maar oh zo geheime Wally-burgersaus. Op je citytrip Nijmegen is het niet alleen lekker logeren bij Manna, maar ook dineren. Het wordt nog wel lastig kiezen, want je hebt de brasserie met smakelijke klassiekers én het allesbehalve alledaagse menu van het visrestaurant. En natuurlijk moet Bistro Flores op de afvinklijst. Het restaurant is een begrip in Nijmegen met de gezellige patio en reuring in de eetzaal. Het leuke is dat hier net zoveel liefde is voor een mooi stuk vis of vlees als voor groenten. In de wijnkamer liggen trouwens meer dan 450 wijnen, die ook vaak per glas besteld kunnen worden. Het is zomaar een kleine tip. 

LEES OOK
Alleen voor levensgenieters: een citytrip Breda

duurzaam warenhuis
Het Duurzame Warenhuis | Foto door: Natalie Zwart
gekleurd vloerkleed

@dejavunijmegen

Citytrip Nijmegen: winkelen aan de Waal

De stad heeft niet alleen de oudste winkelstraat van Nederland, maar barst ook van de mooie boetieks en winkels met vintage vondsten. Ben je bekend met de populaire Swan Market? Dan wil je even binnenlopen bij Collectiv, want daar vulden creatievelingen de winkel met de fijnste fashion-items, moois voor je interieur én kunst. Als je ergens met een gerust shopt, dan is het wel bij het Duurzame Warenhuis. Van de basic kledinglijn tot alles voor in en rondom huis, maar met respect voor de natuur. Aan de Stikke Hezelstraat krijg je Make My Day al snel in het oog. Is het niet door het gekleurde servies van Popolo of de amore-mokken van Sisi, dan wel door de fleurige fashion in de rekken. Extra leuk: aan de overkant van de straat is ook nog een Make My Day speciaal voor mannen. Door naar Deja Vu, want als je jezelf een conceptstore avant la lettre noemt dan staan wij in de rij. Hier moet je zijn voor hedendaags design, van de iconische beelden van Lammers en Lammers tot een originele tegel uit Nijmegen. En ben je op zoek naar kunstig geborduurde kussens of duizend-en-één-nacht lampen? Ochre and Red is de bijzondere winkel waar je alles in oosterse sfeer shopt, maar het wel eerlijke handel is.

hotelkamer bruin

@hotelbluenijmegen

Nachten in Nijmegen

Na een dag op sjouw is een lekker logeeradres nooit ver weg tijdens je citytrip Nijmegen. Middenin de stad zitten de betere boetiekhotels en de B&B’s in het groen zijn om de hoek. Zo slaap je heerlijk bij Manna in één van de tien designsuites of strijk je neer bij Hotel Blue. De naam van het hotel zegt natuurlijk al welke kleur je daar rijkelijk gaat vinden. En als we het dan toch over rijkelijk hebben, een uitgebreider ontbijt vind je bijna niet in Nijmegen. Voor een meer funky overnachting is Hotel Credible met haar goede ligging ideaal. Vergeet ook zeker niet aan te schuiven aan de bar, want daar is het altijd gezellig. Juist liever wat meer groen doen? Natuurhuisje De Groenlanden is het perfecte tiny house voor gasten die na een dag in de stad op zoek zijn naar rust. Alleen van het serene interieur raak je al ontspannen. 

nog meer: Hotspots